ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πρωτοποριακές κατασκευές οχημάτων από την ομάδα TUCer του Πολυτεχνείου Κρήτης

0

Η κατασκευή οχημάτων που θα μπορούν να κινηθούν μέσα στην πόλη οικονομικά και οικολογικά ήταν το κίνητρο για  εργαζόμενους στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο τους ώθησε να δημιουργήσουν την ομάδα  TUCer (Technical University of Crete Eco Racing) που αναπτύσσει και εξελίσσει οχήματα πόλης χαμηλής κατανάλωσης.

Όπως είπε στο Flashnews.gr ο κ.Πολυχρόνης Σπανουδάκης, μηχανολόγος- αεροναυπηγός, μηχανικός, υπεύθυνος της ομάδας , η δραστηριότητα αυτή ξεκίνησε από το 2007 προκειμένου η θεωρία να γίνει πράξη, από το διατμηματικό εργαστήριο εργαλειομηχανών και στο εργαστήριο ευφυών συστημάτων και ρομποτικής του τμήματος μηχανικών και παραγωγής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Να σημειώσουμε πως τα οχήματα χρησιμοποιούνται ως πλατφόρμες καινοτομίας για την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών ενώ ταυτόχρονα η ομάδα συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς οικονομίας καυσίμου, ανταγωνιζόμενη ιδρύματα του εξωτερικού. To 2011, η ομάδα παρουσίασε το εξελιγμένο μοντέλο Eco Racer με τον κωδικό ER11. Φέτος αναπτύσσει ένα εξ' ολοκλήρου νέο όχημα (ER12), με το οποίο θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό Shell Eco Marathon 2012 στοχεύοντας σε νέες διακρίσεις.

Η ομάδα TUCER συμμετείχε μέχρι στιγμής στους παρακάτω διαγωνισμούς:

-2011, Μάιος: Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell, EUROSPEEDWAY, Lausitz, Γερμανία (1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Ασφαλείας, για δεύτερη χρονιά)

-2010, Μάιος: Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell, EUROSPEEDWAY, Lausitz, Γερμανία (1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Ασφαλείας)

-2009, Μάιος: Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell, EUROSPEEDWAY, Lausitz, Γερμανία

-2008, Μάιος: Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell, Nogaro, Γαλλία

Η βασική αρχή του διαγωνισμού είναι απλή: η κάλυψη της μέγιστης δυνατής χιλιομετρικής απόστασης στην πίστα, καταναλώνοντας τη μικρότερη δυνατή ποσότητα καυσίμου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία ενσωματώνει αξίες συνυφασμένες με την αειφόρο ανάπτυξη: προστασία του περιβάλλοντος, εξοικονόμηση της ενέργειας και αναγνώριση της ατομικής και πολιτισμικής ποικιλομορφίας.

Πλέον η ομάδα ετοιμάζεται για την πέμπτη συμμετοχή της σε διαγωνισμό καινοτομίας που θα πραγματοποιηθεί στο Ρότερνταμ και στον οποίο θα συμμετέχουν 220 ιδρύματα από όλη την Ευρώπη.

Εκεί η ομάδα του Πολυτεχνείου θα παρουσιάσει ένα νέο όχημα που κινείται με ηλεκτρικό και παράλληλα παίρνει ενέργεια από καύσιμο υδρογόνου.

Την προσπάθεια της ομάδας TUCer (Technical University of Crete Eco Racing), στηρίζουν, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΑΝΕΚ LINES και το Flashnews.gr.

Τα μέλη της ομάδας είναι οι :Τσουρβελούδης Νικόλαος, Σπανουδάκης Πολυχρόνης, Πιπερίδης Σάββας, Τσινάρης Ιωάννης Ευσταθίου Δημήτριος, Στρατηγός Ιωάννης, Τζανάκης Θάνος, Μπάζιος Παναγιώτης, Λάσκαρη Αργυρώ, Χατζηδάκης Γιώργος

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ