ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Υπεγράφη η σύμβαση για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης

0

Έγινε η αρχή για τον υβριδικό σταθμό στο φράγμα των Ποταμών - Αισιοδοξία από την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» για την τραπεζική χρηματοδότηση

Της Στέλλας Μαθιουδάκη

Στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου της Κρήτης, που συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της Ελλάδας, προχώρησαν την προηγούμενη Τετάρτη -στη διάρκεια ειδικής συνάντησης που έγινε στην αντιπεριφέρεια- οι εμπλεκόμενοι φορείς του νησιού μας με τους εκπροσώπους της εταιρίας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ». Παρόντες στη συνάντηση ήταν νυν αιρετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αλλά και πρώην… ενώ δεν απουσίαζε ούτε ο ίδιος ο υφυπουργός Προστασίας του πολίτη, Μανόλης Όθωνας.

Η υπογραφή της εν λόγω σύμβασης αφορά στην κατασκευή του υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο φράγμα των Ποταμών Αμαρίου και με πιο απλά λόγια, η σύμβαση που υπέγραψε ο πρόεδρος του ΟΑΔΥΚ και γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Θανάσης Καρούντζος με την εκπρόσωπο της εταιρείας, Γιούλα Τσικνάκου, προβλέπει την αξιοποίηση των νερών του φράγματος, ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της περιοχής και σ' ένα μεγάλο βαθμό και ολόκληρης της Κρήτης.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 230 εκατομμύρια ευρώ, ενώ βάσει νόμου  οι τρεις δήμοι που εμπλέκονται -δηλαδή, Ρεθύμνου, Αμαρίου και Σητείας- δικαιούνται από κοινού μόλις το 3% των κερδών ετησίως, δηλαδή 1,3 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Από τη δική του πλευρά ο ΟΑΔΥΚ θα εισπράττει 2 περίπου εκατομμύρια ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που οι τρεις εμπλεκόμενοι δήμοι έχουν καταθέσει τις ενστάσεις τους, θεωρώντας πως τα οφέλη είναι μηδαμινά για τους ίδιους, με δεδομένη την εμβέλεια του έργου.

«Αν κάποιος, όταν άρχισε για πρώτη φορά να διακινείται η αντίληψη για την πράσινη ενέργεια και ανάπτυξη, ισχυριζόταν ότι η πρώτη μεγάλη σύμβαση θα γινόταν στο Ρέθυμνο, αυτό δεν θα γινόταν πιστευτό. Αυτό το έργο σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, εκτός από τη συμβολή που θα έχει στην απασχόληση, είναι ένα έργο ιδιαίτερης αναπτυξιακής δυναμικής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μανόλης Όθωνας, ο οποίος έσπευσε να υπογραμμίσει πως «με την υπογραφή της σύμβασης γίνεται το πρώτο βήμα».

Από την δική του πλευρά, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε ικανοποιημένος, μιας και όπως είπε το όνειρο γίνεται πραγματικότητα, την ίδια στιγμή που ο Θανάσης Καρούντζος από την άλλη, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλες τις προηγούμενες διοικήσεις του ΟΑΔΥΚ, ενώ σχολίασε με έμφαση πως η νέα αυτή επένδυση θα παίξει σημαντικό ρόλο στα ενεργειακά προβλήματα του νησιού.

«ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης, η κατασκευή του έργου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια από σήμερα, ενώ ο πρώτος μεγάλος στόχος είναι η έκδοση της άδειας εγκατάστασης, που είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Και μάλιστα μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε θεωρείται ευκολότερη η τραπεζική χρηματοδότηση.

«Είμαστε γνώστες των ευθυνών που αναλαμβάνουμε. Ενώ είμαστε και αισιόδοξοι πως το έργο θα κατασκευαστεί και θα είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή», είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του ομίλου «ΤΕΡΝΑ», Μιχάλης Γιουρτζής, ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε όλους τους φορείς να συνεργαστούν ουσιαστικά για την εκτέλεση του έργου.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του υβριδικού σταθμού

Το έργο -που όπως προαναφέραμε έχει συνολικό προϋπολογισμό 230 εκατομμύρια ευρώ- θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από ίδια κεφάλαια της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ» και κατά το πλείστο από τραπεζική χρηματοδότηση, που θα αναζητηθεί όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αδειοδότησης.

Προβλέπεται η αξιοποίηση ορισμένης ποσότητας νερού από το φράγμα των Ποταμών και η χρήση του μέσω υβριδικού σταθμού, τον οποίο θα εκμεταλλεύεται για 20 χρόνια η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ».

Ο ανάδοχος αναλαμβάνει να κατασκευάσει υβριδικό σταθμό με αναστρέψιμες μονάδες, συστοιχία αντλιών, Α/Π με εγκατεστημένη ισχύ 81 MW και όλες τις συναφείς εγκαταστάσεις (γραμμές μεταφοράς, υποσταθμούς κλπ.), ώστε να αποδίδει στο Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κρήτης εγγυημένη ισχύ 50 MW. Ο υβριδικός σταθμός θα συνδυάζει τη λειτουργία Αιολικού Πάρκου και Αναστρέψιμου Υροηλεκτρικού (σύστημα αντλησιοταμίευσης).

Προβλέπεται η κατασκευή μίας λιμνοδεξαμενής στα Χάρκια, σε χώρο του δήμου Ρεθύμνου 64 στρεμμάτων, η οποία θα έχει χωρητικότητα 1.150.000 κυβικά μέτρα νερού. Από εκεί, υπόγειες σωληνώσεις θα καταλήγουν σε μία έκταση 17 στρεμμάτων, δίπλα στον ταμιευτήρα του φράγματος. Σε αυτή την έκταση θα κατασκευαστεί ο υβριδικός σταθμός, που θα έχει 11 επίπεδα, τα 10 εκ των οποίων θα είναι υπόγεια. Μόνο ένα επίπεδο θα είναι υπέργειο. Το αιολικό πάρκο θα κατασκευαστεί στη Σητεία. Ο ΟΑΔΥΚ υποχρεούται να έχει διαθέσιμη ποσότητα 2 εκ. κυβικών μέτρων νερού για τις ανάγκες του υβριδικού εργοστασίου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ