ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρέθυμνο: περπατήστε το

0

για το ΣΥΝπολις (ομάδα ενεργών πολιτών Ρεθύμνου)

Γιάννης Μποτονάκης

 

Μέσα Μαϊου, η τουριστική σεζόν αρχίζει να τσουλάει σιγά σιγά, ο καιρός έχει ζεστάνει αρκετά ώστε οι παραλίες να είναι γεμάτες με κόσμο και το Ρέθυμνο με αυτή την όμορφη μίξη ντόπιων, φοιτητών και τουριστών δείχνει να αποκτά ζωντάνια, χρώμα και δημιουργική ένταση και πάλι. Γιατί λοιπόν να έχουμε στα πνευμόνια μας και στα κεφάλια μας το καυσαέριο και τις κόρνες των καταραμένων αυτοκινήτων;  Ελπίζω με τους παρακάτω λόγους και με μερικές φωτογραφίες να σας πείσω να τα αφήνετε κάτω απο το σπίτι σας και να χρησιμοποιείτε πόδια, ποδήλατα και μέσα μαζικής μεταφοράς!

1)Δεν έχω πάρκινγκ καρδιά μου.

Ή αλλιώς, Τζεσικα; last year! Ο πρώτος λόγος για να μην χρησιμοποιείτε μηχανοκίνητο όχημα είναι ο εξής. Που θα το αφήσετε; Αν δηλαδή δε θέτε να πληρώσετε πάρκινγκ που έτσι κι αλλιώς γεμίζει πολύ γρήγορα και δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει τις ανάγκες του Ρεθύμνου ή ακόμα χειρότερα να κινδυνέψετε να βρεθείτε με ένα ροζ χαρτάκι στο παρμπρίζ σας απο τις άγριες διαθέσεις λιμενικού, δημοτικής αστυνομίας και τροχαίας προτιμότερο, ασφαλέστερο και οικονομικότερο είναι να το αφήσετε στο γκαράζ του σπιτιού σας. Το θέμα του πάρκινγκ απασχολεί καιρό τώρα τους άρχοντες της πόλης, σχέδια γίνονται συνέχεια αλλά όλο κάπου κολλάει και εμείς περιμένουμε να δοθεί η λύση. Αν μη τι άλλο το όνομα Τζέσικα που δόθηκε στο πρώτο σχέδιο ήταν εντυπωσιακό και μας δημιούργησε προσδοκίες!

2)Επιτέλους περπατιέται

Ο πρώτος λόγος ήταν αρνήτικός και σχολιάσαμε κάτι κακό. Στον δεύτερο λέμε μπράβο. Σίγουρα πάρκινγκ δεν είχαμε ποτέ αλλά δεν είχαμε ούτε σωστούς δρόμους μέχρι πρόσφατα. Σίγουρα δεν είναι ακόμα τέλειο αλλά μία μία οι κεντρικές αρτηρίες της πόλης αποκτούν μια διαφορετική μορφή απο αυτήν που είχαμε συνηθίσει. Πεζοδρόμια άνετα, ποδηλατόδρομοι σε αρκετά σημεία, επαρκής φωτισμός και φυσικά ο καλοκαιρινός δακτύλιος και το κλείσιμο της παραλίας τις νυκτερινές ώρες ευνοούν πεζούς και ποδηλάτες να φτάνουν άνετα και γρήγορα ,χωρίς να γίνονται μέρη του κυκλοφοριακού χάους, στον προορισμό τους. Πόσες φορές δεν βρεθήκαμε κολλημένοι στο αυτοκίνητο μας, βλέποντας ποδήλατα και πεζούς να μας προσπερνούν και να ευχόμαστε να ήμασταν στη θέση τους; ευκαιρία λοιπόν! Ακόμα και επισκέπτης να είστε αφήστε το αυτοκίνητο σας πριν τη μαρίνα ή κάπου στον κουμπέ και περπατήστε το.

3)Υγεία. Σωματική και ψυχική.

Τι σημαντικότερο πράγμα στη ζωή μας απο την υγεία μας. Και πρέπει να την προσέχουμε όταν την έχουμε. Το περπάτημα, της κάνει καλό και δεν το λέω εγώ. Το λένε οι ειδικοί.

Ορίστε μερικά απο τα οφέλη του στη σωματική αλλά και στην ψυχική υγεία μας.

•    Το περπάτημα ενισχύει την καρδιά

•    Βοηθά τους πνεύμονες να εργαστούν αποτελεσματικότερα

•    Μας δίνει περισσότερη δύναμη

•    Ενισχύει τα οστά, ελαττώνοντας στη συνέχεια τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

•    Ενισχύει τους μυς, βοηθώντας να προστατευθούν οι σύνδεσμοι

•    Το περπάτημα κρατά τους συνδέσμους εύκαμπτους

•    Ανακουφίζει την ένταση και την πίεση

•    Βοηθά στην απώλεια βάρους

•    Βελτιώνει τη διάθεσή μας

•    Μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα

•    Μειώνει την κατάθλιψη

•    Ενισχύει την συντροφικότητα

Περπατήστε  λοιπόν και για την υγεία σας, και τι καλύτερο να το κάνετε σε αυτήν την πανέμορφη πόλη συνδυάζοντας το τερπνόν μετα του ωφελίμου.

4)Γίνε τουρίστας στην πόλη σου.

Αυτή είναι δική μου πρόταση. Είναι ένα μυστικό που μου πε κάποτε ένας φίλος και από τότε το κάνω συχνά. Περπάτα στο Ρέθυμνο σαν να το βλέπεις πρώτη φορά, γίνε τουρίστας στον τόπο σου. Το Ρέθυμνο είναι μια από τις ομορφότερες και ιστορικότερες πόλεις της μεσογείου, η πόλη των γραμμάτων όπως χαρακτηρίστηκε κάποτε, που η παλιά του πόλη έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και παραδοσιακός οικισμός. Πέρα όμως από την «εξωτερική» του ομορφιά, ο πολιτισμός εδώ δεν σταμάτησε παρά σε λίγες περιπτώσεις να ακμάζει και σήμερα εν έτει 2012 με την πολυπολιτισμικότητα που το χαρακτηρίζει λόγο των τόσων ανθρώπων από την Ελλάδα και τον κόσμο που επέλεξαν το Ρέθυμνο για να δουλέψουν ή για να σπουδάσουν, διακρίνεις σε κάθε γωνιά του αυτό το όμορφο πάντρεμα παλιού και νεόυ. Δεν υπάρχει τέχνη που να μην εκπροσωπείτε στο Ρέθυμνο. Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις θα βρεις συνέχεια και ειδικά στις περιόδους διαφόρων φεστιβάλ, όπως αυτό που τρέχει τώρα με αφιέρωμα στην παλιά πόλη. Είμαι σίγουρος πως αν και ντόπιος ή φοιτητής χρόνια εδώ, δεν ξέρεις πολλά για αυτόν τον τόπο. Περπάτα και μάθαινε λοιπόν!

Είσαι ευλογημένος αν ζεις στο Ρέθυμνο μην το ξεχνάς, μη σε παρασύρουν οι ρυθμοί της ζωής. «...Αλίμονο σ’ αυτόν που μέχρι τώρα δεν έχει μια πατρίδα εξασφαλίσει.» είχε πει ο Νίτσε. Αν φίλε μου ντόπιε που γεννήθηκες εδώ, φοιτητή που ερωτεύτηκες και έμεινες εδώ, εργάτη που ήρθες για ένα καλύτερο αύριο, το Ρέθυμνο είναι η πατρίδα που εξασφαλίσατε, σεβαστείτε το, σεβαστείτε ο ένας τον άλλο και είμαι σίγουρος πως θα σας σεβαστεί και αυτό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ