ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σύστημα θα ανακαλύπτει όσους παρκάρουν παράνομα σε θέσεις αναπήρων

0

Χάρη σε μία τεχνολογία που αναπτύχθηκε πρόσφατα από την Car Parking Technologies

Τι σημαίνει όταν μια θέση στάθμευσης επισημαίνεται με ένα σύμβολο αναπηρικής καρέκλας; Κανονικά ότι αυτή προορίζεται για ανθρώπους που έχουν κάποια αναπηρία, στην πραγματικότητα όμως αποτελεί την «έξυπνη» λύση για όσους βιάζονται και πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ειδικά αν πρόκειται να κάνουν γρήγορα την όποια δουλειά έχουν.

Κάθε μέρα σε χώρους στάθμευσης σε όλο τον κόσμο, οδηγοί που ίσως η μοναδική αναπηρία που έχουν είναι να μην νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους, καταλαμβάνουν τις θέσεις εκείνες που προορίζονται για άτομα με ειδικές ανάγκες για να μην περπατήσουν λίγα μέτρα περισσότερο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων καταφέρνουν και δεν γίνονται αντιληπτοί, εκτός και αν κάποιος υπάλληλος τύχει και ελέγξει το όχημα για κάποιο διακριτικό σήμα. Χάρη σε μία τεχνολογία, όμως, που αναπτύχθηκε πρόσφατα από την Car Parking Technologies (CPT) της Νέας Ζηλανδίας, οι υπάλληλοι θα είναι δυνατό να ειδοποιούνται όταν ένα όχημα σταθμεύει παράνομα στις θέσεις αυτές.

Αν και έχουν υπάρξει διάφορα παρόμοια συστήματα, αυτό φαίνεται να είναι το πιο απλό, μιας και θα εξοπλίζει τα αυτοκίνητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες με μία ειδική ηλεκτρονική ετικέτα. Την ετικέτα αυτή, θα «διαβάζουν» αισθητήρες που θα είναι τοποθετημένοι στις θέσεις στάθμευσης, όπου και θα ανιχνεύουν το κατά πόσο ένα αυτοκίνητο φέρει όντως το πιστοποιητικό για να παρκάρει σε αυτές. Εάν ένα αυτοκίνητο δεν διαθέτει την ετικέτα αυτή, τότε θα ειδοποιείται το κατάστημα.

Το σύστημα κοστίζει όσο σχεδόν και άλλα παρόμοια με αυτό, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τύπους ειδικών χώρων στάθμευσης. Η CTP υποστηρίζει ότι η τεχνολογία είναι έτοιμη και πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον επόμενο κιόλας χρόνο.

newsbeast.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ