ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσίπρας: "Με μισθούς 400 ευρώ γινόμαστε αφρικανική χώρα"

0

«Πρωτοφανή» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την απόφαση των πολιτικών αρχηγών να ακυρώσουν την προγραμματισμένη για την Παρασκευή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.

Kαι προσθέτει: «Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, που την Κυριακή το βράδυ έβαλαν υποθήκη το μέλλον του ελληνικού λαού στο όνομα της στήριξης της χώρας, τρεις μέρες μετά κρύβονται, φυγομαχούν και διεκδικούν να διαπραγματεύονται πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού».

Επιπροσθέτως, ο κ. Τσίπρας καλεί τον πρόεδρο της Βουλής «να προστατέψει την κοινοβουλευτική διαδικασία» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να τοποθετηθεί γι' αυτήν τη μεθόδευση» και τους πολιτικούς αρχηγούς «να μην δώσουν αντιπαροχή στον κ. Σόιμπλε την ήδη τραυματισμένη δημοκρατία».

"Σε λίγο δεν θα τους φτάνει να ζητήσουν τις υπογραφές των πολιτικών αρχηγών όλων των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας", είπε νωρίτερα, σχολιάζοντας τις απαιτήσεις της Γερμανίας για πρόσθετες εγγυήσεις ότι η εφαρμογή του μνημονίου θα προχωρήσει απαρεγκλίτως ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών.

"Σε λίγο θα μας ζητήσουν να υπογράψουν όλοι οι συνταξιούχοι δήλωση μετάνοιας ότι δέχονται να φτάσει η σύνταξή τους στα 200 ευρώ!", τόνισε εμφατικά ο πρόεδρος του Συνασπισμού σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ.

"Η μόνη υπογραφή θα είναι να ξηλώσουμε αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα γιατί οδηγούν στη διάλυση και στην καταστροφή" δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τι θα πράξει αν μετά τις εκλογές η αριστερά είναι πρώτη δύναμη και οι Ευρωπαίοι αρνηθούν να μεταβάλλουν τους όρους της δανειακής σύμβασης. "Δεν περιμένουμε να μας πούνε όχι! Θα τους πούμε εμείς όχι! Γιατί αυτό το πακέτο δεν σώζει του Έλληνες αλλά τους τραπεζίτες", απάντησε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: "Θα χρεωθούν και τα δισέγγονά μας με ακόμη 130 δισ ευρώ.

Επισημαίνοντας ότι η έξοδοςαπ' το ευρώ ουδέποτε υπήρξε επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι με κάθε πακέτο μέτρων "η έξοδος απ' το ευρώ έρχεται πιο κοντά ως αναπόφευκτη επιλογή".  "Μια χώρα με μισθούς 400 ευρώ δεν μπορεί να είναι χώρα της Ευρώπης αλλά της Αφρικής. Απομακρύνεται η Ελλάδα απ' την Ευρώπη και πάει προς Λιβύη και Αίγυπτο μεριά", ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας.

"Υπάρχουν πολιτικοί και πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται τους εκβιασμούς διότι πιστεύουν ότι υπάρχουν πολίτες που θα φτάσουν εκβιαζόμενοι στις κάλπες" συνέχισε προβλέποντας ότι πριν τις εκλογές το δίλημμα που θα θέσουν οι κύριοι Παπαδήμος και Βενιζέλος στους πολίτες θα είναι "μην ψηφίζεις αριστερά για να σωθεί η χώρα".

"Ο βρεγμενος την βροχή δεν την φοβάται" είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε "τι να φοβηθούν ένα εκατ.άνεργοι, τι να φοβηθούν όσοι σκέπτονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό...".

Πώς θα διαπραγματευόταν με τους Ευρωπαίους εταίρους σε περίπτωση που η αριστερά αναδεικνυόταν από τους πολίτες πρώτη δύναμη στις εκλογές; "Το πρώτο που θα κάναμε θα ήταν να πούμε: ο λαός μίλησε, δεν μπορούμε να καταργήσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά καταργούμε τα μνημόνια και δεν εφαρμόζουμε τις πολιτικές που οδηγούν στην ύφεση. Λέμε στους δανειστές μας ουκ αν λάβεις παρα του μη έχοντος! Στη συνέχεια θα ζητήσουμε να δεχθούν ένα μορατόριουμ αποπληρωμής, επισημαίνοντας "δεν έχουμε να σας δώσουμε και δώστε μας τη δυνατότητα σε ένα χρονικό διάστημα με ένα άλλο μείγμα πολιτικής να μπορέσουμε να φτάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα και να μπορέσουμε να αρχίσουμε να σας αποπληρώνουμε", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

"Αν σας πούν οι Ευρωπαίοι σε όλα αυτά τα ωραία που λέτε όχι;" ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ οδηγώντας τον να παραδεχθεί ότι "υπάρχει το ενδεχόμενο να πουν όχι και να οδηγήσουν όλη την ευρωζώνη στην καταστροφή". Κατά τον κ. Τσίπρα, το δίλημμα είναι αν η Ευρώπη θα γίνει ήπειρος της αλληλεγγύης ή θα καταντήσει ήπειρος της εξαθλίωσης και της καταστροφής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ "τραγική πολιτική φιγούρα", αφού, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, από αντιμνημνονιακός ο Αντώνης Σαμαράς "έγινε εγγυητής του μνημονίου. Οι κόκκινες γραμμές του έγιναν κόκκινες κορδέλες", τόνισε ο κ. Τσίπρας που κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι "κάνει γαργάρα" το θέμα της ημερομηνίας των εκλογών.

"

Το Eurogroup μετατρέπεται σε προκρούστη της δημοκρατίας στην Ευρώπη", υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι "ο Σόιμπλε παίζει τον ρόλο που έπαιζαν τα τανκς στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο". Δηκτικό ήταν το σχόλιο του κ. Τσίπρα για το διάλογο που είχαν την προηγούμενη Πέμπτη μπροστά σε ανοικτά μικρόφωνα οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Πορτογαλίας στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. "Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας κάθεται σαν τον... χατζηαβάτη μπροστά στον Σόιμπλε και παρακαλάει να του δώσουν οι Γερμανοί ένα ψίχουλο" είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: "Εχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε τους Γερμανούς ως ηγεμόνες άλλης εποχής...".

protothema.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ