ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίτροποι της τρόικας για τις δαπάνες υπουργείων

0

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, διεθνή κλιμάκια ελέγχου θα περνάνε από «κόσκινο» τις δαπάνες των υπουργείων. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία λογαριασμού που θα πρέπει να έχει πάντα την απαραίτητη ρευστότητα για την αποπληρωμή του χρέους τους επόμενους 9-12 μήνες. Αν τα χρήματα δεν επαρκούν θα αφαιρούνται κεφάλαια που προορίζονται για τη λειτουργία του κράτους

Ασφυκτικό έλεγχο στις δαπάνες της Ελλάδας από επιτρόπους της τρόικας προωθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται δημοσίευμα των Financial Times, βάσει του οποίου η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρωτοφανή εποπτεία του ελληνικού προϋπολογισμού, ειδικά στο σκέλος διαχείρισης των κεφαλαίων.

Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, η συμφωνία -την οποία οι αξιωματούχοι ελπίζουν να οριστικοποιήσουν τη Δευτέρα- πιθανότατα θα προβλέπει έναν ειδικό λογαριασμό που πρέπει πάντα να έχει αρκετή ρευστότητα για να μπορεί να αποπληρώνει το χρέος της Ελλάδας για τους επόμενους 9 - 12 μήνες. Εάν η ρευστότητα στον λογαριασμό πέφτει κάτω από αυτό το σημείο, τα χρήματα θα αφαιρούνται από κεφάλαια που προορίζονται για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους.

Το πακέτο στήριξης θα περιέχει επιπλέον μόνιμη και ενισχυμένη παρουσία διεθνών επιθεωρητών, οι οποίοι θα προσπαθούν να κάνουν ελέγχους σε πραγματικό χρόνο στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις δημόσιες δαπάνες.

Θα περιλαμβάνει, όμως, και λίστα με 24 «προηγούμενες δράσεις», τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι τα τέλη του μήνα ώστε να αποδεσμευτεί το δάνειο.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, λένε οι FT, θα ακολουθήσει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς οι προσφορές στους ιδιώτες ομολογιούχους που θα συμμετάσχουν θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η προσφορά θα είναι ανοιχτή για 10 ημέρες και το swap των ομολόγων επισήμως θα ολοκληρωθεί στο παρά πέντε, μία εβδομάδα πριν από την 20ή Μαρτίου, οπότε λήγουν ομόλογα ύψους 14,5 δισ. ευρώ.

Σημάδια προόδου προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία με τη σειρά της θα επιταχύνει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, διαβλέπουν στο μεταξύ τα διεθνή ΜΜΕ.

Τα αμερικανικά πρακτορεία Reuters και Bloomberg σημείωναν χθες ότι η ιδέα που υποστήριξαν αρχικά η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία για τμηματική παροχή του δανείου των 130 δισ. ευρώ φαίνεται να εγκαταλείπεται πρόωρα από το Βερολίνο και όλα δείχνουν ότι στο Eurogroup της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανάψουν το «πράσινο φως» τόσο για το δάνειο όσο και για τη συμφωνία του PSI.

Ελλειμμα εμπιστοσύνης

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel ανέφερε, πάντως, στην ιστοσελίδα του ότι «η εμπιστοσύνη στην ελληνική διαχείριση της κρίσης τείνει να εξαφανιστεί. Η τρόικα επικρίνει την ελλιπή πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους. Ολο και περισσότεροι εταίροι της Ευρωζώνης αμφιβάλλουν για την επιτυχία της επιχείρησης διάσωσης ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ».

Το δημοσίευμα τόνιζε, εξάλλου, πως «η άκρως εμπιστευτική έκθεση της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αποτελεί καταστροφικό πιστοποιητικό για τις επιδόσεις των Ελλήνων στο θέμα του χρέους. Για παράδειγμα, η Αθήνα θα έχει το 2020, παρά το κούρεμα των απαιτήσεων των ιδιωτών πιστωτών, ένα χρέος της τάξης του 129% επί του ΑΕΠ. Η τρόικα, όμως, είχε προτάξει τον στόχο του 120% για το ύψος του χρέους, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να ορθοποδήσει».

ΡΑΛΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Ανεμος αισιοδοξίας έπνευσε χθες στις αγορές χάρη στις προσδοκίες έγκρισης του νέου δανείου προς την Ελλάδα στο μεθαυριανό Eurogroup. Οι τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν κοντά σε υψηλό 6,5 μηνών, ενώ επικεφαλής της ανόδου τέθηκε ο τραπεζικός κλάδος. Η ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό νόμισμα ανατιμήθηκε πάνω από το όριο των 1,31 δολαρίων μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης ότι κλείνουν οι τελευταίες εκκρεμότητες για το νέο πακέτο διάσωσης.

Κατερίνα Κοσμά ΕΘΝΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ