ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο "ΣΥΝΠΟΛΙΣ" στο Οικολογικό Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης στην πρώτη του επίσημη δράση

0

«Ενίσχυση διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας και του κρητικού πολιτισμού»

Την ευκαιρία να γνωριστούν με το μεγάλο Κρητικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη μέσα από διαδραστικούς τρόπους διδασκαλίας είχαν την ευκαιρία οι μαθητές από το πρότυπο οικολογικό δημοτικό σχολείο Αργυρούπολης. Ο Σύλλογος Ενεργών πολιτών Ρεθύμνου «ΣΥΝΟΛΙΣ» www.synpolis.gr διοργάνωσε την πρώτη του επίσημη δράση μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, ενώ για τη διεκπεραίωσή του ο σύλλογος κάλεσε την κα Στέλλα Μαλλιαράκη από το Μουσείο Καζαντζάκη στο νομό μας. Ο σκοπός της δράσης αυτής συνάδει με τους σκοπούς του νέου συλλόγου, καθώς η γνώση της τοπικής ιστορίας και η διαιώνιση του χαρακτήρα της Κρήτης αποτελούν ένα από τα βασικά μελήματα του. Η κ. Μαλλιαράκη μέσα από παιχνίδια και συζήτηση κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των λιλιπούτειων Κρητικών, τα οποία είχαν μια πρώτη γνωριμία μέσα από έναν απλό και συνάμα διασκεδαστικό τρόπο με τον Καζαντζάκη, να ακούσουν για την οικογένειά του, για τη φιλία του με το Ρεθεμνιώτη Παντελή Πρεβελάκη και για τα ταξίδια του μεγάλου συγγραφέα ανά τον κόσμο, παραδίδοντας εμμέσως και μαθήματα γεωγραφίας μέσα από ένα παγκόσμιο χάρτη και κάρτες με διάφορα γνωστά και λιγότερα γνωστά μέρη του κόσμου. Στο τέλος μάλιστα η αναφορά στον Καζαντζάκη έκλεισε μέσα από κουκλοθέατρο.

Για την εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος του προσωρινού ΔΣ του Συλλόγου, Θοδωρής Δουλουμπέκης, ο αντιπρόεδρος, Γιώργης Παπαδόσηφος, η διευθύντρια του σχολείου, Κατερίνα Γρηγορίου, καθώς και η κ. Μαλλιαράκη που ανέλαβε να φέρει εις πέρας τον επιμορφωτικό σκοπό της δράσης. «Είναι η πρώτη από μια σειρά δράσεων που θα κάνει ο σύλλογος μας με αίτημα την ενίσχυση της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας μες στις σχολικές αίθουσες» επεσήμανε ο κ. Δουλουμπέκης, προσθέτοντας πως είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν την ιστορία του τόπου και από πηγάζει ο χαρακτήρας του. «Είναι σημαντικό για μας επίσης ότι αυτή η δράση γίνεται στην επαρχία του ν. Ρεθύμνης γιατί ο σύλλογος μας έχει πεδίο δράσης σε όλο το νομό και θεωρούμε ότι είναι ένα καλό ξεκίνημα. Οι εκπαιδευτικοί εδώ μας δέχτηκαν πολύ θετικά, είχαμε προσκλήσεις και για άλλα σχολεία του νομού και της πόλης αλλά λόγω εκλογών περιοριστήκαμε σε αυτό εδώ. Θα συνεχίσουμε όμως από Σεπτέμβρη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δουλουμπέκης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το εγχείρημα στέφθηκε από επιτυχία.

Με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος του προσωρινού ΔΣ, Γιώργης Παπαδόσηφος υπογράμμισε πως ο νέος σύλλογος «ΣΥΝΠΟΛΙΣ» φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέες συνθήκες για το Ρέθυμνο και γιατί όχι η πρωτοβουλία των μελών του να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές της Κρήτης. «Έχουμε πάνω από όλα μέλημα μας τη διάδοση της ιστορίας μας. Ξέρουμε ότι η Κρήτη και το Ρέθυμνο έχουν μια τεράστια ιστορία» ανέφερε ο κ. Παπαδόσηφος, ενώ τόνισε πως το Ρέθυμνο και η ενδοχώρα του, με αφορμή και την επίσκεψη στο δημοτικό σχολείο της Αργυρούπολης, έχει πολλά να δώσει και οι δράσεις του συλλόγου δε θα περιοριστούν μόνο στο κομμάτι της εκπαίδευσης αλλά και σε προτάσεις που αφορούν τη συμπεριφορά των Ρεθεμνιωτών, πχ στο ζήτημα του κυκλοφοριακού και γενικότερα προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη εξέλιξη του Ρεθύμνου. Επειδή ο τόπος, όπως είπε, βρίσκεται σε δεινή θέση ο αντιπρόεδρος του συλλόγου δήλωσε: «Ελπίζουμε να βάλουμε έστω ένα μικρό λιθαράκι, τίποτα παραπάνω και να δώσουμε έναυσμα σε ανθρώπους της ηλικίας μας, είτε και σε μεγαλύτερους είτε μικρότερους, να βάλουν το κάτιτις τους». Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η εποποιία της Μάχης της Κρήτης θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία της Κρήτης και γιατί όχι και της Μακεδονίας, όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ για την επέτειο της Μάχης, ότι θα έπρεπε να αποτελεί εθνική επέτειος, όχι υπό τη λογική της αργίας του δημοσίου, αλλά υπό την έννοια να εκφωνείται τουλάχιστον ένας πανηγυρικός για το ιστορικό της επετείου.

Στη συνέχεια, η διευθύντρια του σχολείου Κατερίνα Γρηγορίου σε δήλωση της για τη δράση του «ΣΥΝΠΟΛΙΣ» ανέφερε: «Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του συλλόγου, που βρήκε πολύ μεγάλη ανταπόκριση στα παιδιά, τα οποία πέρασαν καλά με το παιχνίδι. Καλό θα ήταν να συνεχίσουν και εμείς έχουμε την πρόθεση να ξαναδεχτούμε το σύλλογο και την επόμενη σχολική χρονιά για τη διάδοση της τοπικής ιστορίας, πράγμα που βοηθάει την εκπαιδευτική διαδικασία και το δικό μας έργο».

Τέλος η Κ. Μαλλιαράκη που επιμελήθηκε το διαδραστικό τρόπο επιμόρφωσης των μαθητών υπογράμμισε πως ήταν μια πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία από μεριάς του νεοσυσταθέντος συλλόγου, διότι έτσι τα παιδιά μπορούν να μάθουν διασκεδάζοντας παράλληλα. «Το σχολείο έρχεται κοντά στο Μουσείο Καζαντζάκη και το Μουσείο κοντά στο σχολείο. Εύχομαι ο σύλλογος να συνεχίσει με τέτοιες πρωτοβουλίες, ξέρω ότι είναι δύσκολο αλλά και ότι σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες πρέπει να στηριζόμαστε πλέον», ανέφερε σχετικά.

ΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΟΥΔΑΚΗΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ