ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Minister zed - Maryann - Stinky: Συνέντευξη με μια ανερχόμενη μουσική ομάδα με βάση το Ρέθυμνο

0

«Τα πιο σπουδαία πράγματα  γίνονται με καρδιά, σύνορα και αποστάσεις δεν γνωρίζουν »

Συνέντευξη στον Βάιο Ντάφο

Λένε πως  ταλέντο είναι η   ικανότητα να κάνεις κάτι που δε σου έμαθαν. Εγώ θα έλεγα πως ταλέντο αποτελεί το να αγαπάς, να προσπαθείς και στην τελική να καταφέρνεις να δημιουργήσεις κάτι που μόνο απαρατήρητο δεν περνά. Δεν τα λέω τυχαία όλα τα παραπάνω, αλλά ανταποκρίνονται πλήρως στην μουσική ομάδα που θα σας παρουσιάσω και θα μας μιλήσουν για την πολύ αξιόλογη προσπάθεια τους. Αφορμή γι' αυτήν την συνέντευξη το άκουσμα δυο τραγουδιών τους, που με συγκίνησαν και με έκαναν να θέλω να τους ακούω συνέχεια. Πρόκειται για κομμάτια που δεν περνούν απαρατήρητα, σε κερδίζουν με το σπαθί τους.    Η μουσική αυτή ομάδα αποτελείται από: Ο  Minister zed [στίχο, μουσική παραγωγή], Maryann [vocalist] & Stinky [guitar] που με τραγούδια τους, διεκδικούν δικαίως τον χαρακτηρισμό των « πιο ταλαντούχων πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών, ερμηνευτών, μουσικών)  . Ήδη το ξενόγλωσσο τραγούδι τους  Τοο Late ακούγεται και ξεχωρίζει σε αρκετούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του Ρέθυμνου, αγαπιέται και αγγίζει εμένα, εσάς και πολλούς άλλους.  Αν και προσωρινά  μένουν μακριά ο ένας από τον άλλο, η τέχνη τους δεν υστερεί σε τίποτα, αντίθετα  είναι πάντα ενεργή .

Νίκος Κ. (Minister Zed):

1) Αρχικά πως δημιουργήθηκε αυτή η όμορφη μουσική σας οικογένεια;

Και με την Μαριάννα και με τον Κώστα, γνωριζόμαστε από παιδιά. Τώρα πάνω στο θέμα της μουσικής, η αρχή έγινε με την Μαριάννα, που της είχα ζητήσει να περάσει φωνητικά σε κάποιες μουσικές παράγωγες μου πριν από 3-4 χρόνια. Έτσι έμαθα τις δυνατότητες της και από εκεί και πέρα συνεργαζόμαστε επί μονίμου βάσεως. Όχι μετά από πολύ καιρό, προστέθηκε και ο Κώστας ενεργά στην συμμορία. Του είχα πει πως χρειαζόμουν ήχο πραγματικής κιθάρας καθώς τα συνθεσάιζερ είχαν πολύ φτωχό ήχο και τελικά δέσαμε και οι τρεις πολύ καλά.

2) Από πού αντλείς την έμπνευση για τους στίχους σου που κατά γενική ομολογία αγγίζουν κόσμο;

Χάχα.... Αν κάτι τέτοιο ισχύει, επίτρεψε μου να νιώσω περήφανος. Από τα τραγούδια μας, αλλά είναι απλά ιστορίες που διηγούμαστε, αρκετά όμως είναι σαν να κρατώ στιχουργικά το προσωπικό μου ημερολόγιο.

3) Θα γράφες ποτέ τραγούδια με Ελληνικό στίχο;

Η αλήθεια είναι πως έχω μια τάση προς την Αγγλική και πιστεύω ότι στιχουργικά έχουμε ένα σχετικό επίπεδο. Παρολαυτα, το πρώτο μας κομμάτι με την Μαριάννα, είχε ελληνικό στίχο, ήταν μια μελοποίηση της Σονάτας του Σεληνοφώτος σε drum & bass εκδοχή. Αν λοιπόν στιχουργικά μου προσγειωθεί κάποια ιδέα στα ελληνικά, και αξίζει τον κόπο, σαφώς και θα το κάνουμε.

4) Συνεχίζετε τις δουλειές σου, το ΤΕΙ. Αλήθεια πόσο δύσκολο είναι για ένα δημιουργό να ζει 2 ζωές; Εννοώ πως μπορείς να συνδυάσεις το πρωί δουλεία και το απόγευμα πρόβα ή δημιουργία, παραγωγή κτλ .

Ο χρόνος και των τριών είναι απίστευτα περιορισμένος, όρεξη να υπάρχει όμως. Ποιος δεν έχει πολλαπλούς ρόλους στους καιρούς μας?.. Τουλάχιστον οι σπουδές μου επαφίενται στο ενδιαφέρον μου! Σημειωτέον ότι επειδή είμαι Κρήτη, ενώ η Μαριάννα είναι Αθήνα, ο Κώστας Πειραιά κτλ, οι πρόβες και τα δοκιμαστικά των κομματιών γίνονται μέσω Skype! Έτσι ανά δυο μήνες συνήθως που όλο και κάποια πολυήμερη αργία προκύπτει, συναντιόμαστε, κλεινόμαστε στο studio μου αρκετές ώρες και… δουλειά!...

Μαριάννα Κ (Maryann C) :

1)Το τραγούδι είναι απλά ένας τρόπος έκφρασης-εκτόνωσης ή σημαίνει κάτι περισσότερο για εσένα;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αυτό το πράγμα κάνω, και αυτό ονειρεύομαι πως θα κάνω, άρα εκτός από έκφραση και εκτόνωση είναι πολλά ακόμη πράγματα που δεν περιγράφονται καν με λέξεις.

Το είσαι εσύ το "μουσικό σου όργανο" ,να φτιάχνεις με όλη σου την τέχνη τον ήχο σου και να βάζεις την ψυχή σου μέσα σε όλο αυτο,ειναι τουλάχιστον μαγεία!

2)Τί είναι αυτό που κατά τη γνώμη σου χαρακτηρίζει τη δική σας μουσική και την κάνει να ξεχωρίζει απ’ τις υπόλοιπες παραγωγές των τελευταίων χρόνων

Αν μπορούσαμε να πούμε ότι κάτι χαρακτηρίζει την μουσική μας, αυτό θα ήταν τα ακούσματα μας. Ο δικός μου χώρος είναι η κλασσική μουσική αν και ανά περιόδους άκουγα παρά πολλά και διαφορετικά είδη . Ως βάση πάντα είχα την κλασσική μουσική όμως. Ο Νίκος έχει μεγαλώσει με ακούσματα της δεκαετίας του '80-'90 και ο Κώστας είναι όσο Ροκ δεν πάει. Αυτά πέρανε στην δημιουργία του καθενός υποσυνείδητα. Όμως θα ήταν παράλογο να λέγαμε ότι η μουσική μας είναι ξεχωριστή μιας και οι άνθρωποι που δημιουργούν την δική τους μουσική στους καιρούς μας είναι αμέτρητοι. Επιπλέον το διαδίκτυο είναι τόσο αχανές και μας κάνει διαθέσιμες προς ακρόαση τόσες μουσικές που είναι δύσκολο να πεις ότι η μουσική σου είναι ξεχωριστή σημερα.

3) θα σας δούμε ζωντανά σε κάποιο χώρο σύντομα; Αποκάλυψε αν θες μέρος των σχεδίων σας.

Είναι κάτι που θέλουμε πολύ και οι τρεις και το προγραμματίζουμε αλλά η απόσταση είναι κάτι που μας κρατεί πίσω προσωρινά.

Κώστας K (Stinky) :

1) Όλοι γνωρίζουμε ότι το να παίζεις κιθάρα είναι κάτι δύσκολο και απαιτεί εξάσκηση. Πόσο σου πήρε να φτάσεις στο επίπεδο που βρίσκεσαι ;

Οποιαδήποτε δραστηριότητα και να σκεφτώ, αν θέλεις να την κάνεις σε ικανοποιητικό βαθμό απαιτεί εξάσκηση. Δύσκολο δεν θα το έλεγα, μερακλίδικο ίσως ταιριάζει καλυτέρα. Σίγουρα απαιτεί χρόνο και κόπο.

Όσον αφόρα έμενα, δεν μου πήρε πάνω από μερικά φοιτητικά χρόνια, περίοδο που είχα αρκετό ελεύθερο χρόνο, να φτάσω σε ένα ικανοποιητικό για μένα επίπεδο. Και όταν λέω ικανοποιητικό εννοώ τέτοιο ώστε να μπορώ να μεταφέρω τα αγαπημένα μου ακούσματα στις 6 χορδές όσο καλυτέρα μπορώ.

2) Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ξέσπασμα με τη χρήση των δωρεάν υπηρεσιών που συναντάμε στο διαδίκτυο (facebook, myspace κ.ά.) όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του «χώρο» και να προβάλει τη δουλειά του… νιώθετε πως κερδίζετε ως ομάδα πράγματα από όλο αυτό;

Χρησιμοποιώ τις υπηρεσίες αυτές πρώτα σαν ακροατής και μετά σαν μουσικός.

Σαν ακροατής λοιπόν, την βλέπω λίγο χαοτική την κατάσταση και θέλει αρκετό ψάξιμο για να βρεις κάτι «ουάου». Αν όμως βρω κάτι καλό και ειδικά όταν μιλάμε για ελληνική σκηνή που στηρίζω, σίγουρα θα επικοινωνήσω με την μπάντα και θα αγοράσω το cd, βινύλιο, ακόμη και κασέτα!

Σαν μουσικός τώρα, χαίρομαι που μπορώ να εκθέσω τόσο εύκολα τη δουλειά μας και με ένα απλό κλικ να την προωθήσω σε έναν φίλο, αλλά μέχρι εκεί. Νιώθω ότι χάνεται μέσα στο σωρό. Θα προτιμούσα, αν είχα την δυνατότητα, να την μοιράσω σε hard copy δωρεάν σε όποιον ενδιαφέρεται, πάρα να μείνει η προσπάθεια μου ένα mp3 αρχείο σε έναν υπολογιστή.

3) Τα όνειρα σου για το μέλλον ;

Άπλα, λιτά και άκρως πραγματοποιήσιμα. Να είμαστε όλοι υγιείς, να περνάμε καλά και να φτιάχνουμε μουσικές που κάνουν χαρούμενους πρωτίστως εμάς και μετά τους γύρω μας!

ποιο ξεχωρίζετε από τα κομμάτια σας;

Στινκυ: Δεν ξέρω αν ο Νίκος ή η Μαριάννα μπορούν να ξεχωρίσουν κάποιο από τα κομμάτια, έμενα μου είναι αδύνατον. Ίσως γιατί τα κομμάτια δεν τα έχω αποτυπωμένα στο μυαλό μου σαν μουσικές αλλά σαν εμπειρίες. Και σε όλα τα κομμάτια έχω τις ίδιες ακριβώς! Το στούντιο του Νίκου, σουβλάκια, μπυρες,video games, καφέδες, συζητήσεις επί συζητήσεων και άπειρος χαβαλές!

Μίνιστερ: Θα συμφωνήσω με Κώστα. Για εμάς , από την σκοπιά των δημιουργών, κάθε κομμάτι που κάνουμε είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία. Λατρεύω τις μέρες που κλεινόμαστε σπίτι μου και δουλεύουμε ένα καινούριο project. Τώρα, απαντώντας στην ερώτηση, νομίζω πως το "too late" είναι το πιο διαδεδομένο από τα "παιδιά" μας, αλλά το αγαπημένο μου προσωπικά είναι το "like time has never passed". Είναι μια ροκ μπαλάντα που νομίζω πως έχει προκύψει πολύ καλό αποτέλεσμα.

Μαριάννα: Όλα τα κομμάτια μας τα αγαπάω. Όχι μόνο για μουσικούς λόγους αλλά κυρίως για το ποσό όμορφα έχουμε περάσει σαν παρέα στο Studio του Νίκου, το ποσό έχουμε γελάσει δεν περιγράφεται… Το πόσες φορές έχω ξεπεράσει τα όρια μου και με κάποιο τρόπο συνεχίζω, δεν υπάρχει… Όχι μόνο εγώ αλλά και οι 3 μας.

Οι αδυναμίες μας όμως δεν κρύβονται! Το «Like time has never passed» είναι αναμφισβήτητα κι έμενα το αγαπημένο μου κομμάτι. Το αγαπώ ιδιαίτερα γιατί, κλείνει μέσα του όλο μου τον χαρακτήρα μουσικά, στιχουργικά και ιδίως ερμηνευτικά. Δεν ξέρω… Είναι λίγο παράξενο ότι, ενώ είναι δικό μας, «ηχεί» στην ψυχή μου σαν ένα τραγούδι που ήρθε στον δρόμο μου εκείνη την συγκεκριμένη περίοδο και με συγκίνησε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ