ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γενετικό τεστ ξεσηκώνει πολιτική θύελλα

0

Επιστημονική κατακραυγή για ούγγρο ακροδεξιό βουλευτή που προσπάθησε να «αποδείξει» ότι δεν είναι Εβραίος ή Ρομά

Επιστημονικά εσφαλμένη και ηθικά απαράδεκτη χαρακτηρίζουν γενετιστές την κίνηση ενός ούγγρου ακροδεξιού βουλευτή να υποβληθεί σε γενετικά τεστ προκειμένου να αποδείξει ότι δεν έχει καταγωγή από Εβραίους ή Ρομά.

Το επίμαχο πιστοποιητικό γενετικής καθαρότητας χορηγήθηκε από την εταιρεία Nagy Gén Diagnostic and Research σε βουλευτή του ακροδεξιού κόμματος Jobbik, το οποίο έλαβε το 17% των ψήφων στις γενικές εκλογές τον Απρίλιο του 2010.

«Παράνομο» πιστοποιητικό

Η εταιρεία, η οποία νοικιάζει γραφεία της σε χώρο του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd στη Βουδαπέστη, βρίσκεται τώρα στο μικροσκόπιο έρευνας από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας, το οποίο διαπίστωσε παράβαση της νομοθεσίας για τις γενετικές εξετάσεις, η οποία επιτρέπει τη διενέργειά τους μόνο για λόγους υγείας.

Ο Γιόζεφ Μαντλ, γραμματέας του Συμβουλίου και καθηγητής του Πανεπιστημίου Σέμελβαϊς, επίσης στη Βουδαπέστη, δηλώνει τώρα ότι το πιστοποιητικό είναι «επαγγελματικά λανθασμένο, ηθικά απαράδεκτο και επίσης παράνομο».

Το πιστοποιητικό είχε εκδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2010, λίγες εβδομάδες πριν από τις τοπικές εκλογές, εμφανίστηκε όμως στο ουγγρικό Διαδίκτυο μόλις τον περασμένο μήνα, εν μέσω της συνεχιζόμενης εθνοτικής βίας κατά των Εβραίων και των Ρομά.

«Η στάση του Συμβουλίου είναι σημαντική» σχολιάζει στο Nature.com η Λίντια Γκαλ της οργάνωσης Human Rights Watch για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί πολλά βίαια εγκλήματα κατά των Ρομά και αντισημιτικές δράσεις» επισημαίνει.

Επιστημονικά λανθασμένες εξετάσεις

Πέρα όμως από την ηθική διάσταση της υπόθεσης, οι επίμαχες γενετικές εξετάσεις χαρακτηρίζονται σχεδόν ομόφωνα επιστημονικά λανθασμένες.

Η εταιρεία Nagy Gén εξέτασε μόλις 18 θέσεις του γονιδιώματος αναζητώντας αλληλουχίες για τις οποίες υποστηρίζει ότι χαρακτηρίζουν τους Εβραίους και τους Ρομά.

«Το τεστ αυτό είναι μια απόλυτη ανοησία, και η όλη υπόθεση βλάπτει το επάγγελμα των κλινικών γενετιστών» απαντά ο Ιστβαν Ρασκό, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής στην Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών. Όπως εξηγεί, είναι αδύνατο να συμπεράνει κανείς τη φυλετική καταγωγή ενός προσώπου εξετάζοντας ποικιλομορφίες σε τόσο λίγα σημεία του γονιδιώματος.

Σε ανακοίνωση στον δικτυακό τόπο της η εταιρεία διαμαρτύρεται πάντως ότι τα ουγγρικά μέσα δεν παρουσίασαν όλες τις πτυχές τις υπόθεσης, όπως το γεγονός ότι το πιστοποιητικό καλούσε ρητά τον εξεταζόμενο να προσέλθει στα γραφεία της για να λάβει την «ερμηνεία των αποτελεσμάτων του τεστ» και τη γνώμη γενετικού συμβούλου.

Διαφορετική γνώμη είχε όμως ο Τίμπορ Μπένεντεκ, εβραίος χρυσός ολυμπιονίκης του πόλο και επενδυτής της Nagy Gén, ο οποίος αποσύρθηκε από την εταιρεία αμέσως μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ