ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λουκέτο στους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας

0

Κατάρρευση του κοινωνικού κράτους κατ’ εντολήν της Τρόικας

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

Ανησυχία και οργή προκάλεσε σε χιλιάδες δανειολήπτες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ή ενοικιαζομένων δωματίων αλλά και σε οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, η απαίτηση της Τρόικας να κλείσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.), ενώ οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς από τον Ιούνιο που θα επέλθει το οριστικό κλείσιμο περνούν στην εργασιακή εφεδρεία.

Συγχρόνως και για το λόγο αυτό υπέβαλε την παραίτηση του ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Κουτσούκος την π. Πέμπτη, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν είναι απλά σκληρά αλλά οδυνηρά για τους εργαζομένους και ως υφυπουργός Εργασίας δε μπορεί να τα υλοποιήσει.

Με τη βίαιη περικοπή παροχών που συντηρήθηκαν από τα χρήματα των εργαζομένων απαιτεί η τρόικα την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους.

Ανάμεσα στους όρους του νέου μνημονίου περιλαμβάνεται και η κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ).

Παρά το γεγονός ότι οι δύο αυτοί Οργανισμοί χρηματοδοτούνται από τους εργαζόμενους, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, η τρόικα με το πρόσχημα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών καταργεί τις κοινωνικές  παροχές προς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Η εισφορά που θα απαλειφθεί και που προκύπτει από την παρακράτηση του μισθού των εργαζομένων, είναι 0,75% προς στον ΟΕΚ, και 0,35%. προς τον ΟΕΕ, ενώ η εισφορά των εργαζομένων στον ΟΕΚ είναι 1% και προς την Εργατική Εστία 0,35%.

Από τον ΟΕΚ κάθε χρόνο, περίπου 100.000 οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν δανειοδοτηθεί από τον Οργανισμό, ενώ χιλιάδες δανειολήπτες λαμβάνουν επιδότηση του επιτοκίου για τα δάνεια που έχουν πάρει.

Συγχρόνως, 400 χιλιάδες πολίτες που είναι οι δικαιούχοι παροχών κοινωνικού τουρισμού από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας αλλά και πάνω από 1000 επιχειρήσεις μένουν στον αέρα.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι: Με το κλείσιμο του ΟΕΚ, ποιος θα αναλάβει να καταβάλει όλα αυτά τα ποσά που απαιτούνται για να εξυπηρετηθούν τα δάνεια που έχουν συναφθεί με επιδότηση επιτοκίου και ποιος θα καταβάλλει την επιδότηση ενοικίου στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, που έχουν ήδη πληρώσει γι’ αυτές τις παροχές;

Ποιός θα αναλάβει, μετά το λουκέτο στην Εργατική Εστία να αποδώσει τα χρήματα τόσο στους τουρίστες όσο και στις επιχειρήσεις από την απώλεια χιλιάδων τουριστών;

Μετά τα λουκέτα των δύο οργανισμών δεν θα ανεγερθούν νέα συγκροτήματα εργατικών κατοικιών, θα σταματήσει η χορήγηση δανείων (που αυτόν τον καιρό είναι παγωμένα), θα σταματήσει το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, θα σταματήσουν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας κ.α. Ενώ η υπάλληλοι για τους οποίους δεν υπάρχει μέριμνα από τον Ιούνιο περνούν στην εργασιακή εφεδρεία.

Οι εργαζόμενοι στους δύο οργανισμών ήδη από την π. Πέμπτη ξεκίνησαν την κατάληψη όλων των κτηρίων του ΟΕΚ τόσο στην κεντρική υπηρεσία, όσο και σε όλα τα περιφερειακά γραφεία. Συγχρόνως οι σύλλογοι εργαζομένων των δύο οργανισμών συνεργάζονται για κοινές κινητοποιήσεις προκειμένου να πιέσουν την πολιτική ηγεσία.

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

Η Εργατική Εστία ιδρύθηκε το 1931 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Είναι ανταποδοτικός φορέας κοινωνικής πολιτικής για τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις και κοινωνικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της χώρας. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο εκπροσωπούνται το κράτος, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι ισομερώς. Οι πόροι του προέρχονται αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών χωρίς επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι παροχές του απευθύνονται ανταποδοτικά σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, κοινή ωφέλεια, τράπεζες, που καταβάλλουν σχετικές εισφορές, σε συνταξιούχους που τις κατέβαλλαν όταν εργάζονταν, σε πολυτέκνους, άτομα με αναπηρία, αλλά και επιδοτούμενους ανέργους και άγαμες μητέρες - ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας ιδρύθηκε το 1954 με στόχο τη στεγαστική αποκατάσταση εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, μέσω της παροχής σ’ αυτούς ενίσχυσης προκειμένου να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία. Από τότε ο ΟΕΚ είναι ο κύριος φορέας κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα και αποτελεί ταυτόχρονα τον μεγαλύτερο κατασκευαστικό φορέα κατοικίας, αφού οι οικισμοί οργανωμένης δόμησης που σχεδιάζει και οικοδομεί σε όλη την ελληνική επικράτεια αντιπροσωπεύουν το 96% περίπου της συνολικής ετήσιας οικοδομικής δραστηριότητας του δημόσιου τομέα.

Ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΕΚ αποτελείται από 15 Μέλη. Πρόεδρος του Συμβουλίου είναι ο Πρόεδρος του ΟΕΚ. Στο Συμβούλιο μετέχουν εκπρόσωποι από το Ελληνικό Κράτος, Εκπρόσωποι Μισθωτών, Εργοδοτών, ΚΕΔΚΕ, καθώς και αιρετοί εκπρόσωποι των υπαλλήλων του ΟΕΚ. Οι πόροι του προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων (1% επί των αποδοχών τους) και των εργοδοτών τους (0,75% επί των αποδοχών των εργαζομένων που απασχολούν). Το στεγαστικό κεφάλαιο με τον τρόπο που σχηματίζεται συνδέει άμεσα την εργασία και την καταβολή εισφορών με τις παροχές, γι αυτό και ο Κανονισμός Παροχών απαιτεί κάποιες ελάχιστες ασφαλιστικές προϋποθέσεις προκειμένου να θεμελιωθεί το δικαίωμα λήψης τους.

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ