ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Φιλοκρητικό Σύλλογο της Γαλλίας «Κρήτη Τόπος Συναντήσεων» τίμησε η Περιφέρεια Κρήτης

0

ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΛΑΚΕΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

Το Φιλοκρητικό Σύλλογο της Γαλλίας «Κρήτη Τόπος Συναντήσεων» (Crete Terre de Rencontres) τίμησε σήμερα στο πρόσωπο του Προέδρου του Συλλόγου και καθηγητή Λυκείου, Ζοέλ Σαζώ (Zoel Chazeau), η Περιφέρεια Κρήτης.

Ο κ. Αρναουτάκης απένειμε στον  Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Κρήτης στο Παρίσι, τιμητική πλακέτα με την οποία η Περιφέρεια ευχαριστεί θερμά το Σύλλογο για την προσφορά του συλλόγου στο νησί.

Ο κ. Σαζώ αναγνώρισε την τιμή ως συλλογική και υποσχέθηκε ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει να δουλεύει για την Κρήτη, όχι μόνο τον καλό καιρό, αλλά και τώρα που το νησί το έχει περισσότερο ανάγκη.

Από την πλευρά του, ο κ. Αρναουτάκης, τόνισε: «Υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν πολλά στο νησί μας και μάλιστα ανιδιοτελώς. Θεωρούμε υποχρέωση μας να τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους . Η σημερινή τιμή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο Σύλλογος έχει αναπτύξει μια συνεργασία με την Κρήτη, για την προώθηση στη Γαλλία, του πολιτισμού, του τουρισμού, των προϊόντων και της ιστορίας του νησιού. Είναι σημαντικό που υπάρχουν άνθρωποι σαν  τον καθηγητή που τιμούμε -ή και την καθηγήτρια αρχαίων Ελληνικών σύζυγό του- που με τις ενέργειες τους συμβάλλουν στη ανάπτυξη των σχέσεων των δύο περιοχών και στην προώθηση αυτών, που και εμείς σαν Περιφέρεια αγωνιζόμαστε καθημερινά. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο Σύλλογος εκδίδει μια μικρή εφημερίδα για την Κρήτη στη Γαλλία.»

Οι δράσεις του Συλλόγου για τους επόμενους μήνες διαμορφώνονται ως εξής: συμμετοχή στη γιορτή των Φιλελληνικών Συλλόγων που θα γίνει στο Παρίσι το Σεπτέμβριο, εκδήλωση για την Κρήτη τον Οκτώβριο, συμμετοχή στο «Σαλόνι Γεύσεων και Τουρισμού» με κρητικά αγροτικά προϊόντα, που γίνεται περί τα τέλη Μαρτίου κάθε έτους στη βόρεια Γαλλία (Ολνουά Αλιμερί) στην οποία φιλοξενούνται και Κρήτες παραγωγοί, ενώ το Μάιο θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη εκδρομή των μελών του Συλλόγου στην Κρήτη, που εκτός του πολιτισμού εξερευνούν και ανεξερεύνητες περιοχές του νησιού, στο πλαίσιο της φυσιολατρίας τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «Σαλόνι των Γεύσεων και του Τουρισμού», ντόπιοι παραγωγοί, κυρίως Ηρακλειώτες,  μ’ έξοδα του Γαλλικού Συλλόγου, προωθούν τα προϊόντα τους, όπως: λάδι, κρασί, μέλι, βότανα κ. α.

Ο Σύλλογος λειτουργεί στο Παρίσι από το 1998, με τα εγγεγραμμένα μέλη του να προσεγγίζουν τα 200. Σκοπός του Συλλόγου είναι η εμβάθυνση και διάδοση της γνώσης, του πολιτισμού, της γλώσσας και των παραδόσεων της Κρήτης.

Παράλληλα ο Σύλλογος εκδίδει μια διμηνιαία μικρή εφημερίδα με τον τίτλο «Γεια σας» η οποία είναι δίγλωσση (Ελληνικά και Γαλλικά) και φιλοξενεί θέματα που αφορούν στον πολιτισμό της Κρήτης και στην καθημερινότητα των Κρητικών.

Στις σημαντικές δραστηριότητες του Συλλόγου καταγράφεται και η έκδοση το 2004 ενός λευκώματος υπό τον τίτλο «Ο Βίκτωρ Ουγκώ και η Κρήτη», με πλούσιο και σημαντικό υλικό που είχε συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου πνευματικού δημιουργού. Τον εν λόγω λεύκωμα καταδεικνύει περίτρανα πόσο φιλοκρητικός αλλά και φιλοεπαναστάτης ήταν ο εκ των κορυφαίων Γάλλων συγγραφέων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ