ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόρος: Καταστροφική μια ελληνική χρεοκοπία

0

Κλιμάκωση της κρίσης του ευρώ από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας προβλέπει ο Αμερικανός επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ενώ μιλά για λάθος της Ευρώπης, αναφερόμενος στον δανεισμό της χώρας με υψηλότοκα δάνεια στην αρχή της κρίσης.

Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ο κ. Σόρος επισημαίνει ότι τα υψηλότοκα δάνεια εμποδίζουν σήμερα την Ελλάδα να ανακάμψει και προβλέπει ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ιταλία, εάν οδηγηθεί στο ίδιο «στενό κοστούμι».

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε τους πολίτες της Ιταλίας και της Ισπανίας στα ταμεία των τραπεζών και κατόπιν θα κατέστρεφε όλη την Ευρώπη, αλλά εκτιμά ότι η Ευρώπη θα διασώσει την Ελλάδα για μια ακόμη φορά.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επισημαίνει ακόμη ότι, αν και θαυμάζει την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ ως ηγέτη, θεωρεί ότι οδηγεί την Ευρώπη προς την λάθος κατεύθυνση και αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανάγκη οι χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, αντί να ωθούνται μόνο σε λήψη μέτρων λιτότητας, να αναζωογονηθούν με ενέσεις ανάπτυξης.

«Διαφορετικά, επαναλαμβάνουμε το λάθος που οδήγησε τις ΗΠΑ στην ύφεση του 1929. Η Άγγελα Μέρκελ απλώς δεν το καταλαβαίνει», λέει χαρακτηριστικά και αποδίδει την κρίση σε λάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προσθέτει ότι «η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να λύσει μόνη της τα προβλήματά της», χωρίς ανάμιξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ούτε όμως οι αμερικανοί πολιτικοί φαίνεται ότι εντυπωσιάζουν τον κ. Σόρος, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Μπαράκ Ομπάμα «οπαδό» και προβλέπει ότι δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα εκατομμύρια που εξασφάλισε ως υποστήριξη της προηγούμενης προεκλογικής του εκστρατείας.

Αντίστοιχα, αμφισβητεί και τον υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνι, ο οποίος υπόσχεται την δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ ο ίδιος, όπως λέει, ως επιχειρηματίας κατέστρεψε περισσότερες θέσεις από όσες δημιούργησε. Με συμπάθεια ωστόσο βλέπει ο Τζορτζ Σόρος το κίνημα «Occupy». «Έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται», δηλώνει.

ethnos.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ