ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου: "Ή θα υπερασπιστούμε το αγαθό της υγείας ή δεν έχουμε λόγο ύπαρξης"

0

Στο τόπο  που γεννήθηκε η Δημοκρατία εκεί και πεθαίνει με ένα αργό βασανιστικό θάνατο, χωρίς παυσίπονα και χωρίς καμιά στιγμή ανακούφισης.

Καμιά φορά όμως η απειλή του θανάτου είναι πού φέρνει την καινούρια ζωή. Αντικρίζεις το σήμερα σαν να είναι το πάντα και τα δίνεις όλα.

Ένας ποιητής μας έγραψε σε προηγούμενους καιρούς ότι εμείς, την ζωή δεν τη γράφουμε με ήτ(τ)α.

Μόνο με νίκες.

Σήμερα γράφουμε την ιστορία της γενιάς μας μαζί με την προσωπική μας ιστορία.  Και πρέπει να δούμε ξανά την ορθογραφία της δικής μας ζωής.

Η Ένωση γιατρών Ρεθύμνου απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ή θα μιλήσουμε τώρα ή θα σωπάσουμε για πάντα. Ή θα υπερασπιστούμε το αγαθό της υγείας για το οποίο ταχτήκαμε ή δεν έχουμε λόγο ύπαρξης στο χώρο της δημόσιας υγείας και πρέπει να παραιτηθούμε όλοι. Δεν θα παλέψουμε ούτε για τις αποδοχές, ούτε για τις εφημερίες, ούτε για την υπέρβαση στο ωράριο. Θα παλέψουμε για να εξασφαλιστεί η επιβίωση των ανθρώπων αυτού του τόπου. Θα παλέψουμε μαζί τους,  δείχνοντας τους το δρόμο για τους υπεύθυνους αυτής της τραγικής κατάστασης, που οδηγεί σε ακραία ανθρωπιστική κρίση, θάνατο και εξαθλίωση.

Στα νοσοκομεία η κατάσταση έχει ξεφύγει κάθε λογικής προσέγγισης. Υλικά και φάρμακα με το σταγονόμετρο, συνεχής η απειλή για μη προμήθεια εξ αιτίας οικονομικού ελλείμματος, ΕΟΠΥΥ ανύπαρκτος με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να έχουν πλημμυρίσει με ασθενείς και εμείς να τρέχουμε χωρίς να φτάνουμε πουθενά. Στα ΤΕΠ η προσέλευση έχει διπλασιαστεί, οι άρρωστοι απελπισμένοι μας κυνηγάνε στους διαδρόμους συνεχώς για   συνταγογράφηση, η μηχανοργάνωση έχει καταλήξει εφιάλτης με την προχειρότητα της εφαρμογής, η ιατρική μας έγινε ιατρική πολέμου, κάνουμε 8-10 εφημερίες και  είμαστε απλήρωτοι, με άδειες τσέπες και αφερέγγυοι στις υποχρεώσεις μας. Συγχρόνως, οι νέοι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων δεν καλύπτουν ούτε τα 2/3 των αναγκών για τα υγειονομικά υλικά και πολύ σύντομα οι ασθενείς θα εκδιώκονται από τις δομές της δημόσιας υγείας για να συναντήσουν αλλού την μοίρα τους.

Οι ασθενείς θεωρούν ότι μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα πού τους προκύπτουν, με χειρισμούς σε προσωπικό επίπεδο για τον καθένα. Μόνοι, όμως δεν μπορούμε άλλο. Είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή και η παρουσία τους.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι υπόθεση της κοινωνίας και όχι του γιατρού και του νοσηλευτή.

Γι αυτό και προτείνουμε στην Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών, η ανάδειξη των ζωτικών θεμάτων στην δημόσια υγεία να γίνει με την πλήρη επίσχεση εργασίας σε πανελλαδικό επίπεδο, με την πλήρη αποχή από τις ηλεκτρονικές εφαρμογές της πρόχειρης μηχανοργάνωσης του υπουργείου και με την αποχή των γιατρών από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του συστήματος. Τις επιτροπές δηλαδή και τον έλεγχο, πού υποχρεώνονται να εκτελούν οι νοσοκομειακοί γιατροί για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ταμεία των  νοσοκομείων.

Απευθυνόμενοι στους ασθενείς και τους ασφαλισμένους, δηλώνουμε ότι θα τους περιμένουμε να παλέψουμε μαζί για την δημόσια υγεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, την συνταγή τους, τα φάρμακα, το γιατρό τους, την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα όλων μας στο αγαθό της υγείας και της ζωής. Θα τους περιμένουμε για να ανατρέψουμε μαζί την θανατηφόρα πολιτική του μνημονίου και τους ανάλγητους εκφραστές της.

Χρηματοδότηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου που να διασφαλίζει την σωστή και ασφαλή λειτουργία του και άμεση πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού

Εμπρόθεσμη αποζημίωση όλων των εφημεριών που απαιτούν τα προγράμματα των νοσοκομείων για να είναι ασφαλής η αντιμετώπιση του επείγοντος προβλήματος των ασθενών

Βελτίωση του ηλεκτρονικού συστήματος μέσα από την μελέτη και αποδοχή των παρατηρήσεων των χρηστών του. Μέρος της ηλεκτρονικής εργασίας στα νοσοκομεία να μεταφερθεί σε γραμματείς, ώστε ο γιατρός να ασχολείται με το ιατρικό έργο

Να δοθεί λύση στο θέμα της συνταγογράφησης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο υγείας, όπου θα παρέχεται δωρεάν για τον ασθενή και από τους ιδιώτες γιατρούς, χωρίς αριθμητικό περιορισμό

Καταθέτουμε αίτημα στο ΔΣ του νοσοκομείου να αναλάβει την ευθύνη κατάρτισης προγράμματος ασφαλούς εφημερίας, του οποίου θα εγγυάται και την αποζημίωση. Το νοσοκομείο εφημερεύει 3 μήνες παράνομα, με ανυπόγραφο πρόγραμμα, εφόσον κανείς δεν τολμά να αναλάβει την ευθύνη της υπογραφής ενός προγράμματος πού  βάζει σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων

Καταθέτουμε αίτημα στο ΔΣ, το οποίο αποτελείται εξ ολοκλήρου από κατοίκους του νομού, να πάρει απόφαση κατάργησης του εισιτηρίου των 5 ευρώ για τους ασθενείς και να καλύπτει οικονομικά την νοσηλεία και τις εξετάσεις των ανασφάλιστων, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της δωρεάν ισότιμης πρόσβασης στο υπέρτατο κοινωνικό αγαθό της υγείας και ανακηρύσσοντας τον νομό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της σημερινής κοινωνικής συνθήκης ανθρωπιστικής κρίσης.

ΈΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2012

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ