ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομπάμα προς Ευρωπαίους: Δώστε λύση μέσα σε 15 ημέρες

0

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε επίσημα και δημόσια ότι η ευρωπαϊκή κρίση επηρεάζει σημαντικά την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και για τον λόγο αυτό ξεκίνησε συζητήσεις με τους ηγέτες των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης, για να συντονιστούν οι ενέργειες της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, ώστε από κοινού να απαντήσουν στις προκλήσεις και τους κινδύνους που απειλούν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε επίσημα και δημόσια ότι η ευρωπαϊκή κρίση επηρεάζει σημαντικά την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και για τον λόγο αυτό ξεκίνησε συζητήσεις με τους ηγέτες των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης, για να συντονιστούν οι ενέργειες της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, ώστε από κοινού να απαντήσουν στις προκλήσεις και τους κινδύνους που απειλούν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή κρίση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας επηρεασμού της αμερικανικής οικονομίας και μπορεί να θέσει ταφόπετρα στα πολιτικά όνειρα του κ. Ομπάμα, για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα αποτελεί ακόμα μυστικό το αντικείμενο της αποστολής της υφυπουργού Οικονομικών, Λάελ Μπρέναρντ, η οποία επισκέφθηκε και την Αθήνα ως προσωπική απεσταλμένη του προέδρου Ομπάμα. Επίσημα στοχεύει στη συζήτηση των νέων σχεδιασμών που εκπονούν οι Ευρωπαίοι για να επιτύχουν σταθερότητα και ανάπτυξη. Ανεπίσημα έγινε γνωστό, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες των σχεδιασμών, ότι ο Λευκός Οίκος πιέζει για τη διεύρυνση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την έκδοση κοινών επενδυτικών ομολόγων.

Η αμερικανική κυβέρνηση αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να αποδεχθεί «κούρεμα» του χρέους που κατέχει και όχι μόνο του ελληνικού χρέους. Ενας αξιωματούχος υποστήριξε ότι σύντομα θα ομιλούν οι πάντες για την ανάγκη OSI (του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας και ο οποίος αρνήθηκε πεισματικά να συμπεριληφθεί στις συζητήσεις για το PSI).

Δραστικά μέτρα

Οι Αμερικανοί είναι πεπεισμένοι πως τα περιθώρια των κεντρικών τραπεζιτών έχουν στενέψει και ότι το καλοκαίρι η λέξη OSI θα αντικαταστήσει τη λέξη PSI, και οι πάντες θα πιέζουν την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες των υπόλοιπων χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Αυτή τη φορά οι Αμερικανοί πιέζουν για δραστικά μέτρα, ώστε αυτά που λαμβάνουν να μην καταστρέφονται σε μερικές ημέρες από τη λήψη τους. Θυμίζουν το «κούρεμα» του περασμένου Ιουλίου που σε διάστημα πέντε ημερών αποδείχθηκε παρωχημένο αλλά και τη γενναιότατη απόφαση για δραστική μείωση του ελληνικού χρέους κατά 50%, τον περασμένο Οκτώβριο. Μέχρι να αποφασίσουν και στη συνέχεια μέχρι να υλοποιήσουν τις αποφάσεις, πέρασαν 5 μήνες με αποτέλεσμα να αποτύχει και αυτή η προσπάθεια.

Η αμερικανική λογική, η οποία αυτές τις ημέρες αναλύεται από μέλη τεχνικών ομάδων που απέστειλε ο κ. Ομπάμα στις Βρυξέλλες, έγκειται στην ανάγκη προστασίας και ισχυροποίησης των τραπεζών, ώστε να αποτελέσουν μοχλό για την ανάπτυξη.

Στην ουσία ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει την πρόταση του προέδρου της Γαλλίας για δημιουργία ευρωομολόγου, που απορρίπτει η Γερμανία, καθώς με τον τρόπο αυτό περιορίζεται εντελώς η ισχύς των αγορών και τα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια. Επίσης, τα μέλη των τεχνικών ομάδων εξήγησαν πώς συνδύασαν τα μέτρα λιτότητας με την ανάπτυξη και πώς το πακέτο κινήτρων (stimulus package) άλλαξε εντελώς την κατάσταση. Ενας αξιωματούχος περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Εμείς και οι Κινέζοι κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη κάνει δύο βήματα πίσω».

Το χρονοδιάγραμμα

Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι κυριαρχούνται από φόβο και ως ιδανικό σενάριο θεωρούν την απόφαση να συνεργαστούν η Αμερική, η Κίνα και η ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία θα τερματίσει τη διστακτική πολιτική, που μεγάλωσε, αντί να μειώσει την κρίση.

Οι Αμερικανοί προτίμησαν να κινηθούν δραστικά τώρα λόγω του φόβου που προκαλεί η κατάσταση της Ισπανίας και θεωρείται αποφασιστική πράξη η επιλογή της κ. Μπρέναρντ, η οποία γνωρίζει την Ευρωζώνη «απ' έξω και από μέσα». Η Αμερικανίδα υφυπουργός γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο και έχει τη δυνατότητα να «περάσει» τις προτάσεις της με πιο αποτελεσματικό τρόπο, ακόμα και από τον προϊστάμενό της, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Η κ. Μπρέναρντ πιστεύει ότι ο τερματισμός της κρίσης πρέπει να ανακοινωθεί στη Σύνοδο του G20, στο Μεξικό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Ιουνίου, την επομένη δηλαδή των ελληνικών εκλογών.

Η «επόμενη μέρα» για την Ελλάδα σε συνδυασμό με την κρίση στην Ευρωζώνη θα είναι βασικό θέμα της ημερησίας διάταξης της συνόδου.

Παγκόσμιο ντόμινο

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους «έχει ρίξει μία σκιά» στην προσπάθεια ανόρθωσης της αμερικανικής οικονομίας και, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, θα επιχειρήσει να συντονίσει τις κινήσεις και τις προσπάθειές του με τους Ευρωπαίους και με τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Βουλή, όπου αναμένεται να διεξαχθούν «μάχες» με φόντο τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μιτ Ρόμνεϊ έχει καταστήσει την οικονομία βασικό θέμα του προεκλογικού αγώνα και αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να μπλοκάρει όλες τις πρωτοβουλίες του κ. Ομπάμα, που περιλαμβάνουν φοροαπαλλαγές για να υποστηριχθεί η οικονομία και πακέτο μείωσης των δαπανών. Πιστεύει επίσης ότι ο τερματισμός της κρίσης στην Ευρώπη θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αμερικανική οικονομία, η οποία έδειξε μεν σημάδια κάμψης, αλλά δεν έχει την παραμικρή σχέση με την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Είναι σημαντικό και αρνητικό συγχρόνως γεγονός ότι «χρέωσε» πρωτίστως τη μείωση των θέσεων εργασίας στην ευρωπαϊκή κρίση και δευτερευόντως στην πετρελαϊκή αγορά. Στον Λευκό Οίκο πιστεύουν πως για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αλλάξει ο ρυθμός ανάπτυξης, πρέπει να εκλείψει το «ευρωπαϊκό πρόβλημα», όπως χαρακτηρίζεται στην Ουάσιγκτον η κρίση χρέους. Οι οικονομικοί σύμβουλοι του προέδρου Ομπάμα πιστεύουν ότι τυχόν πτώση της Ισπανίας ή της Ελλάδας θα έχει την ίδια επιρροή και τα ίδια προβλήματα που προκλήθηκαν από την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς, ενώ θα ξεπεράσει σε επιπτώσεις και την κρίση στην Ασία της προηγούμενης δεκαετίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ - ΕΘΝΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ