ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κύμα μεταναστών από την Κρήτη στην Αυστραλία

0

Κύμα ... μαζικής μετανάστευσης Κρητικών προς την Αυστραλία, παρατηρείται τον  τελευταίο ενάμιση χρόνο, λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στους τελευταίους 18 μήνες περισσότεροι από 12.500 Ελληνες από τους οποίους οι 500 Κρητικοί αποδήμησαν στην Αυστραλία, ζητώντας τη βοήθεια της Παγκρητίου Ενωσης Μελβούρνης, προκειμένου να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, όπως επισημαίνει στα 'Χ.Ν.' ο πρόεδρος της Παγκρητίου Ενωσης Μελβούρνης Αντώνης Τσουρδαλάκης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκρητίου Ενωσης Μελβούρνης, οι περισσότεροι είναι νέοι άνθρωποι με πτυχία, μεταπτυχιακά, κατάρτιση και πλούσια εμπειρία που δεν μπορούν να βρουν δουλειά στην Ελλάδα ή πρόκειται για επαγγελματίες, οι οποίοι έβαλαν 'λουκέτο' στις επιχειρήσεις τους και τώρα αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία στο εξωτερικό. Όπως ανέφερε ο κ. Τσουρδαλάκης, αναλαμβάνοντας την προεδρία της Παγκρητίου Ενωσης Μελβούρνης και ιδιαίτερα αυτήν τη δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, ως Παγκρήτια Ενωση νοιώθουμε πιο έντονα την ανάγκη να βοηθήσουμε συμπατριώτες μας από την Κρήτη, που έρχονται στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Η εικόνα που παρουσιάζεται από τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για την Ελλάδα δεν είναι και η πιο θετική. Ομως δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει κάποιος Κρητικός στον Σύλλογο και να τον αφήσουμε στην πόρτα. Δεν χωρά στην καρδιά κανενός μας, να κάνει τέτοιο πράγμα σε συμπατριώτη μας. Έτσι, όταν κάποιος Κρητικός ζητά τη βοήθειά μας, τόνισε ο κ. Τσουρδαλάκης, τον βοηθάμε να βρει εργασία, να αποκτήσει νόμιμα υπηκοότητα, εάν αυτό είναι εφικτό ή να του χορηγηθεί visa για την παραμονή του στη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Εξωτερικών μέσα σε 18 μήνες έχουν έρθει 12.500 χιλιάδες Ελληνες, από τους οποίους οι 500 είναι Κρητικοί. Και μιλάμε για ανθρώπους εκπαιδευμένους ή που έχουν κάποια ειδίκευση και ψάχνουν για δουλειά: γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, εμπειρογνώμονες, εργολάβοι, ηλεκτρολόγοι, μάγειροι, μαγαζάτορες που είχαν εστιατόρια, καταστήματα και έχουν κλείσει. Εφόσον πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις και γνωρίζουνε αγγλικά επιπέδου  Lower μπορούν να μπουν σε μια δουλειά. Εμείς τους βοηθάμε και τους προωθούμε στα κατάλληλα πόστα όσο μπορούμε.

ΥΠΟ ΥΨΗΛΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενωσης Μελβούρνης, η μετανάστευση στην Αυστραλία για τους Ελληνες δεν είναι μια 'εύκολη' υπόθεση. Δυστυχώς, το Τμήμα Μετανάστευσης της Αυστραλίας έχει βάλει την Ελλάδα στον πιο υψηλό κώδικα παρακολούθησης (code 1) περί πρόσβασης μεταναστών. Εκεί έχουμε φτάσει, δυστυχώς. Δηλαδή περνάνε τους Ελληνες μετανάστες από 'μεγάλο κόσκινο'. Το παλέψαμε όσο μπορούσαμε, το διαπραγματευτήκαμε με τον υπουργό και καταφέραμε τουλάχιστον να μην τους κακομεταχειρίζονται όταν φτάνουν στο αεροδρόμιο. Διότι έχουν βάλει την Ελλάδα στην κατηγορία που ήταν οι τριτοκοσμικές χώρες: Αφγανιστάν, Ινδία, Σρι Λάνκα. Διότι ξέρουν ότι λόγω κρίσης ο κόσμος θέλει να φύγει από την Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουρδαλάκης και συνέχισε λέγοντας:

Υπάρχουν κάποιοι (Ελληνες) οι οποίοι όταν έρχονται στην Αυστραλία κάνουν ορισμένα λάθη. Δηλαδή κλείνουν εισιτήρια one way για τη χώρα, δίνοντας την εντύπωση και δημιουργώντας υποψίες, ότι έρχονται ως λαθρομετανάστες. Γι αυτό τους λέμε να κλείνουν εισητήρια μετ' επιστροφής για να δείχνουν ότι έρχονται ως τουρίστες. Οσον αφορά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που εξετάζει για μετανάστευση το αρμόδιο Τμήμα της Αυστραλίας ο πρόεδρος της Παγκρητίου Ενωσης Μελβούρνης ανέφερε χαρακτηριστικά: Ζητούν στοιχεία για το πόσα χρήματα - καταθέσεις έχει στην Τράπεζα εκείνος που επιθυμεί να μεταναστεύσει στη χώρα, τι τυπικά προσόντα έχει για να προσφέρει στην Αυστραλία, εάν είναι παντρεμένος κ.ά.

Περιγράφοντας τις μισθολογικές, ασφαλιστικές, εκπαιδευτικές συνθήκες στην Αυστραλία ο κ. Τσουρδαλάκης σημείωσε: Ο βασικός μισθός την εβδομάδα είναι περίπου 900 - 1.000 δολάρια την εβδομάδα. Βέβαια το ενοίκια για μια μονοκατοικία (διότι στην Αυστραλία υπάρχουν ως επι το πλείστον μονοκατοικίες και όχι πολυκατοικίες και διαμερίσματα) είναι περίπου 300 δολάρια. Δηλαδή 1.200 δολάρια τον μήνα. Βέβαια εκεί δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Τα δημόσια σχολεία είναι άρτια. Επίσης η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι πολύ καλή. Ο πολίτης έχει πράγματι δωρεάν ιατρική περίθαλψη και φάρμακα σε πολύ μειωμένη τιμή. Η ποιότητα ζωής σε σχέση με την Ελλάδα, δεν συγκρίνεται.

ΚΡΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - 'ΚΥΨΕΛΕΣ' ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Η νοσταλγία για την Κρήτη, είναι κάτι που κανείς Κρητικός δεν μπορεί να 'προσπεράσει', τόνισε ο πρόεδρος Παγκρητίου Ενωσης Μελβούρνης, κατά την επίσκεψή του στα 'Χ.Ν.'. Κρητικός δεύτερης γενιάς, γεννημένος στην Αυστραλία από γονείς μετανάστες, που πήγαν στη Μελβούρνη για μια καλύτερη ζωή με καταγωγή από την περιοχή Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης και την Ασή Γωνιά Αποκορώνου, ο κ. Τσουρδαλάκης τόνισε ότι οι δεσμοί των απόδημων Κρητικών με το νησί είναι άρρηκτοι και γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν ζωντανοί με κάθε τρόπο.

Μεγαλωμένος σε μια ατόφια Κρητική οικογένεια, με όλα τα ιδανικά της Κρήτης και της Ελλάδας, έμαθα με τα δύο αδέρφια μου να αγαπώ τον τόπο και την παράδοσή μας. Οι δεσμοί με την πατρίδα είναι γεροί και η νοσταλγία μεγάλη. Η νοσταλγία ειδικά της πρώτης γενιάς Κρητικών, διότι εγώ ανήκω στη δεύτερη γενιά, τα παιδιά μου τρίτη και σιγά - σιγά μπαίνουμε στην τέταρτη, είναι πάρα πολύ μεγάλη για τον τόπο τους. Εάν μπορούσαν οι απόδημοι της πρώτης γενιάς να γυρίσουν τότε πίσω, θα γύριζαν. Αλλά ήταν πολύ δύσκολο, διότι στη συνέχεια κάνανε οικογένειες και 'ριζώσανε', τόνισε ο κ. Τσουρδαλάκης. Και πρόσθεσε: Μέσω των Κρητικών Σωματείων κρατάμε γερά τα ήθη και έθιμά μας. Τα Σωματεία είναι οι κυψέλες για την προώθηση των κρητικών ιδανικών, ηθών και εθίμων.

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας κρητικούς χορούς και τραγούδια, και κρητικών παραδοσιακά όργανα, λύρα, λαγούτο, προωθούμε την κρητική διατροφή - κουζίνα που τώρα γνωρίζει μεγάλη άνθηση, διοργανώνουμε κρητικές βραδιές, έχουμε δημιουργήσει Ριζίτικη Ομάδα, Θεατρική Ομάδα, Τμήμα Γυναικών, Τμήμα Νεολαίας, Τμήματα Αθλητισμού κ.ά. Έτσι κρατιέται η 'δάδα' του Κρητικού Πολιτισμού. Νοιώθουμε πως κατά κάποιο τρόπο 'φυλάμε Θερμοπύλες'. Ολες οι δραστηριότητες του Σωματείου κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, για να μείνουν τα παιδιά μας Ελληνόπουλα. Διότι αυτό είναι το στοίχημά μας. Τι θα γίνει με τα Κρητικόπουλα της τέταρτης ή της πέμπτης γενιάς όσον αφορά το θέμα της Ελληνικής γλώσσας;.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος Παγκρητίου Ενωσης Μελβούρνης, που αριθμεί περισσότερους από 2.000 απόδημους Κρητικούς, η Ελλάδα πριν την κρίση διέθετε και έστελνε δασκάλους Ελληνικής Γλώσσας, όμως τώρα λόγω κρίσης αυτά 'έχουν κοπεί' και περιμένουμε από τους αυστραλογεννημένους δασκάλους να μάθουν τα αυστραλογενημμένα παιδιά μας. Αρα το επίπεδο της Ελληνικής Γλώσσας που διδάσκεται στα σχολειά κάθε χρονιά θα μειώνεται.

Γι? αυτό αποφασίσαμε με δικά μας έξοδα να πληρώνουμε τους δασκάλους που έρχονται από την Ελλάδα για να μην 'πέσει' το επίπεδο της Ελληνικής Γλώσσας.

Το ίδιο συμβαίνει στα σχολεία και της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στα Πανεπιστήμια 'κρατώντας ανοικτές' τις έδρες Νεοελληνικών Σπουδών. Είναι σημαντικό αυτό για μας: η προώθηση της Ελληνικής Γλώσσας.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος, στην ερώτηση για το πώς νοιώθουν οι Κρητικοί του εξωτερικού στον απόηχο της αρνητικής δημοσιότητας για τη χώρα μας ο κ. Τσουρδαλάκης τόνισε: Μας πειράζει πολύ που λένε τους Ελληνες, τεμπέληδες. 'The Lazy Greeks', αυτός είναι ο τίτλος που βλέπουμε τακτικά στον αυστραλιανό Τύπο. Και αυτό όμως το παλεύουμε, δεν το βάζουμε κάτω: ξοδεύουμε λεφτά και κάνουμε καμπάνιες στα Μ.Μ.Ε: 'Go to Greece', 'I?m Greek, We love Greece', με καινούρια συνεχώς συνθήματα για να δείξουμε ότι ως λαός δεν είμαστε αυτό που θέλουν να μας παρουσιάζουν. Προωθούμε και αντανακλάμε την πραγματικότητα. Αυτό που πραγματικά σημαίνουν Ελλάδα και Ελληνας.

Χανιώτικα Νέα

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ