ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πικραμμένος σε εφοπλιστές: «Στηρίξτε την πατρίδα»

0

Να στηρίξουν την πατρίδα με νέες επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας κάλεσε ο πρωθυπουργός, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, τους Έλληνες εφοπλιστές, εγκαινιάζοντας την 23η Διεθνή Έκθεση «Ποσειδώνια».

«Η Ελλάδα είναι μία παραδοσιακά ναυτιλιακή χώρα και η εμπορική της ναυτιλία έχει διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της, στην αύξηση του κύρους της σε διεθνές επίπεδο, καθώς επίσης και στην κοινωνική και περιφερειακή συνοχή», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην συνεισφορά της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην οικονομία, ο κ. Πικραμμένος είπε ότι από το 2000 μέχρι το 2011 προσέφερε 154 δισ. ευρώ στην Ελλάδα σε εισπράξεις από την παροχή υπηρεσιών μεταφορών, ωστόσο, προσέθεσε, το 40% του ποσού αυτού επανεξήχθη στο εξωτερικό, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες πληρώνουν για υπηρεσίες παρεχόμενες από άλλες χώρες.

«Λείπει το αναγκαίο πλαίσιο πολιτικής που θα δημιουργήσει συνθήκες ικανές να συγκρατήσουν μεγαλύτερο μέρος του ναυτιλιακού συναλλάγματος στην Ελλάδα», επεσήμανε σχετικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι χρειάζεται –μέσω κατάλληλων πρωτοβουλιών- να διπλασιαστούν τα έσοδα από τον τομέα της κρουαζιέρας.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι για την περαιτέρω ανάπτυξη της ναυτιλίας, προσέλκυσης κεφαλαίων από το εξωτερικό και διασύνδεσής της περισσότερο με την αγορά εργασίας, η πολιτεία οφείλει να αναπτύξει μια μακροπρόθεσμη σταθερή πολιτική που θα στηρίζεται στην εξής αμοιβαίως επωφελή σχέση: σταθερότητα, υποδομές, απλοποιημένες διαδικασίες εγγραφής στο Εθνικό Νηολόγιο και κίνητρα για την προσέλκυση πλοίων στην ελληνική σημαία.

Η ναυτιλία μαζί με τον τουρισμό προσφέρουν το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα από οποιοδήποτε κλάδο της οικονομίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ