ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Η πολιτεία μας ξέχασε και μας ξαναθυμήθηκε λόγω ευρωεκλογών»

0

 Δύο χρόνια περιμένουν οι πυρόπληκτοι του 2022 του δήμο Αγίου Βασιλείου, να τους δοθούν οι αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους που καταστράφηκαν σε Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες, παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από την πρώτη στιγμή για γρήγορες διαδικασίες μέσω του Ταμείου Αρωγής. Συγχρόνως, υπάρχει διάχυτη απογοήτευση λόγω της μη αναβάθμισης του πυροσβεστικού κλιμακίου στα Δαριβιανά σε μια περιοχή που κάθε χρόνο «υποφέρει» από τις πυρκαγιές.

 

Τις τελευταίες μέρες, όπως έγινε γνωστό από τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, το αρμόδιο υπουργείο έδωσε εντολή στον ΕΛΓΑ να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς.

 

Για το θέμα των καθυστερήσεων μίλησε στον 980 fm και στο Σταύρο Ρακιντζή ο κ. Μιχάλης Μαυροτσουπάκης από την Κρύα Βρύση, αναφέροντας μεταξύ άλλων: 

«Οι περισσότεροι από τον ενεργό πληθυσμό τουλάχιστον, έχουν κάνει αποκαταστάσεις στις περιουσίες τους, έχουν κλαδέψει, έχουν φυτέψει και ο δήμος έχει δημιουργήσει νέες υποδομές με αρδευτικά δίκτυα. Βέβαια υπάρχει και το θέμα το πού θα βρεθεί το νερό να μπει στα αρδευτικά δίκτυα… Θα έπρεπε λοιπόν να υπάρξει ένας σχεδιασμός για την περιοχή. Δυστυχώς σχεδιασμός, πέρα από το δήμο δεν υπάρχει. Ο δήμος και ο δήμαρχος προσωπικά αγωνίζεται για την περιοχή, σε σημείο που πραγματικά έχει ξεπεράσει τις δυνάμεις του.» Και πρόσθεσε: «Αν θέλεις να κρατήσεις μία περιοχή ζωντανή θα πρέπει να  κάνεις ένα σχεδιασμό, να προτείνεις και άλλους τρόπους. Δυστυχώς αυτό δεν υπάρχει. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή πιστεύουν ότι η πολιτεία τους έχει ξεχάσει και τους θυμήθηκε επειδή είναι ευρωεκλογές.

Γι’ αυτό θυμήθηκε και ο κ. Τριαντόπουλος, ο υπουργός να ξανανακινήσει το θέμα και να ειδοποιήσει τον ΕΛΓΑ. Ξέρουμε ποιες είναι οι διαδικασίες του ΕΛΓΑ και πώς λειτουργεί ο ΕΛΓΑ. Εμείς θα περιμένουμε θα δούμε ποιες είναι οι προθέσεις τους. Εγώ προσωπικά σας λέω ότι είμαι πολύ απογοητευμένος.»

Και πρόσθεσε: «Εγώ περίμενα ότι η πολιτεία σε μία περιοχή που είναι πραγματικά πολύπαθη, θα έπρεπε να έχει σχεδιάσει κάτι. Θα περίμενα η ίδια η πολιτεία να δείξει ένα ενδιαφέρον. Γίνεται μία καταστροφή, γίνεται κάτι και μετά από ένα χρονικό διάστημα η πολιτεία παύει να είναι παρούσα, θεωρεί ότι έκανε το χρέος της δίνοντας μερικά ψίχουλα.» 

Ο κ. Μαυροτσουπάκης μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης δύο σχεδίων, ένα σχέδιο ανάπτυξης και ένα σχέδιο προστασίας για την περιοχή. «Θα πρέπει η πολιτεία να παντρέψει δύο σχέδια, το τι θέλει να κάνει και το πώς θα το προστατέψει. Γιατί πολλές φορές κάνουμε πράγματα τα οποία μετά είναι στο έλεος του Θεού και βλέπουμε να έρχεται μία καταστροφή και να τα διαλύει.»

Όσον αφορά την αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου στα Δαριβιανά, που αποτελεί αίτημα ετών, επεσήμανε: «Ακούσαμε τον Δήμαρχο και είπε για το νέο δόγμα Κικίλια. Αυτό το δόγμα λέει, ότι αυτά που ξέραμε εμείς μέχρι τώρα και αυτά που διεκδικούσαμε μέχρι τώρα, τελείωσαν. Δηλαδή ένα κλιμάκιο πυροσβεστικό Δ τάξεως στην περιοχή, το οποίο θα έχει περισσότερο κόσμο, περισσότερες δυνατότητες, θα είχε ένα παράρτημα στην Κρύα Βρύση που θα μπορούσε να επεμβαίνει άμεσα στην περιοχή, το ξεχνάμε. Πάμε σε ένα καινούργιο σχεδιασμό, θα κάνουμε περιπολίες. Και προβληματίζομαι: Με ποιους θα κάνουμε τις περιπολίες; Αφού δεν έχεις κόσμο.

Και τόνισε: «Δηλαδή, πλέον δεν συζητάμε για ενίσχυση του πυροσβεστικού κλιμακίου στα Δαριβιανά, αλλά για αύξηση των περιπολιών. Μόνο απαισιοδοξία μπορούν να μας προκαλέσουν όλα για μια τόσο ευαίσθητη περιοχή».

Στη συνέχεια ο ίδιος σημείωσε: «Από το Ρέθυμνο και από την Κρήτη πέρασε ένας άνθρωπος ο οποίος πραγματικά σταμάτησε τις πυρκαγιές, ο Νίκος Λαγουδάκης, ο οποίος είχε εκφράσει μία διαφορετική άποψη, η οποία έλεγε ότι έχω πολλά μέσα, τα βάζω στην έναρξη της πυρκαγιάς, έχω την πρόληψη της πυρκαγιάς και έτσι περιορίζω αυτό που γίνεται. Αυτό έχει αποτέλεσμα. Την περίοδο που ήταν ο Νίκος Λαγουδάκης οι πυρκαγιές ελαχιστοποιήθηκαν και κανείς δεν τον έχει χρησιμοποιήσει. Εγώ πιστεύω ότι οι γνώμες αυτές έπρεπε να εφαρμόζονται και έπρεπε πραγματικά να παίρνονται μέτρα σοβαρά και όχι να λέμε μόνο λόγια.»

Κλείνοντας ο κ. Μαυροτσουπάκης αναφέρθηκε στο πως είναι η κατάσταση δύο χρόνια μετά την μεγάλη πυρκαγιά. «Δεν πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις, πραγματικά ένα μεγάλο μέρος του κόσμου έχει απογοητευτεί και τα’ χει παρατήσει. Υπάρχει όμως και μία μερίδα ανθρώπων οι οποίοι είχαν επενδύσει στην περιοχή και ξαναεπένδυσαν, ξανακαλλιέργησαν, ξαναφτιάξανε χωράφια και ξαναφύτεψαν. Ο δήμος επένδυσε κι έκανε επεκτάσεις δικτύων. Το πρόβλημα είναι όμως πού θα βρούμε νερό. Θα πρέπει επίσης αυτό το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού να δούμε μέχρι που είναι η «εμβέλεια του» κι αν ο Άγιος Βασίλειος και η περιοχή εκείνη έχει τη δυνατότητα να πάρει ένα κομμάτι, όταν θα γίνει βέβαια.»

Τέλος, ο ίδιος σημείωσε: «Να μην ξεχάσω να πω ότι η κα Ηλιάνα Μαλίχιν έχει κάνει μία σοβαρή προσπάθεια με τους αμπελώνες στις Μέλαμπες, έχει δημιουργήσει μία καινούργια συνθήκη για μία καινούργια δραστηριότητα στην περιοχή. Και αυτή ζήτησε βοήθεια και οι Μέλαμπες ζήτησαν βοήθεια και όλοι μαζί υποβάλαμε προτάσεις, οι οποίες όμως δεν υλοποιήθηκαν. Η πολιτεία δεν είναι σοβαρή.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ