ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυστικές συνομιλίες Ολάντ-Βερολίνου για το σύμφωνο σταθερότητας!

0

Το αποκάλυψε ο γερμανικός Τύπος και το επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας: ο υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με Γερμανούς διπλωμάτες!

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, η οποία επικαλείται έγγραφο που συνέταξαν Γερμανοί διπλωμάτες, ο Ολάντ είναι έτοιμος για μια "πραγματική λύση" όσον αφορά το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας. Τις επαφές επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ομάδα του Γάλλου υποψηφίου έχει εργαστεί πάνω σε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το δημοσιονομικό σύμφωνο, τα οποία θα συζητηθούν ανεπισήμως με το Βερολίνο. Σύμφωνα πάντως με πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες, καμία συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμα ανάμεσα στην καγκελαρία και την ομάδα του Ολάντ καθώς υπάρχουν ακόμα διαφορές.

Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος έχει πολλές φορές δηλώσει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί, η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό θα είναι στο Βερολίνο για να δει την Άνγκελα Μέρκελ. «Καίγεται» άλλωστε να της ζητήσει την... άδεια για την επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου σταθερότητας.

Μπορεί ο Φρανσουά Ολάντ να είναι αποφασισμένος να επαναδιαπραγματευτεί τη Συνθήκη Σταθερότητας αλλά η Μέρκελ του το έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να του κάνει το χατίρι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά –σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό τύπο- έχει ήδη κάνει... μέτωπο με τον Μάριο Μόντι και την Ιταλία.

Το μόνο που έκανε ήταν να δηλώσει ότι ετοιμάζει "μια ατζέντα ανάπτυξης" ενόψει της Συνόδου του Ιουνίου.

Ετοιμάζει βαλίτσες για Βερολίνο (αν εκλεγεί)

Πρώτος σταθμός: 15 Μαΐου Βερολίνο, δεύτερος σταθμός: Βρυξέλλες, τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου. Όλα αυτά αρκεί ο Φρανσουά Ολάντ να είναι ο νικητής του β’ γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών και νέος πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας.

Πιθανότερη ημερομηνία του ταξιδιού στο Βερολίνο είναι η 15η Μαΐου, αμέσως αφού... εγκατασταθεί στο Μέγαρο Ηλύσιων, σύμφωνα με τον διευθυντή της προεκλογικής του εκστρατείας, Πιερ Μοσκοβισί.

Στις Βρυξέλλες, ο Φρανσουά Ολάντ, θα βρεθεί (σε περίπτωση νίκης του) για να συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει είτε στα τέλη Μαΐου είτε στις αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα με το περιβάλλον Ολάντ, η άτυπη Σύνοδο θα γίνει στις 31 Μαΐου. Η άτυπη σύνοδος θα γίνει για να προετοιμαστεί η επίσημη Σύνοδος Κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών, στις 28 και 29 Ιουνίου που θα είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη στην ΕΕ.

Οι σχέσεις Μέρκελ-Ολάντ βρέθηκαν στον... πάγο όταν η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ανοιχτά και δημοσιά τον Νικολά Σαρκοζί. Ο «Σαρκό» άλλωστε τα έχει... συμφωνήσει με την Άγκελα. «Μειώνεται ο φόβος στην καγκελαρία για τον Ολάντ» γράφει σήμερα η Süddeutsche Zeitung. Αλλά ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έσπευσε να το διαψεύσει.

«Η γερμανική κυβέρνηση δε φοβήθηκε ποτέ τον Φρανσουά Ολάντ», είπε εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ