ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κόμβος Ατσιποπούλου: Παραμελημένη η μία βασική είσοδος της πόλης και άλλα περίεργα

0

Η δυτική είσοδος της πόλης του Ρεθύμνου στον κόμβο Ατσιποπούλου δεν έχει και την καλύτερη εικόνα και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου. Αντιθέτως. Πέρα από την «αναρχία» του σημείου και τους υψηλούς κινδύνους, που επανειλημμένα έχουμε τονίσει από την εφημερίδα μας, και πραγματικά είναι θέμα τύχης που δεν έχει σημειωθεί κάποιο πολύ σοβαρό τροχαίο, το σκηνικό συνθέτουν ξερά χόρτα και εγκατάλειψη, με το πράσινο να απουσιάζει. Οι νησίδες είναι παραμελημένες, ενώ περιμετρικά μόνο η λέξη «ξεραΐλα» μπορεί να χαρακτηρίσει το τοπίο, που αποτελεί τη μία εκ των τριών πυλών εισόδου στην κατεξοχήν τουριστική μας πόλη.

Επίσης, λίγο πιο κάτω στην εθνική οδό ερχόμενος κάποιος από Ηράκλειο αντικρίζει -όσο είναι δυνατόν από τα κλαδιά που το κρύβουν- την πέτρινη επιγραφή του τέως Δήμου Νικηφόρου Φωκά που στέκεται στα δεξιά του δρόμου. Ενώ  κοντεύουν δύο χρόνια από την αλλαγή στο μοντέλο της αυτοδιοίκησης με το σχέδιο «Καλλικράτης», που ως συνέπειά του είχε την ενσωμάτωση του Δ. Νικηφόρου Φωκά στο Δήμο Ρεθύμνου, η επιγραφή συνεχίζει να στέκεται εκεί. Το ενδεχόμενο όχι απλώς απομάκρυνσής της, αλλά και μεταφοράς της κάπου εντός του τ. Δ. Νικηφόρου Φωκά καλό θα ήταν να εξεταστεί. Το γεγονός σχολιάζει ο φίλος και συνεργάτης της εφημερίδας μας, ο κ. Νίκος Σκαρβέλης με το δικό του ξεχωριστό τρόπο:

«Φίλοι μου για να αποφύγω την κυκλοφορία μέσα στην πόλη όταν πηγαίνω στον Πρινέ σε ένα φιλικό μου ζευγάρι, παίρνω από τα Μισίρια την εθνική οδό προς τον κόμβο του Ατσιποπούλου. Λίγο πριν την κόμβο δεξιά, μέσα στα σπάρτα και στις σφάκες (πικροδάφνες για τους πιο σικ) κάθεται ο δύσμοιρος… τέως αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Νικηφόρος Φωκάς, απομεινάρι του πάλαι ποτέ ισχυρού Δήμου. Κάθε χρόνο τον μαύρο, μεγαλώνουν τα εν λόγω φυτά και στο τέλος θα τον εξαφανίσουν. Ρωτώ, δεν υπάρχει κάποιος από τους ιθύνοντες της πόλης μας, που μα το Θεό έχουμε μπόλικους, να τον πάρει από εκεί και να τον βάλει σε καμία πλατεία ή σε κανένα πάρκο; Είναι κρίμα γιατί κόστισε κάποια χρήματα και γιατί να πάει για μπανά και να μη στολίσει μια γωνιά»

Μέσα στην πόλη…

Εντός της πόλης τώρα, αν παρατηρήσει κανείς «περίεργες» εικόνες ή παραλείψεις σίγουρα θα προσέξει το εξής παράδοξο στην περιοχή της Καλλιθέας: εξερχόμενος κάποιος προς Ηράκλειο από τον οδό Κυρίλλου Λουκάρεως (συνέχεια οδού Ζυμβρακάκη) θα δει στον κόμβο της Θεοτοκοπούλου ότι για Ηράκλειο και Χανιά πρέπει να ακολουθήσει την ίδια κατεύθυνση. Μπορεί οι Ρεθεμνιώτες να γνωρίζουμε ότι η πινακίδα εννοεί ότι υπάρχει η δυνατότητα ταξιδιού μέσω εθνικής οδού από τα Μισίρια, όμως δε συμβαίνει το ίδιο με τους Έλληνες και ξένους τουρίστες που φυσιολογικά δε γνωρίζουν και μπορεί να συναντούν προβλήματα στην πορεία τους…

 

ΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΟΥΔΑΚΗΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ