ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Παράθυρο" για χαλάρωση των μέτρων από το ΔΝΤ

0

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζέρι Ράις, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για να συζητηθούν τα μέτρα, χωρίς όμως να υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Στο ερώτημα αν το ΔΝΤ θα αποδεχθεί εισηγήσεις για την τροποποίηση του δανειακού προγράμματος, διατύπωσε την άποψη ότι "η βάση της συζήτησης είναι το πρόγραμμα", προσθέτοντας ότι το Ταμείο είναι ανοικτό σε ιδέες.

"Αν μια κυβέρνηση έχει ιδέες για την καλύτερη επίτευξη των στόχων του προγράμματος, τότε είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε", επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, επανέλαβε τη θέση ότι η τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα μετά τις εκλογές και όταν θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.

Μιλώντας για άλλα θέματα, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι, τουλάχιστον για τώρα, το ΔΝΤ δεν έχει μελετήσει κανένα σχέδιο για να βοηθηθεί η ισπανική οικονομία, σημειώνοντας ότι η Μαδρίτη δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη από το ΔΝΤ.

Βροχή ερωτήσεων για το θέμα Λαγκάρντ

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζέρι Ράις, επανέλαβε όσα είχε αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ στην προχθεσινή συνεδρίαση του Ταμείου, εκφράζοντας τη λύπη της γι' αυτά που είπε πρόσφατα για την Ελλάδα.

"Παρανοήθηκαν και προσέβαλαν", υποστήριξε ο κ. Ράις, ο οποίος δήλωσε ότι το Ταμείο είναι ανοικτό σε ιδέες για τη δανειακή συμφωνία και ότι το ΔΝΤ είναι δεσμευμένο να υποστηρίξει την Ελλάδα.

Ο κ. Ράις ανέφερε ότι η κ. Λαγκάρντ και το ΔΝΤ αισθάνονται "μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα και το λαό της, καθώς και για τις θυσίες που πάρα πολλοί Έλληνες κάνουν ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση", προσθέτοντας ότι "εδώ και κάποια χρόνια, το ΔΝΤ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να υποστηρίξει την Ελλάδα".

Σημείωσε επίσης πως "συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές αναλάβουν τις ευθύνες τους και αν τα σωστά πολιτικά μέτρα τεθούν σε εφαρμογή, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει την κατάσταση και να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια".

Σε ερώτηση αν η κ. Λαγκάρντ σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες για όσα ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα "Guardian", απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας ότι το ΔΝΤ εκπροσωπεί εβδομήντα φτωχές χώρες, οι οποίες πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ