ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Βίαιη αλλαγή της φυσιογνωμίας του νησιού - Εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας η Κρήτη

0

Προώθηση μέσω fast track μεγάλων επενδύσεων βιομηχανικών ΑΠΕ

Σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μετατρέπεται ολόκληρη η Κρήτη μετά και την απόφαση που πήρε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, που συνεδρίασε στις αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε στα γραφεία της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η συγκεκριμένη επιτροπή  με συνοπτικές διαδικασίες αποφάσισε την προώθηση μέσω fast track τριών μεγάλων επενδύσεων βιομηχανικών ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) αλλάζοντας έτσι τη φυσιογνωμία του νησιού, αφού «φυτεύει» συστοιχίες αιολικών πάρκων ισχύος άνω των 2.000 MW.

Συγκεκριμένα ενέκρινε τα εξής:

1. Ανάπτυξη συστοιχιών αιολικών πάρκων ισχύος 1.005 MW στην Κρήτη και διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα από την εταιρεία Elica Group με προϋπολογισμού 1,99 δισ ευρώ.

2. Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού ισχύος 70 μεγαβάτ στη θέση Φουρνιά, Δ. Σητείας, Ν. Λασιθίου Κρήτης από την εταιρεία SOLAR POWER PLANT LASSITHI EPE με προϋπολογιαμό 268 εκ. ευρώ.

3. Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) Κρήτης, με ανάπτυξη 33 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών, ισχύος 1.077 μεγαβάτ, και διασύνδεση στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε. με προϋπολογισμό 2,46 δισ ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κρήτη σε περίοδο αιχμής δεν χρειάζεται πάνω από 800MW για να καλύψει τις ανάγκες της.

Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δε μιλάμε για την Κρήτη και τις ανάγκες της αλλά για τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ισχύ άνω των 2000MW στα οποία δεν υπολογίζονται οι ήδη εγκατεστημένοι αλλά και οι υπό έγκριση αιολικοί  ηλιοθερμικοί και υβριδικοί σταθμοί.

Για το θέμα αυτό μιλήσαμε με την αρχιτέκτονα κ. Βάννα Σφακιανάκη η οποία απόψε το βράδυ στις 7 στο Ξενία πρόκειται να πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα

«Κρήτη: Ούτε παραγωγός προϊόντων, ούτε τουριστικός προορισμός, τώρα την θέλουν ενεργειακό εργοστάσιο!»

«Η κ. Σφακιανάκη τόνισε ότι  πριν ακόμα από αυτήν την πρόσφατη εξέλιξη, έχουμε ένα μεγάλο αριθμό αδειών παραγωγής και αιτήσεων για έργα ενεργειακά ΑΠΕ όλων των μορφών δηλαδή αιολικά ηλιοθερμικά, υβριδικά τα οποία είναι περίπου 8 φορές επάνω από ότι σήμερα έχει ανάγκη να παράγει ενέργεια η Κρήτη για τον εαυτό της». Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το νούμερο δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ ούτε η εταιρία λαϊκής βάσης που συζητείται από τους δήμους με την Περιφέρεια και την Παγκρήτια Τράπεζα.

Η κ. Σφακιανάκη υποστηρίζει ότι αυτή η πολύ μεγάλη ένταση της εκμετάλλευσης αυτών των πόρων που είναι ο ήλιος και ο αέρας αφορά κάτι πολύ επικίνδυνο για το νησί γιατί μετατρέπεται εκ των πραγμάτων το παραγωγικό πρότυπο και η φυσιογνωμία του, ενώ απειλεί όλες τις δραστηριότητες που υπάρχουν, όπως τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.

«Αυτό που απειλείται» τόνισε η κ. Σφακιανάκη «είναι ο διάσπαρτος τουρισμός ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τα μικρά αστικά κέντρα με αγροτουριστικές επιχειρήσεις αλλά και ο εναλλακτικός τουρισμός που ήταν πάντα ζητούμενο και που ποτέ δεν προόδευσε όσο θα θέλαμε» και πρόσθεσε: «Ο τουρισμός αυτού του είδους απειλείται γιατί σχετίζεται με την ταυτότητα του τόπου. Απειλείται δηλαδή η προοπτική αυτού που ονομάζεται ποιοτικό προϊόν, ποιοτικός τουρισμός.»

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο μαζικός τουρισμός απειλείται πολύ λιγότερο αφού θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποστάσεις από τα πάρκα οι οποίες μάλιστα είναι μεγαλύτερες ακόμα και από αρχαιολογικούς χώρους.

Στη συνέχεια η κ. Σφακιανάκη μιλώντας για τη διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα τόνισε ότι δεν είναι τυχαίο ότι οι 2 πιθανές θέσεις (από την Κορακιά στην Αττική ή από τα Χανιά στην Πελοπόννησο) για τη διασύνδεση συμπίπτουν με τις προτάσεις από τις εταιρίες που μπήκαν τώρα στο fast track κι έχουν δεσμευθεί να υλοποιηθούν μαζί με τους αιολικούς σταθμούς.

«Προσπαθούν να μεταθέσουν στον ιδιωτικό τομέα την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού» είπε.

Στη συνέχεια και μετά από σχετικό ερώτημα η ίδια βρήκε βάσιμους τους φόβους όσων μιλάνε για νεκροταφεία αιολικών πάρκων μετά από 25 χρόνια που θα έχουν λήξει οι συμβάσεις τονίζοντας: «Η τεχνολογία  τρέχει τόσο γρήγορα και υπάρχει βάσιμος φόβος ότι επειδή υπάρχουν εργοστάσια που τα παράγουν όλα αυτά, που δεν είναι στην Ελλάδα, θέλουν να «ξεφορτώσουν» ή να βρουν το χρόνο έτσι ώστε μεταβατικά να περάσουν σε παραγωγή άλλων προϊόντων, χωρίς να έχουν απώλειες. Δηλαδή να συνεχίζουν να δουλεύουν και να έχουν εξασφαλίσει σίγουρη πελατεία μέχρι τη στιγμή όπου θα αλλάξουν τα σχέδια τους και θα παράγουν κάτι άλλο.»

Κλείνοντας ανέφερε τη διαφορά στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος η οποία είναι πολύ υψηλότερη όταν προέρχεται από ΑΠΕ από την τιμή που έχει σήμερα το ρεύμα από τα θερμικά εργοστάσια, την οποία πληρώνει ο καταναλωτής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ