ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

ΣΥΝΠΟΛΙΣ: Η τούρκικη σημαία μετά από 99 χρόνια ξανά στο λιμάνι του Ρεθύμνου;

0

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ένταξη του Λιμανιού του Ρεθύμνου στο  Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων του Δημοσίου με σκοπό την πώληση των δικαιωμάτων χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του. Η αιτιολογία μιας τέτοιας κίνησης εκ μέρους του Δημοσίου ήταν ότι με τον τρόπο αυτό προωθούνται «σταματημένες» έως σήμερα επενδύσεις, με σκοπό την εισροή εσόδων στο δημόσια ταμεία τόσο από τις συμβάσεις πώλησης όσο και από τα κέρδη των ιδιωτών.

Αυτό όμως που δεν αναφέρεται είναι με ποιο «τίμημα» θα γίνει μια τέτοια πώληση;  Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στο χρηματικό τίμημα το οποίο ούτως ή άλλως αναμένεται να είναι χαμηλό, καθώς το λιμάνι του Ρεθύμνου λόγω του αρχαιολογικού χαρακτηρισμού του και των αβαθών υδάτων του, στερείται ιδιωτικού ενδιαφέροντος και όλοι μέχρι σήμερα οι επιχειρηματίες το θεωρούσαν χαμένη υπόθεση. Αυτήν την στιγμή όμως, ο μόνος επιχειρηματικός όμιλος που έχει καταθέσει σοβαρή πρόταση για το λιμάνι του Ρεθύμνου με πιθανή επέκταση του στα Δυτικά της πόλης, είναι η κοινοπραξία Τούρκικων συμφερόντων «Setour» δια του Αντιπρόεδρου της İbrahim Tamer Haşimoğlu. Έχει ήδη προηγηθεί τον Μάιο του 2012 η πώληση των δικαιωμάτων του Λιμανιού της Μυτιλήνης στην Τούρκικη αυτή κοινοπραξία και καθώς φαίνεται οδηγούμαστε σε μια αντίστοιχη και για το Ρέθυμνο πώληση των συγκοινωνιακών δικαιωμάτων θαλάσσιας διασύνδεσης του.

Πρακτικά αυτό θα σημάνει, πέραν από το άνευ προηγουμένου του πράγματος, της εμφάνισης δηλαδή της τουρκικής σημαίας στο λιμάνι του Ρεθύμνου, την δυνατότητα επιβολής κεφαλικού φόρου-τέλους σε κάθε επιβάτη και εμπόρευμα που θα διακινείται από και προς το λιμάνι του Ρεθύμνου. O φόρος αυτός θα εισπράττεται αναγκαστικά από τον Ιδιώτη-διαχειριστή χωρίς αυτός να είναι υποχρεωμένος να προβαίνει σε αντισταθμιστικά οφέλη και παροχές προς τους επιβάτες και την πόλη του Ρεθύμνου.

Μήπως ήρθε η ώρα, οι φορείς του Ρεθύμνου και η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης να δώσουν μια εξήγηση στον Ρεθεμνιώτικο λαό; Αναμφίβολα κάθε αναπτυξιακό σχέδιο του τόπου μας και κάθε αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων υποδομών του θα πρέπει να χαιρετίζεται, ωστόσο το ερώτημα μας είναι: με ποιο τίμημα; την άνευ όρων εκποίηση χωρίς αντισταθμίσματα και διασφαλίσεις;

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

«ΣΥΝΠΟΛΙΣ»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ