ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΡΕΘΕΜΝΟΣ» - ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Η εφημερίδα Ρέθεμνος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την ομάδα του Αναπληρωτή Καθηγητή Βασίλη Δαφέρμου, διεξήγαγαν έρευνα με θέμα την πρόθεση ψήφου στο νομό Ρεθύμνου σε σχέση με τις μελλοντικές βουλευτικές εκλογές.
Η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη μεταξύ 17 - 21 Ιανουαρίου μέσω τηλεφώνου στο νομό Ρεθύμνου σε δείγμα 1.002 ατόμων.
ΕΡΩΤΗΣΗ 1
Εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε Βουλευτικές εκλογές τι θα ψηφίζατε;
Συχνότητα | Ποσοστό | Ποσοστό με αναγωγή | ||
| ΠΑΣΟΚ | 63 | 6,3 | 17,5 | |
| ΝΔ | 57 | 5,7 | 15,9 | |
| KKE | 35 | 3,5 | 9,7 | |
| ΣΥΡΙΖΑ | 33 | 3,3 | 9,2 | |
| ΛΑΟΣ | 12 | 1,2 | 3,3 | |
| ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ | 23 | 2,3 | 6,4 | |
| ΔΗΜ.ΑΡ (ΚΟΥΒΕΛΗΣ) | 36 | 3,6 | 10,0 | |
| ΔΗ.ΣΥ (ΝΤΟΡΑ) | 16 | 1,6 | 4,5 | |
| ΑΛΛΟ | 84 | 8,4 | 23,4 | |
| KANENA | 532 | 53,1 | - | |
| ΔΕΝ ΞΕΡΩ/ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ | 111 | 11,1 | - | |
| ΣΥΝΟΛΟ | 1002 | 100,0 | 100,0 |
Στα ποσοστά, πριν την αναγωγή, φαίνεται ότι υπάρχει μια διάχυτη απογοήτευση και ρευστότητα στο εκλογικό σώμα. Το ποσοστό του κανένα/δεν ξέρω-δεν απαντώ είναι 64,2% (53,1+11,1) ενώ ένα επιπλέον 8,4% δηλώνει άλλο κόμμα. Το πολύ μεγάλο αυτό ποσοστό αποτυπώνει την αγανάκτηση του κόσμου ο οποίος φαίνεται καθαρά ότι δεν εκφράζεται μέσα από τη σημερινή Βουλή. Πρώτο κόμμα έρχεται το ΑΛΛΟ με 23,4%, πράγμα που σημαίνει ότι (περίπου) ένας στους τέσσερις Ρεθεμνιώτες δεν εκφράζεται από τα σημερινά κόμματα.
Ο δικομματισμός κινείται σε ιστορικά χαμηλά νούμερα, αφού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκεντρώνουν συνολικά 33,4% (17,5+15,9). Η διαφορά μεταξύ τους είναι 1,6%, στα όρια του στατιστικού λάθους, το οποίο μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών είναι πιθανά ανατρέψιμο.
Τα κόμματα της αριστεράς εμφανίζουν αυξημένη δυναμική, αφού το ΚΚΕ (9,7%), ΣΥΡΙΖΑ (9,2%), ΔΗΜ.ΑΡ (10,0%) και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ (6,4%) συγκεντρώνουν συνολικά 35,3%. Σύμφωνα με τα ποσοστά που εμφανίζονται από την έρευνα, οι κερδισμένοι από την «αιμορραγία» ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είναι κατά κύριο λόγο η ΔΗ.ΜΑΡ. και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ενώ έπονται σε κέρδος ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
Παραδόξως χαμηλά, σχετικά με την αναμενόμενη δυναμική του στην Κρήτη, λόγω και της καταγωγής της προέδρου του, κινείται το ΔΗ.ΣΥ. της κ. Μπακογιάννη, καθώς λαμβάνει μόλις το 4,5%. Το πολύ μικρό ποσοστό (3,3%) που εμφανίζει το ΛΑΟΣ, φαίνεται να απορρέει από τη φθορά της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2
Εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε Βουλευτικές εκλογές ποιά κόμματα στο Νομό Ρεθύμνης πιστεύετε ότι θα έπαιρναν τις δυο έδρες;
Συχνότητα | Ποσοστό | ||
| ΠΑΣΟΚ+ΝΔ | 422 | 42,1 | |
| ΝΔ+ΔΗ.ΣΥ. (ΝΤΟΡΑ) | 60 | 6,0 | |
| ΠΑΣΟΚ+ ΔΗ.ΣΥ. (ΝΤΟΡΑ) | 23 | 2,3 | |
| ΑΛΛΟ | 67 | 6,7 | |
| KANENA | 223 | 22,3 | |
| ΔΕΝ ΞΕΡΩ/ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ | 207 | 20,7 | |
| ΣΥΝΟΛΟ | 1002 | 100,0 |
Είναι πεντακάθαρο και πέραν κάθε αμφιβολίας ότι ο κόσμος πιστεύει ότι οι 2 έδρες θα μοιραστούν και πάλι σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κάτι βέβαια που προκύπτει και από την πρόθεση ψήφου. Μόνο το 2,3% πιστεύει ότι το κόμμα της κ. Μπακογιάννη θα καταλάβει, αντί της ΝΔ, την δεύτερη έδρα τον νομό. Ενώ, πιο πιθανό (6%) θεωρείται το ΠΑΣΟΚ να χάσει την έδρα από το ΔΗ.ΣΥ.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3
Ποιο νέο πρόσωπο εσείς θα θέλατε να κατέβει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές;
(αυθόρμητη απάντηση, χωρίς να έχουν δοθεί απαντήσεις στους ερωτώμενους)
Συχνότητα | Ποσοστό | ||
| ΓΙΑΝ. ΑΧ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ | 38 | 3,8 | |
| ΚΩΣΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ | 26 | 2,6 | |
| ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ | 5 | 0,5 | |
| ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ | 3 | 0,3 | |
| ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ | 6 | 0,6 | |
| ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ | 2 | 0,2 | |
| ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ | 1 | 0,1 | |
| ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ | 3 | 0,3 | |
| ΜΑΝΟΛΗΣ ΟΘΩΝΑΣ | 9 | 0,9 | |
| ΔΕΝ ΞΕΡΩ/ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ | 909 | 90,7 | |
| ΣΥΝΟΛΟ | 1002 | 100,0 |
Το 90,7% του εκλογικού σώματος είναι απελπισμένο, κουρασμένο και απρόθυμο να μιλήσει για νέα πρόσωπα. Φαίνεται να μην περιμένει τίποτα και από πουθενά.
Παρά τη διάχυτη απογοήτευση κάποια πρόσωπα, φαίνεται να διασώζονται.
Ελπίδες πιστώνονται στο πρόσωπο του Γιάννη Κεφαλογιάννη του Αχιλλέα (3,8% των αυθόρμητων απαντήσεων). Μικρότερες ελπίδες ο κόσμος πιστώνει και στο πρόσωπο του Κωστή Σχοινά. Τα υπόλοιπα πρόσωπα που προέκυψαν από την έρευνα είναι στατιστικώς ασήμαντα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4
Θα σας διαβάσω τώρα τα ονόματα κάποιων πολιτικών προσώπων στο Ρέθυμνο και θα ήθελα να μου πείτε την άποψή σας για καθέναν από αυτούς:
- Θετική
- Αρνητική
- Τον έχω ακούσει, αλλά δεν έχω σχηματίσει εικόνα
- Δεν ξέρω/Δεν απαντώ
ΜΑΝΟΛΗΣ ΟΘΩΝΑΣ
Συχνότητα | Ποσοστό | ||
| ΘΕΤΙΚΗ | 279 | 27,8 | |
| ΑΡΝΗΤΙΚΗ | 373 | 37,2 | |
| ΑΚΟΥΣΤΑ/ΟΧΙ ΕΙΚΟΝΑ | 190 | 19,0 | |
| ΔΕΝ ΞΕΡΩ/ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ | 160 | 16,0 | |
| ΣΥΝΟΛΟ | 1002 | 100,0 |
Ανάμεσα στα πολιτικά πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν στη μέτρηση της ερώτησης 4, ο υφυπουργός προστασίας του πολίτη Μανόλης Όθωνας φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αντιπάθεια του κόσμου. Το ομολογουμένως πολύ υψηλό νούμερο (37,2%) δεν προκαλεί έκπληξη καθώς ως μέλος της σημερινής κυβέρνησης έχει υποστεί την αναμενόμενη πολιτική φθορά.
Από την άλλη πλευρά η θετική άποψη για το πρόσωπό του αγγίζει το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 27,8% κάτι που δείχνει καθαρά, ότι ο υφυπουργός συνεχίζει να έχει σημαντική δύναμη στο νομό.
Παρότι μέλος της κυβέρνησης, αδικαιολόγητα υψηλό, φαίνεται να είναι το ποσοστό (19%) των Ρεθεμνιωτών ερωτηθέντων, που δείχνουν απλά να τους είναι γνωστός ως πρόσωπο, αλλά δεν έχουν εικόνα του έργου του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Συχνότητα | Ποσοστό | ||
| ΘΕΤΙΚΗ | 309 | 30,8 | |
| ΑΡΝΗΤΙΚΗ | 255 | 25,4 | |
| ΑΚΟΥΣΤΑ/ΟΧΙ ΕΙΚΟΝΑ | 175 | 17,5 | |
| ΔΕΝ ΞΕΡΩ/ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ | 263 | 26,2 | |
| ΣΥΝΟΛΟ | 1002 | 100,0 |
Διχασμένη εμφανίζεται να είναι η κοινή γνώμη του Ρεθύμνου όσον αφορά στον πρώην Νομάρχη Ρεθύμνου Γιώργο Παπαδάκης, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό (30,8%) στη θετική άποψη, κρατώντας όμως σε ψηλά επίπεδα και την αρνητική, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα 1 στους 4 δεν τον συμπαθεί.
Αρνητικό θεωρείται πάντως και το ότι το 17,5% των ερωτηθέντων δεν έχουν σαφή εικόνα για το πρόσωπό του, καθώς υπηρέτησε για πολλά χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ
| Συχνότητα | Ποσοστό | ||
| ΘΕΤΙΚΗ | 165 | 16,5 | |
| ΑΡΝΗΤΙΚΗ | 209 | 20,9 | |
| ΑΚΟΥΣΤΑ/ΟΧΙ ΕΙΚΟΝΑ | 262 | 26,1 | |
| ΔΕΝ ΞΕΡΩ/ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ | 366 | 36,5 | |
| ΣΥΝΟΛΟ | 1002 | 100,0 |
Ο πρωτοεμφανιζόμενος στον πολιτικό στίβο Γιάννης Κεφαλογιάννης του Αχιλλέα παρουσιάζει υψηλότερη αρνητική άποψη από ότι θετική, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος μέχρι στιγμής δεν έχει να επιδείξει πολιτικό έργο. Η αυξημένη αρνητική άποψη έχει άμεση σχέση με το «βάρος» που φέρει το επώνυμό του, το οποίο βρίσκεται στην ενεργή πολιτική ζωή του Ρεθύμνου τα τελευταία 50 χρόνια.
Το 36,5% που δεν έδωσε απάντηση, θεωρείται χαμηλό ποσοστό, αφού το υπόλοιπο 63,5% τον έχει έστω ακουστά, κάτι που μπαίνει στα θετικά της αναγνωρισιμότητας αφού πρόκειται για νέο πρόσωπο ανεξάρτητα από τη θετική ή την αρνητική άποψη.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
Συχνότητα | Ποσοστό | ||
| ΘΕΤΙΚΗ | 115 | 11,5 | |
| ΑΡΝΗΤΙΚΗ | 233 | 23,3 | |
| ΑΚΟΥΣΤΑ/ΟΧΙ ΕΙΚΟΝΑ | 218 | 21,8 | |
| ΔΕΝ ΞΕΡΩ/ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ | 436 | 43,5 | |
| ΣΥΝΟΛΟ | 1002 | 100,0 |
Ο σημερινός επικεφαλής παράταξης της δημοτικής αντιπολίτευσης Κώστας Μαθιουδάκης συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό (43,5%) σε εκείνους που αρνήθηκαν να απαντήσουν, ενώ συγχρόνως το 21% των ερωτηθέντων απλά τον έχουν ακουστά, παρά τα πολλά χρόνια παρουσίας του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Επίσης σύμφωνα με τις απαντήσεις, που αφορούν τη θετική ή την αρνητική άποψη, οι αντιπάθειες που συγκεντρώνει είναι διπλάσιες από τις συμπάθειες με αντίστοιχα ποσοστά 23,3% και 11,5%.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ
| Συχνότητα | Ποσοστό | ||
| ΘΕΤΙΚΗ | 85 | 8,5 | |
| ΑΡΝΗΤΙΚΗ | 154 | 15,4 | |
| ΑΚΟΥΣΤΑ/ΟΧΙ ΕΙΚΟΝΑ | 170 | 17,0 | |
| ΔΕΝ ΞΕΡΩ/ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ | 593 | 59,2 | |
| ΣΥΝΟΛΟ | 1002 | 100,0 |
Με τη μικρότερη αναγνωρισιμότητα εμφανίζεται ο Μιχάλης Βάμβουκας, αφού το 59% των ερωτηθέντων είναι στην κατηγορία του δεν ξέρω / δεν απαντώ. Ο κ. Βάμβουκας που ήταν υποψήφιος στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΔΗ.ΣΥ. και έχει υπηρετήσει και παλαιότερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρουσιάζει διπλάσιες σχεδόν αντιπάθειες από ότι συμπάθειες.
ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ



