ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ογκώδεις διαμαρτυρίες κατά της ACTA στην Ευρώπη

0

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο -παρά το δριμύ ψύχος- σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας κατά της διεθνούς Εμπορικής Συμφωνίας Καταπολέμησης της Παραποίησης (ACTA)· κινητοποιήσεις έγιναν στη Γαλλία, τη Βουλγαρία, όπως και στην Ελλάδα (σε Αθήνα και  Θεσσαλονίκη).

Τον μεγαλύτερο αριθμό διαδηλωτών κατά της ACTA σε ολόκληρη τη Γερμανία συγκέντρωσε το Μόναχο όπου περίπου 16.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία.

Στο Βερολίνο διαμαρτυρήθηκαν κατά της συμφωνίας περίπου 10.000 άνθρωποι, στο Αμβούργο 5.000, στο Ντόρτμουντ 4.000, στη Φρανκφούρτη 3.000 και ο ίδιος αριθμός στη Δρέσδη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Συνολικά 150.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε 60 πόλεις σε όλη τη χώρα, ανέφεραν τα γερμανικά μέσα.

Σε 3.000 υπολογίζονται αυτοί που διαδήλωσαν στη Σόφια της Βουλγαρίας, η οποία έχει υπογράψει την ACTA.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία γύρω από το Κοινοβούλιο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Όχι στην ACTA» και «Μαφία», προσάπτοντας στην κυβέρνησή τους ότι υπέγραψε μυστικά τη συμφωνία, χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση.

Παράλληλα πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία και στο Παρίσι. «Υπό συνθήκες ανωνυμίας γεννήθηκε η επανάσταση» αναφερόταν σε πανό των διαδηλωτών, στο οποίο γινόταν υπαινιγμός για τη δράση των χακτιβιστών Anonymous, η οποία έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλές χώρες.

Η ACTA, η οποία υπογράφτηκε από 22 χώρες της ΕΕ τον Ιανουάριο (μεταξύ τους και η Ελλάδα), έχει στόχο να προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα «συμπεριλαμβανομένης και της καταστρατήγησης που γίνεται στο ψηφιακό περιβάλλον».

Οι επικριτές της περιγράφουν τη συμφωνία αυτή ως μια εν δυνάμει σοβαρή επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και στα δικαιώματα των χρηστών του Ίντερνετ.

Από τον Ιανουάριο έχουν ενταθεί οι διαμαρτυρίες, κυρίως από χρήστες του Ίντερνετ που υποστηρίζουν ότι όσες χώρες την υπογράψουν θα επιβάλουν ποινές φυλάκισης ακόμη και όταν παραβιάζεται το κοπιράιτ για μη εμπορικούς σκοπούς.

Η Γερμανία ανακοίνωσε τη Παρασκευή ότι αναστέλλει προς το παρόν την επικύρωση της συμφωνίας. Ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί προς το παρόν.

* Ογκώδεις διαμαρτυρίες, στις οποίες μετείχαν εκπρόσωποι του κινηματογραφικού χώρου και προσωπικότητες από την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, έγιναν το Σάββατο στη Τσεχία, Μάλτα, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία και, τέλος, Σλοβενία.

Απάντηση της Κομισιόν

Σε μία παράλληλη εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευε στο Ίντερνετ μακροσκελές κείμενο για να αντικρούσει τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον της για έλλειψη διαφάνειας. Σε αυτό αναφέρονται λεπτομερώς οι συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι διαπραγματεύσεις για την ACTA.

Οι συνομιλίες έγιναν από τον Ιούνιο του 2008 ως τον Οκτώβριο του 2010 με τη συμμετοχή εκπροσώπων των διαπραγματευόμενων χωρών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερώθηκε για την εξέλιξή τους, όπως διαβεβαιώνει η Επιτροπή στο έγγραφό της.

«Η ΕΕ αρνείται κατηγορηματικά ότι παραχώρησε μια προνομιακή πρόσβαση σε πληροφορίες σε οποιαδήποτε ομάδα», επισημαίνει η Κομισιόν στο κείμενο αυτό, το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, υπογραμμίζοντας επίσης ότι δεν υπάρχουν μυστικά πρωτόκολλα συμφωνίας. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, «εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των διαπραγματευόμενων χωρών ήταν παρόντες στην αίθουσα», καταλήγει η Επιτροπή.

in.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ