ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Ο πόλεμος άρχισε στο Αφγανιστάν και εδώ θα τελειώσει

0

Ο Πρόεδρος Ομπάμα πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στο Αφγανιστάν, όπου υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τον Αφγανό ομόλογο του, Χαμίντ Καρζάι. Η επίσκεψη, που δεν είχε ανακοινωθεί, σηματοδοτεί την πρώτη επέτειο από τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Σε διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό από την αεροπορική βάση Μπαγκράμ, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «έχουν διανύσει πάνω από μια δεκαετία μέσα σε σκοτεινά σύννεφα πολέμου», αλλά τώρα όπως είπε, «βλέπουμε να χαράζει μια νέα μέρα στον ορίζοντα». Ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι ο στόχος της καταστροφής της Αλ Κάιντα είναι εφικτός «ο πόλεμος άρχισε στο Αφγανιστάν και εδώ θα τελειώσει» διακήρυξε ο κ. Ομπάμα.

Πριν από την ομιλία του ο αμερικανός Πρόεδρος είχε υπογράψει Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας με τον αφγανό ομόλογο του, Χαμίντ Καρζάι.

Η συμφωνία με την Καμπούλ καλύπτει θέματα ασφάλειας, οικονομίας και διακυβέρνησης και ξεκαθαρίζει την σχέση των ΗΠΑ με το Αφγανιστάν πέραν του 2014 που θα αποσυρθούν απ’ την χώρα οι μάχιμες Νατοϊκές δυνάμεις.

Επίσης η συμφωνία δεσμεύει τις ΗΠΑ να χορηγούν βοήθεια στο Αφγανιστάν επί μια δεκαετία μετά την απόσυρση των στρατευμάτων, και επιτρέπει στις ΗΠΑ να διατηρήσουν έναν περιορισμένο αριθμό στρατιωτών στο Αφγανιστάν για την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων και για στοχευμένες επιχειρήσεις σε βάρος της Αλ Κάιντα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ