ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Άμεση ενεργοποίηση των προγραμμάτων ΤΟΠΣΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Κρήτη

0

Την άμεση αξιοποίηση των προγραμμάτων ΤΟΠΣΑ (Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση) για την καταπολέμηση της ανεργίας, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ για την Περιφέρεια Κρήτης, ανακοίνωσε χθες ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στην διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης στην ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης και τη  Περιφέρεια Κρήτης, οι θέσεις εργασίας από τα ΤΟΠΣΑ «θα προκύπτουν μετά  τη διάγνωση εξειδικευμένων αναγκών των τοπικών κοινωνιών και την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης. Βούληση και επιθυμία μας είναι τα προγράμματα αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος των ανέργων και μόνο και όχι άλλων που βλέπουν μια ευκαιρία για εύκολο κέρδος από προγράμματα» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση στοχεύουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για ανέργους, με την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων για τη δημιουργία Αναπτυξιακών Συμπράξεων στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Στην ομιλία  του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι «η ανεργία σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο διογκώνεται καθημερινά. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ανεργίας καθώς μέσα από τις δράσεις κατάρτισης, επιμόρφωσης, εκπαιδευτικής επαγγελματικής πρακτικής άσκησης και άλλες, οι ωφελούμενοι με την ολοκλήρωση των δράσεων να είναι σε θέση ώστε:

-να αποκτήσουν δεξιότητες που θα καλύψουν τις διαπιστωμένες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων που θα τους προσλάβουν

-να ιδρύσουν επιχειρήσεις οι οποίες θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους,

-να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν-επιχορηγηθούν από άλλα επενδυτικά προγράμματα».

Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση προκηρύσσονται από τις Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών, στις οποίες εκχωρήθηκαν οι πόροι και η διαχείριση από το Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (Ε.Π.ΑΝΑΔ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο προϋπολογισμός για όλη τη χώρα είναι 80.000.000 € και οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Τα ΤΟΠΣΑ περιλαμβάνουν δράσεις όπως κατάρτιση και επιμόρφωση, εκπαιδευτική πρακτική άσκηση σε ιδιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό ή εξωτερικό, εκπόνηση business plan, εξειδικευμένες υπηρεσίες αξιολόγησης και έρευνας για εκκίνηση επιχειρήσεων, παροχή υποστήριξης σε νομικά και φορολογικά θέματα.

Οι παρεμβάσεις καθώς και οι περιοχές που θα υλοποιηθούν οι δράσεις των ΤΟΠΣΑ θα περιγράφονται σε αναλυτικά Σχέδια Δράσης. Οι περιοχές μπορεί να είναι ένας ή και περισσότεροι δήμοι ή ακόμη και το σύνολο μιας περιφερειακής ενότητας (νομός). Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθούν δράσεις σε 2 ή περισσότερους δήμους που ανήκουν σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, αλλά στην ίδια διοικητική περιφέρεια.

Τα Σχέδια Δράσης θα εκπονηθούν και θα υποβάλλονται από τις Αναπτυξιακές Συμπράξεις που θα συσταθούν για το σκοπό αυτό. Οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις οι οποίες  θα επιλεγούν κατόπιν συγκριτικής αξιολόγησης, θα λειτουργούν με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας (βάσει του άρθρου 18 του Ν.4019/2011) και σε αυτές μπορούν  να συμμετέχουν Δημόσιοι και Ιδιωτικοί φορείς.

Παράλληλα στην ημερίδα συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν και άλλες δράσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης όπως είναι η «Κοινωφελής Εργασία» και οι «Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες».

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Διευθύντρια της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, στελέχη της υπηρεσίας, και εκπρόσωποι αναπτυξιακών φορέων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ