ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οριστικό λουκέτο στο 547 ΤΠ-ΚΕΝ, φόβοι για το επόμενο λουκέτο στο Ρέθυμνο, οι επιπτώσεις και τα κακά σενάρια

0

Δυστυχώς δεν πρόλαβε να περάσει καιρός από την είδηση-βόμβα για κλείσιμο της Αστυνομικής Ακαδημίας του Ρεθύμνου και ο Ρεθεμνιώτικος Λαός πληροφορήθηκε από τις Εφημερίδες («Ελεύθερος Τύπος» της 28/09) το οριστικό κλείσιμο ενός άλλου κρατικού φορέα στο Νομό, του 547 Τάγματος Πεζικού ως Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ). Μάλιστα αυτήν την φορά το κλείσιμο φαίνεται ως συντελεσθέν γεγονός, μιας και το Υπουργείο Άμυνας έδωσε ήδη εντολές για παροχέτευση των στρατευσίμων Κρητικών της ΣΤ΄ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου σε άλλα ΚΕΝ της Ελλάδας.

Το Υπουργείο Άμυνας έκρινε ότι το ΚΕΝ Ρεθύμνου είναι ασύμφορο οικονομικά και γεωστρατηγικά να εκπληρώνει τον πολυδεκαετή σκοπό του, αυτόν της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των οπλίτων του αερομεταφερόμενου Τάγματος και της αρχικής εκπαίδευσης των Νεοσυλλέκτων Οπλιτών από την Κρήτη. Μάλιστα είναι το μοναδικό τάγμα στην Ελλάδα που φέρει τον διπλό αυτό σκοπό, τηρουμένου του γεγονότος ότι η εξοικείωση των νέων Κρητών που καλούνται να υπηρετήσουν την πατρίδα γίνεται σε ένα τάγμα με το οποίο θα συνδεθούν οργανικά σε περίπτωση πολεμικής ετοιμότητας για την εκπλήρωση του χρέους τους.

Αυτή η είδηση ίσως μέσα στο κλίμα των περικοπών και της οικονομικής δυσπραγίας να περνούσε ελαφρά τη καρδία, αν μόλις πριν 2 μήνες δεν είχαμε ένταξη του λιμανιού του Ρεθύμνου μαζί με το παραλιακό μέτωπο στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου με σκοπό την πώληση σε Ιδιώτη. Μέχρι και σήμερα ο ιδιώτης που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του λιμανιού του Ρεθύμνου, η Τούρκικη Κοινοπραξία «Setur Servis Touristik A.S», είχε βάλει ως όρο για την αγορά, την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου του Στρατοπέδου του Ρεθύμνου για την δημιουργία εκεί νέου ιδιωτικού λιμανιού κατά τα πρότυπα της Μυρσίνης της Τουρκίας. Με το σημερινό λουκέτο στο Στρατόπεδο του Ρεθύμνου και την υποβάθμιση της παραδοσιακής αποστολής του για εκπαίδευση των Κρητών Στρατευσίμων, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της εκπλήρωσης της ρήτρας της Τούρκικης πρότασης για δημιουργία στον εκεί χώρο του στρατοπέδου ενός νέου λιμένα.

Το Ρέθυμνο μέχρι και σήμερα αποτέλεσε τον τόπο φιλοξενίας πολλών Ελλήνων σε διάφορα στάδια της ζωής τους, είτε ως Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο, είτε ως Σπουδαστές στο ΤΕΙ και την Σχολή Αστυφυλάκων, είτε ως Στρατιώτες στο 547 ΚΕΝ. Μάλιστα η φιλοξενία αυτή ήταν αμφίδρομη καθώς πολλοί που πέρασαν για λίγο διάστημα από τον τόπο μας, τον αγάπησαν και παρέμειναν μαζί μας. Είναι εμφανές άλλωστε, ότι το Ρέθυμνο δίδαξε πολλούς, αλλά και συνδιαμορφώθηκε σε αυτό που είναι σήμερα από αυτούς που πέρασαν και το αγάπησαν. Μπορεί οι καιροί να αλλάζουν και οι εποχές να κελεύουν νέους «τόπους», νέες συνήθειες, ωστόσο είναι οι άνθρωποι που κάνουν έναν τόπο αυτό που είναι. Στερώντας λοιπόν το Ρέθυμνο από τους ανθρώπους του, από την γόνιμη δηλαδή φιλοξενία του σε πληθώρα διαφορετικών και εκπαιδευμένων ανθρώπων, το καθιστάς έναν τόπο μονήρη και το καταδικάζεις σε κοινωνικό και πολιτιστικό αποκλεισμό.

Την στιγμή μάλιστα που το «καμπανάκι» για το επόμενο λουκέτο στο Ρέθυμνο έχει ήδη ηχήσει και αφορά την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Κρήτης στο Ρέθυμνο, καταλαβαίνουμε όλοι οι Ρεθεμνιώτες ότι αν δεν κάνουμε τίποτα και σε αυτή την περίπτωση, όπως δεν κάναμε τίποτα και για προηγούμενα «καμπανάκια» λουκέτων, το Ρέθυμνο δεν θα είναι πλέον η πόλη που μεγαλώσαμε, η πόλη που έκανε βήματα προς τα εμπρός.

Για το ΔΣ,

Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου ΣΥΝΠΟΛΙΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ