ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Νέο κύμα ψύχους έρχεται στην Κρήτη

0

Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού από χθες μέχρι και τις επόμενες ημέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μάλιστα, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέο κύμα ψύχους με χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές από την ερχόμενη Δευτέρα. Στην Κρήτη και τις Κυκλάδες ο καιρός για σήμερα προβλέπεται να έχει το χαρακτηριστικό των νεφώσεων με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά, ενώ, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, θα υπάρξει σήμερα στο νησί μας βελτίωση των καιρικών συνθηκών, συγκρίνοντάς τις με αυτές της χθεσινής μέρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, η θερμοκρασία στο νησί μας θα κυμανθεί από 6 έως και 10 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ και βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους-βορειοανατολικούς.

Τα μάτια σας... 14!

Στο μεταξύ, βέβαια, ήδη έχει εκδοθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών συνθηκών, με το οποίο εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει να λάβουν μια από σειρά από μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, με βασικότερο, βέβαια, «να ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπόψη, ανάλογα µε τον προορισμό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κ.λπ.). Επίσης:

- Να προγραμματίζουν τη μετακίνησή τους έτσι ώστε να µη συμπίπτει µε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

- Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζή, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

- Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση.

- Να εξοπλίζονται με τα απαραίτητα σχετικά τεχνικά εργαλεία για τα οχήματά τους και να προβλέπεται ένας ελάχιστος εξοπλισμός.

- Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

- Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης.

- Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας π.χ. το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών.

- Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος.

- Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό».

neakriti.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ