ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κράνος που στέλνει...SOS

0

Ειδοποιεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να σπεύσουν στο σημείο του ατυχήματος

Αμερικανική εταιρεία ανέπτυξε ένα σύστημα που μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ποδηλάτη. Στο κράνος του ποδηλάτη τοποθετείται ένας αισθητήρας ο οποίος σε περίπτωση που αυτός πέσει κάτω από τη σέλα αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί και δίνει σήμα στο κινητό του τηλέφωνο για να γίνει αυτόματα κλήση στις υπηρεσίες βοήθειας και διάσωσης ώστε να σπεύσουν στο σημείο του ατυχήματος.

Το σύστημα

Το σύστημα ονομάζεται Crash Sensor και αναπτύχθηκε από την εταιρεία ICEdot. Ο αισθητήρας όχι μόνο αντιλαμβάνεται ότι έχει προκληθεί ατύχημα αλλά σύμφωνα με τους κατασκευαστές του μπορεί να εκτιμήσει και τη σοβαρότητα της κατάστασης του οδηγού αναλύοντας το πώς έπεσε από τη σέλα.

Ο αισθητήρας συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο του ποδηλάτη μέσω τεχνολογίας ασύρματης σύνδεσης Bluetooth και ειδοποιεί τις αρμόδιες υπηρεσίες βοήθειας και διάσωσης. Το σύστημα με τη βοήθεια της τεχνολογίας εντοπισμού θέσης (GPS) υποδεικνύει στους διασώστες την ακριβή τοποθεσία του ατυχήματος ενώ τους ενημερώνει και για την κατάσταση του οδηγού.

Τους αναφέρει επίσης και το ιατρικό ιστορικό του οδηγού (αν έχει διαβήτη, αλλεργίες κλπ) ώστε να μην του δώσουν κάτι που θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στην υγεία του. Το σύστημα ενεργοποιείται αυτόματα όταν ο ποδηλάτης πέσει κάτω και μετρά αντίστροφα για 30 δευτερόλεπτα πριν κάνει την κλήση στους διασώστες.

Αν η πτώση δεν είναι σοβαρή και ο ποδηλάτης δεν έχει χτυπήσει μπορεί να σταματήσει την αντίστροφη μέτρηση και να διακόψει τη διαδικασία της τηλεφωνικής κλήσης. Το σύστημα αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τον προσεχή Απρίλιο και θα κοστίζει περίπου 150 ευρώ. Προφανώς  σε επόμενο στάδιο θα μπορεί να βρει εφαρμογή και στα κράνη των οδηγών μοτοσικλέτας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ