ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εντυπωσιασμένοι αναχώρησαν από το Ρέθυμνο οι Ρώσοι επιχειρηματίες

0

Παρά το ότι πολλές κρητικές επιχειρήσεις δεν είναι ακόμα πιστοποιημένες - Επισκέφθηκαν το Τυροκομείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου

Της Στέλλας Μαθιουδάκη  

Στο Τυροκομείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμασι πως παρασκευάζονται τα τυροκομικά μας προϊόντα, βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών που πρόσφατα επισκέφθηκαν την Κρήτη στο πλαίσιο της αύξησης των εξαγωγών κρητικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, που είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Η αντιπροσωπεία που αποτελείτο από στελέχη επτά μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ -που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων- εμφανίστηκε γοητευμένη από τα κρητικά προϊόντα και μάλιστα, όπως ειπώθηκε, οι ρώσοι επιχειρηματίες είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα πιστοποίησης που παρουσιάζουν κάποιες  επιχειρήσεις του νησιού μας, ώστε από τον ερχόμενο κιόλας Σεπτέμβριο τα προϊόντα της κρητικής γης ν' αποκτήσουν περίοπτη θέση στα ράφια μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ

της Ρωσίας!

«Είδαμε ότι υπάρχουν προϊόντα κρητικά, τα οποία ενδιαφέρουν τη ρώσικη αγορά και μπορούν να μπουν στα ράφια των ρωσικών σούπερ μάρκετς. Με την πρώτη εικόνα μπορούμε να πούμε ότι από τον Σεπτέμβριο μπορούν τα κρητικά προϊόντα να ξεκινήσουν να τοποθετούνται στα καταστήματα της Ρωσίας. Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα με τα τυροκομικά προϊόντα. Καμία επιχείρηση της Κρήτης δεν είναι πιστοποιημένη. Πρέπει να γίνουν ειδικά έγγραφα της Ε.Ε. για την ρωσική αγορά. Εμείς από την πλευρά μας θα βοηθήσουμε ώστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να πιστοποιηθούν και οι εταιρείες με τα τυροκομικά προϊόντα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Διονύσης Ποππόφ.

Κατά την παραμονή των ρώσων επιχειρηματιών στην Κρήτη, κλείστηκαν περισσότερες από δέκα συμφωνίες, ενώ όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Διονύσης Ποππόφ (εκπρόσωπος εισαγωγικής εταιρείας), οι εξαγωγές που θα γίνουν, σχεδιάζονται με πολύ προσοχή και σε πρώτη φάση οι ποσότητες θα είναι περιορισμένες. Το ενδιαφέρον της ρωσικής αντιπροσωπείας επικεντρώθηκε σε προϊόντα όπως το μέλι, το λάδι, οι ελιές, το κρασί, τα γαλακτοκομικά, αλλά ακόμα και τα καλλυντικά που βασίζονται σε τοπικά προϊόντα.

«Η ρωσική αγορά, είπε ο κ. Ποππόφ, είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Σε ότι αφορά τις ποσότητες, μην περιμένει καμία επιχείρηση ότι ξεκινώντας τη συνεργασία θα φεύγουν αμέσως από την Κρήτη ολόκληρα κοντέινερς με τα εμπορεύματα. Η αγορά της Ρωσίας είναι δύσκολη, είναι επαγγελματική, οπότε θα ξεκινήσουμε με μικρά βήματα. Το καλό είναι ότι έχουν ήδη έρθει αλυσίδες σούπερ μάρκετ και έχουν επιλέξει προϊόντα. Οπότε με την εισαγωγή, αυτά τα προϊόντα θα βρεθούν στα ράφια και θα τα δει ο Ρώσος καταναλωτής. Στη συνέχεια, ξεκινάει μία ακόμα δύσκολη προσπάθεια, να γνωρίσουν οι καταναλωτές τα προϊόντα. Αυτή είναι μία δύσκολη δουλειά, για να τους δώσουμε το μήνυμα να αγοράσουν τα προϊόντα. Αυτό εξαρτάται από τις κρητικές επιχειρήσεις, πώς θα υποστηρίξουν τα προϊόντα τους, από εμάς ως εισαγωγική εταιρεία το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και τέλος το τι θα επιλέξει τελικά ο καταναλωτής».

Ικανοποιημένοι και οι φορείς της Κρήτης

Όπως παρατήρησε και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγάλη αύξηση εισερχόμενου τουρισμού από την Ρωσία στην χώρα μας και στην Κρήτη και τώρα θα πρέπει να επιδιωχθεί οργανωμένα και συντονισμένα να υπάρξει συνεργασία για εξαγωγές κρητικών προϊόντων στην ρωσική αγορά. «Μπορούμε -τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την εξαγωγή των προϊόντων μας στην Ρωσία. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι  δυνατότητες και οι προϋποθέσεις τα προϊόντα της Κρήτης να «κατακτήσουν» τη ρωσική αγορά».

Από την άλλη, ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίστηκε και η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Θεανώ Βρέντζου, η οποία μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι διότι οι ίδιοι οι αγοραστές και τα στελέχη των επιχειρήσεων είναι πολύ ευχαριστημένοι από τα προϊόντα μας, γιατί είδαν ότι πραγματικά στην Κρήτη έχουμε ποιοτικά προϊόντα και οι επιχειρήσεις, οι οποίες ασχολούνται είναι καλά οργανωμένα. Άρα, εκτιμήσαμε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν τα προϊόντα μας να μπουν στα σούπερ μάρκετ της Ρωσίας».

Στο μεταξύ, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, επικεντρώθηκε στο νέο αγώνα δρόμου που θα πρέπει να ξεκινήσει στο νησί ώστε να πιστοποιηθούν έγκαιρα οι τοπικές επιχειρήσεις. «Η περιφέρεια Κρήτης στα πλαίσια της εξωστρέφειας και παρά την δυσκολία των καιρών εξακολουθεί και επιμένει να υποστηρίζει με συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις τους δύο μεγάλους πυλώνες ανάπτυξης, τον τουρισμό και τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην Κρήτη. Πρέπει κι εμείς να τρέξουμε, να πιστοποιηθούν οι επιχειρήσεις μας, γιατί δεν είναι απλό πράγμα να γίνουν οι εξαγωγές των προϊόντων μας. Πρέπει κι εμείς να οργανωθούμε. Εμείς ως περιφέρεια θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε και τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες στοχευμένα και οργανωμένα να μπούμε σε αυτές τις αγορές», πρόσθεσε η κα Λιονή.

Σχολιάζοντας τέλος ο πρόεδρος της ένωσης Ρεθύμνου, Νίκος Μπιρλιράκης, τη θετική αυτή εξέλιξη, δήλωσε πως είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία για την εξωστρέφεια των προϊόντων σε μία αγορά, που λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο. «Θεωρώ, είπε, ότι με μικρά, αλλά σταθερά βήματα θα μπορέσουμε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα τα κρητικά προϊόντα να κατακτήσουν την ρωσική αγορά».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ