ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Θρίαμβος Πούτιν στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας

0

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, κερδίζοντας μάλιστα και το στοίχημα της εκλογής από τον πρώτο γύρο.

Τα πρώτα exit poll δίνουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν ποσοστό 59,3% κάτι που σημαίνει ότι εκλέγεται για νέα 6ετη θητεία, χωρίς να χρειαστεί β' γύρος.

Ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκεντρώνει το 58,3 με 59,3%, ακολουθούμενος από τον ηγέτη των κομμουνιστών Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με 17,7 έως 18,2%.

Την πεντάδα των υποψηφίων συμπληρώνουν ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μιχαήλ Πρόχοροφ, που συμμετείχε ως αυτοπροταθείς ανεξάρτητος υποψήφιος κι έκανε την έκπληξη των εκλογών καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με 9,2 έως 9,6%.

Ακολουθούν ο υπερεθνικιστής ηγέτης Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, πρόεδρος του Φιλελεύθερου - Δημοκρατικού Κόμματος με 7,4% και ο πρόεδρος της "κεντροαριστερής" "Δίκαιης Ρωσίας" Σεργκέι Μορόνοφ με 4,3%.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής η συμμετοχή στις εκλογές ξεπέρασε το 56%.

Λόγω της έντονης αμφισβήτησης της διακυβέρνησης του, ο Πούτιν είχε δώσει εντολή να τοποθετηθούν 180.000 κάμερες παρακολούθησης σε 90.000 εκλογικά κέντρα ώστε να αποφευχθεί η νοθεία στις εκλογές.

Παρά το ότι ελήφθησαν μέτρα, δεν αποφεύχθηκαν οι καταγγελίες για νοθεία από ανεξάρτητους παρατηρητές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η μεγάλη επιστροφή

Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της χώρας είχε διατελέσει ξανά Πρόεδρος από το 2000 μέχρι το 2008. Στη συνέχεια έμεινε για 4 χρόνια στην πρωθυπουργία, καθώς λόγω του Συντάγματος δεν μπορούσε να είναι πρόεδρος για τρεις συνεχόμενες θητείες.

Πλέον διαδέχεται τον σημερινό πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος του "ζέστανε" τη θέση.

Στη διάρκεια της 8ετούς προεδρικής θητείας του, η ρωσική οικονομία επανέκαμψε μετά από μακρύ χρονικό διάστημα, με αιχμή την ενεργειακή πολιτική και το μεγάλο πλούτο σε φυσικά κοιτάσματα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ωστόσο κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή, περιόρισε τις πολιτικές ελευθερίες στη χώρα και κατέστειλε τα ελεύθερα ΜΜΕ, με τους δημοσιογράφους να μπαίνουν στο στόχαστρο παρακρατικών και να το πληρώνουν με τη ζωή τους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ