ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι υπηρεσίες νέφους της Amazon «βασικός κόμβος στη λειτουργία του Διαδικτύου»

0

Το 1% των δεδομένων που διακινούνται κάθε μέρα μέσω του Διαδικτύου στη Βόρειο Αμερική περνούν από το νέφος της Amazon, εκτιμά εταιρεία διαδικτυακών ερευνών.

Η Amazon είναι περισσότερο γνωστή ως το μεγαλύτερο διαδικτυακό πολυκατάστημα, με κυρίαρχη θέση στις πωλήσεις βιβλίων, ταινιών και γκάτζετ σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει αναδειχθεί και σε κυρίαρχο παίκτη των υπηρεσιών cloud computing, οι οποίες επιτρέπουν στους πελάτες τους να αποθηκεύουν και να επεξεργάζονται δεδομένα σε νοικιασμένους διακομιστές.

«Ο αριθμός των δικτυακών τόπων που θα κατέρρεαν αν κατέρρεε η Amazon [...] είναι πραγματικά εντυπωσιακός» σχολιάζει στο Wired.com ο Κρεγκ Λάμποβιτζ, γνωστός ερευνητής του Διαδικτύου και συνιδρυτής της εταιρείας ερευνών DeepField.

Οι ερευνητές της εταιρείας ανέλυσαν δεδομένα για τη διαδικτυακή κίνηση στη Βόρειο Αμερική τα οποία κάλυπταν αρκετά εκατομμύρια χρήστες για διάστημα μερικών εβδομάδων. Η ανάλυση έδειξε ότι το νέφος της Amazon ήταν δέκτης ή λήπτης στο 1% του συνόλου της κίνησης.

Πράγματι, η Αmazon έχει προσελκύσει ως πελάτες μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες όπως η Netflix, η οποία νοικιάζει υπολογιστικούς πόρους από την Amazon για να τρέχει μια υπηρεσία βίντεο κατά παραγγελία.

Άλλοι πελάτες χρησιμοποιούν το cloud για να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους ή να τα επεξεργάζονται: πρόσφατα, η εταιρεία φαρμακευτικής έρευνας Schrödinger δημιούργησε στο νέφος της Amazon έναν από τους 50 ισχυρότερους υπερυπολογιστές του κόσμου, τον οποίο χρησιμοποίησε μόλις για τρεις ώρες, προκειμένου να προσομοιώσει τη συμπεριφορά φαρμακευτικών ουσιών. Το κόστος ήταν μόλις 15.000 δολάρια, αμελητέο συγκριτικά με το κόστος δημιουργίας ενός ιδιόκτητου κέντρου δεδομένων.

Η Amazon γενικά δεν αποκαλύπτει τεχνικές λεπτομέρειες για την υπηρεσία νέφους, υπερηφανεύεται όμως για τις μεγάλες επιτυχίες της: η υπηρεσία αποθήκευσης S3 αποθήκευσε πέρυσι 762 δισεκατομμύρια αρχεία, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με τα στοιχεία του 2010.

Επιπλέον, η Amazon υποστηρίζει ότι «κάθε μέρα το Amazon Web Services προσθέτει αρκετή νέα χωρητικότητα ώστε να υποστηρίξει όλη την παγκόσμια υποδομή του Amazon.com για τα πέντε πρώτα χρόνια ύπαρξης της εταιρείας».

Αυτό όμως που παραμένει επτασφράγιστο μυστικό είναι το πόσους διακομιστές περιλαμβάνει το νέφος. Η Amazon είναι γνωστό ότι διατηρεί κέντρα δεδομένων στη Βιρτζίνια, στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη, το Τόκιο και την Ευρώπη, αρνείται όμως να αποκαλύψει πόσο μεγάλα είναι τα κέντρα αυτά.

Τον περασμένο μήνα, πάντως, η εταιρεία Accenture υπολόγισε ότι το νέφος της Amazon πρέπει να αποτελείται από 445.000 διακομιστές.

Ο αριθμός αυτός ενδέχεται όμως να είναι υπερβολικά υψηλός, δεδομένου ότι η Rackspace, ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών νέφους, έχει ανακοινώσει ότι διαθέτει μόνο 80.000 διακομιστές.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ