ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Δυναμικό παρών στη συνάντηση για την υγεία

0

Για τη διεκδίκηση του πολυτιμότερου αγαθού, αυτού της υγείας οι Ρεθεμνιώτες συγκεντρώθηκαν την π. Τετάρτη στον κινηματογράφο ΑΥΡΑ που πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα τα προβλήματα στην υγεία και το νοσοκομείο.

Οι συγκεντρωμένοι διεκδίκησαν δυναμικά, ένα ασφαλές νοσοκομείο και μια αξιοπρεπή πρωτοβάθμια περίθαλψη, εκφράζοντας σε κάθε ευκαιρία την δυσαρέσκειά τους, είτε για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, είτε για τους εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Το συντονισμό της βραδιάς είχε το μέλος της συντονιστικής Επιτροπής για το Νοσοκομείο και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Κοσμάς Περπυράκης, ο οποίος κατά την έναρξη της συνάντησης ανέφερε ότι πρόκειται να αποσταλούν φάκελοι σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες που εμπλέκονται στο θέμα της υγείας ώστε να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο.

Το κλίμα στη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο με τους παρευρισκόμενους να ζητούν άμεσες και δυναμικές κινητοποιήσεις . Ο κ. Περπυράκης στην αρχική του τοποθέτηση τόνισε ότι: «Πρέπει να λύσουμε οριστικά αυτό το απόστημα που έχει δημιουργηθεί στον τόπο μας. Τα Ρέθυμνο δεν μπορεί άλλο κάθε τι που έχει να το χάνει σιγά σιγά και το μοναδικό νοσοκομείο που έχει να συγχωνευτεί με κάποιο γειτονικού νομού», ενώ μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων τόσο των μελών της συντονιστικής επιτροπής όσο και άλλων παρευρισκομένων στο χώρο, κατέθεσε την πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής  η

οποία προβλέπει: Η Αντιπεριφερεάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή να αναλάβει την ευθύνη να συγκαλέσει σύσκεψη στο Ρέθυμνο, παρουσία του Περιφερειάρχη, του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Διοικητή της ΔΥΠΕ, του Δημάρχου Ρεθύμνου, της Διοίκησης του Ιδρύματος, και μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για το Νοσοκομείο, ώστε να βρεθούν άμεσες λύσεις. Τονίσθηκε μάλιστα, ότι σε περίπτωση που ναυαγήσει η πρόταση, θα ξεκινήσει σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων.

Πολλοί ήταν εκείνοι, που εξέφρασαν αντίθετη άποψη επιθυμώντας την έναρξη κινητοποιήσεων άμεσα, αφού όπως ανέφεραν δεν επιθυμούν να συζητήσουν το θέμα εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση της υγείας στο Ρέθυμνο, καλώντας όσους συμφωνούν μαζί τους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν είτε στο Νοσοκομείο είτε εκτός αυτού.

Τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης έκαναν ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Νίκος Δερεδάκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Νικολιδάκης, ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Λευτέρης Κοτσαρίδης και ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Αντώνης Φουρναράκης.  Το λόγο επίσης πήραν και τοποθετήθηκαν οι πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου και της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, Γιώργος Στεφανάκης και Γιάννης Σαριδάκης. Παρεμβάσεις μεταξύ άλλων έκαναν ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μανούσος Μανουσογιάννης και Κώστας Μαθιουδάκης, το μέλος της ΟΕΝΓΕ Ανδρέας Ξανθός, εκπρόσωπος των ειδικευομένων γιατρών, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χρήστος Σουρουλής και άλλοι.

 

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ Ο ΕΟΠΥΥ

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Στεφανάκης, μιλώντας για τον ΕΟΠΥΥ τόνισε την προχειρότητα στη δημιουργία του, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών για συμβάσεις όσων το επιθυμούν με τον νέο οργανισμό, ο οποίος επιθυμούν να λειτουργεί στα πλαίσια του πρώην ΟΠΑΔ. «Πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός, να γίνει ανοιχτός σε γιατρούς και ασφαλισμένους και σε αυτόν τον οργανισμό να υπάρχει η δυνατότητα να καλύψει 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους, εφόσον ενώθηκαν τέσσερα βασικά ταμεία» είπε μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Ρεθύμνου κ. Σαριδάκης, καταφέρθηκε κατά της Διοίκησης του Νοσοκομείου και του υπουργείου υγείας, φέρνοντας παραδείγματα που αποδεικνύουν την προβληματική λειτουργία του Νοσοκομείου και τονίζοντας  ότι η διοίκηση στο νοσηλευτικό ίδρυμα και οι παραφυάδες αυτής, προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμφανίσουν μια διαφορετική εικόνα του νοσοκομείου προς τα έξω».

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Δερεδάκης επισήμανε ότι: «ο ΕΟΠΥΥ, πήρε σάρκα και οστά, κατ’ επιταγή της Τρόικας, όχι για να λύσει προβλήματα, επί της ουσίας, αλλά για να εξοικονομηθούν χρήματα.  Αυτό φάνηκε, εξάλλου, από την ταχύτητα με την οποία δημιουργήθηκε, χωρίς να υπάρχει κανενός είδους διαβούλευση και κοινωνικός διάλογος, χωρίς να υπάρχει κανένα μεταβατικό στάδιο. Σε τοπικό επίπεδο τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα και τραγικά. Κάναμε υπομονή πάρα πολλά χρόνια, δεν μπορούμε να παίζουμε παιχνίδια με την υγεία».

Ο κ. Νικολιδάκης υπογράμμισε ότι: «Μάλλον έχουν στο νου τους να κάνουν ένα Κέντρο Υγείας στο Ρέθυμνο. Οι ασφαλισμένοι που πληρώνουμε τις εισφορές μας στο ελληνικό κράτος έχουμε την απαίτηση να έχουμε ανάλογη αντιμετώπιση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κάποιοι κοιμούνται εντέχνως σε επίπεδο νομού και θέλουμε να τους ξυπνήσουμε και να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει».

Εκ μέρους της αντιπεριφερειάρχη Μαίρης Λιονή παρέστη η προϊσταμένη της Δ/νσης Υγείας και κοινωνικής μέριμνας κ. Μαρία Καββάλου και εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη παρέστη ο κ. Γιώργος Σκορδίλης.

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ