ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κρήτη: Το μεγάλο πείραμα για τη σκόνη της Σαχάρας

0

Το φαινόμενο μεταφοράς της κόκκινης σκόνης από τη Σαχάρα, που ειδικά κατά τους εαρινούς μήνες απλώνεται στον ουρανό της Κρήτης, και όχι μόνο, αποτελεί αντικείμενο μεγάλου πειράματος...

που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στην πρώην αμερικανική Βάση Γουρνών του Ηρακλείου και ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα. Στο πείραμα συμμετέχουν 36 επιστήμονες από 11 χώρες.

Σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ, το πείραμα αυτό, διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MESOAQUA, που περιλαμβάνει ένα δίκτυο μεγάλων ερευνητικών πειραματικών υποδομών για τη θαλάσσια έρευνα σε πέντε χώρες- Νορβηγία, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία και Ελλάδα.

«Το θέμα του πειράματος εμφανίζει έντονο τοπικό ενδιαφέρον καθώς αφορά την κατανόηση των μηχανισμών απόκρισης του θαλάσσιου συστήματος στην προσθήκη σκόνης της Σαχάρας, φαινομένου που εμφανίζεται έντονα στην περιοχή μας ιδιαίτερα κατά τους εαρινούς μήνες. Η γνώση αυτή σχετίζεται με την εκτίμηση της παραγωγικότητας της θάλασσας», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΛΚΕΘΕ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ