ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συρρικνώθηκε η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική

0

Τα δορυφορικά δεδομένα που συνέλεξαν και μελέτησαν οι επιστήμονες της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ δείχνουν ότι η μέση έκταση της τρύπας του όζοντος ήταν η δεύτερη μικρότερη τα τελευταία 20 χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η θετική εξέλιξη είναι προϊόν των αυξημένων θερμοκρασιών που επικράτησαν τη φετινή χρονιά στα κατώτερα στρώματα της στρατόσφαιρας πάνω από την Ανταρκτική.

Η τρύπα

Το στρώμα του όζοντος μπλοκάρει τη βλαβερή και καρκινογόνο υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 διαπιστώθηκε ότι το στρώμα έχει τρυπήσει και έκτοτε γίνεται στενή παρακολούθηση του. Το μέγεθος της τρύπας του όζοντος αυξομειώνεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις κλιματικές και άλλες ατμοσφαιρικές συνθήκες επικρατούν στον πλανήτη. Το ρεκόρ μεγέθους της τρύπας είχε καταγραφεί στις 6 Σεπτεμβρίου 2000, όταν η έκτασή της είχε μετρηθεί στα 29,9 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα. Το μέσο μέγεθός της φέτος διαμορφώθηκε στα 17,9 εκατ. τετρ. χλμ που είναι το δεύτερο μικρότερο των τελευταίων 20 ετών.

Ο ρυθμιστής

Σύμφωνα με τους ειδικούς η θερμοκρασία παίζει καθοριστικό ρόλο στην αυξομείωση της τρύπας του όζοντος. Οι χρονιές που υπάρχουν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε συνδυασμό με την παρουσία πολύ ισχυρών ανέμων ευνοούν τη μεγέθυνση της τρύπας. Οταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες και οι άνεμοι μικρότερης ισχύος (συνθήκες που υπήρξαν τη φετινή χρονιά) συμβαίνει το αντίθετο.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ