ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αντιδήμαρχος Παιδείας Γ. Γεωργαλής: "καλώ όλα τα μέλη της ΕΛΜΕΡ στις ανοιχτές συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας"

0

Με έκπληξη διάβασα την ανοιχτή επιστολή της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου ( Σύλλογος Καθηγητών ΔΕ) προς το Δήμο Ρεθύμνης.

Η έκπληξή μου οφείλεται στο γεγονός ότι ανοιχτή επιστολή συνήθως απευθύνουμε  σε κάποιον που δεν δέχεται συζήτηση μαζί μας ή  μας αγνοεί.

Ο Δήμος Ρεθύμνης όμως και το νεοσύστατο Τμήμα Παιδείας του, από την πρώτη κιόλας στιγμή της λειτουργίας του ( 1/2/2011), δηλαδή εδώ κι ένα χρόνο, ασχολείται με εντατικούς ρυθμούς για τα προβλήματα της παιδείας, έχοντας την ευθύνη της λειτουργίας 83 σχολείων Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης και ουδέποτε αρνήθηκε σε κανένα φορέα συνεργασία ή ενημέρωση.

Εκτός αυτού όμως, ας μου επιτρέψουν οι συνάδελφοι της ΕΛΜΕΡ να τους υπενθυμίσω πως:

Το Μάρτιο του 2011 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του  Δημοτικού  Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την παιδεία και το προγραμματισμό του Δήμου πάνω στο κτηριακό πρόβλημα.

Σε πλείστες άλλες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν τεθεί κι έχουν συζητηθεί διεξοδικά θέματα και προβλήματα που αφορούν το χώρο της Εκπαίδευσης στο Δήμο μας.

Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας έχει συνεδριάσει τουλάχιστον 8 φορές με θέματα που θίγει η ανοιχτή επιστολή και μάλιστα έχουν παρθεί ομόφωνες αποφάσεις (π.χ για το ΕΠΑΛ).

Επιπλέον  σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια που συζητήθηκαν θέματα για την Παιδεία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης ενώ και στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας συμμετέχει εκπρόσωπός τους (ο Πρόεδρος), ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ.

Επομένως, πραγματικά δυσκολεύομαι  να κατανοήσω το λόγο που το ΔΣ της ΕΛΜΕ ζητεί δημόσιο διάλογο αφού αυτός ο διάλογος έχει γίνει και όλα τα θέματα της παιδείας έχουν δρομολογηθεί εις γνώση τους.

(Τα σχέδια για τα νέα σχολεία έχουν γίνει, οι εγκρίσεις που χρειάζονται έχουν πάρει το δρόμο τους, παρά τη φοβερή γραφειοκρατία που υπάρχει στο δημόσιο τομέα, η ίδρυση του 2ου ΕΠΑΛ έχει προταθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, με πρόταση του Τμήματος Παιδείας, και προχωράμε στην εύρεση κατάλληλου χώρου να στεγαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει το ΥΠΕΠΘ κλπ…).

Και για να χαριτολογήσουμε,  δεν καταλαβαίνω γιατί η ΕΛΜΕΡ ζητά γραπτή δέσμευση από υπουργεία για το ενοίκιο…. Αν δεν κάνω λάθος τα μέλη τους έχουν εκφραστεί κατά των μνημονίων και πάσης φύσεως δεσμεύσεων …Τώρα ζητούν από τον Δήμο να υπογράψει μνημόνιο;

Θα κατανοούσα κ. Διευθυντή, τη χρησιμότητα της παρέμβασης της ΕΛΜΕΡ αν αυτή γινόταν το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2011 και όχι τώρα.

Γιατί όπως γνωρίζουμε όλοι ο «ασφαλέστερος» τρόπος και ο πλέον δοκιμασμένος για να μη γίνει τίποτα ή για να προχωρήσουν οι διαδικασίες πολύ αργά είναι η σύσταση επιτροπών που αναθέτουν σε άλλες επιτροπές «τη διερεύνηση του θέματος»  κλπ. Έτσι,  εξαντλούμαστε όλοι σε ατέρμονες διαβουλεύσεις, χάνοντας χρόνο,  που είναι πολύτιμος, ειδικά για τα θέματα παιδείας και σχολικής στέγης, μια και η σχολική χρονιά έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα όπως επίσης και τα έργα που αφορούν την Παιδεία , χρηματοδοτήσεις για τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν με τις όποιες καθυστερήσεις προκύπτουν. .

Εξάλλου, με τον Καλλικράτη θεσμοθετήθηκαν όλες οι αναγκαίες Επιτροπές που διασφαλίζουν τη διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων και στην εφαρμογή τους μέσα από το  δημόσιο διάλογο και δημοκρατικές διαδικασίες.

Το Τμήμα Παιδείας Κύριε Διευθυντά εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς και είμαστε στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων που πραγματικά νοιάζονται για την Παιδεία και την εκπαίδευση στον τόπο μας, οι οποίοι γνωρίζουν ότι μπορούν ν’ απευθύνονται σε μας πολύ πέραν του εργάσιμου ωραρίου κατά τη διάρκεια της κάθε ημέρας.

Τελειώνοντας καλώ όλα τα μέλη της ΕΛΜΕΡ στις ανοιχτές συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας για να ενημερώνονται αναλυτικά γι’ όλα τα εκπαιδευτικά θέματα που τους αφορούν.

(Σ’ αυτή την Επιτροπή συμμετέχουν, με εκπρόσωπό τους, το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Σύλλογος καθηγητών Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπ/σης, το Εργατικό Κέντρο, η Ενωση Γονέων, ο Σύλλογος δασκάλων, οι Δ/ντές Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπ/σης και η ΕΛΜΕΡ).

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ