ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η εξαιρετική εργασία του Θ. Δουλουμπέκη και της Π. Παττακού στα πλαίσια του «Φαντάσου την Πόλη»

0

ΣΥΝΠΟΛΙΣ: «Ανθρωποκεντρική Διαδραστική Πόλη»

Στα πλαίσια του «Φαντάσου την Πόλη» («Imagine the city, Rethymno»), ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου ΣΥΝΠΟΛΙΣ, συμμετείχε στα σχετικά δρώμενα με μια ομιλία/παρουσίαση, που αναμφισβήτητα έκλεψε την παράσταση και συγκίνησε.

Ο εκ των ιδρυτών του Συλλόγου και αντιπρόεδρος του Δ.Σ., Θοδωρής Δουλουμπέκης, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. και η συμπολίτισσα Περσεφόνη Παττακού, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π., μέσα από μια διαδραστική διαδικασία έβαλαν το κοινό της Περιηγητικής Λέσχης -εκεί έλαβαν χώρα οι διαλέξεις του π. Σαββάτου- στη διαδικασία να επιλέξουν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους φαντάζονται την ανάπτυξη της πόλης, θέτοντας πάντα ως βασικό χαρακτηριστικό των επιλογών, που είχαν ανθρωποκεντρικά κριτήρια.

Τα διλήμματα που τέθηκαν από τους ομιλητές, έφεραν σε «δύσκολη» θέση τους συμμετέχοντες, όντας κάποιες φορές δύσκολο να επιλέξουν κάποια από τις προτεινόμενες κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί να επιλέγουν και τις δύο σηκώνοντας πράσινες και κόκκινες καρτελίτσες ταυτόχρονα. Οι καρτελίτσες αποτελούσαν τον τρόπο έκφρασης της ψήφου. Αφού έγινε σαφές ότι η πόλη δεν έχει όρια και σύνορα, χωρικά ή χρονικά, καθώς μεταφέρεται μέσα από τις γενιές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, αλλά και αφού ορίστηκε η ανθρώπινη διάσταση της διαδικασίας ζύμωσης του δομημένου και αδόμητου πλούτου μιας περιοχής με τους χρήστες της, το κοινό ήρθε αντιμέτωπο με τα διλήμματα.

        Τι θέλουμε τελικά; Μια πόλη βασισμένη σε παραδοσιακές αξίες και δομές ή μια πόλη μοντέρνα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον; Μια πόλη με απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο ή με περιορισμό, όπως περίπου ισχύει σήμερα; Μια πόλη όπου θα διατηρεί τους ελεύθερους αστικούς χώρους για ψυχαγωγία και για αστικό διάλλειμα ή μια πόλη όπου θα τους χρησιμοποιήσει για εμπορική ανάπτυξη προσφέροντας, εφήμερη ίσως, εμπορική ανάπτυξη;

Ο κόσμος επέλεξε μέσα από αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες και διαμόρφωσε την πόλη του μέλλοντος. Κλείνοντας την παρουσίαση τους οι ομιλητές κι ενώ ανακοινωνόταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινό, προβλήθηκε ένα βίντεο από τον προτζέκτορα της αίθουσας, που έδειχνε παιδιά του τρίτου κόσμου να ζητάνε με το βλέμμα τους παιδεία, συνοδευόμενο το βίντεο αυτό από την ένδειξη «2012. Νότιο Ρέθυμνο». Το βίντεο αυτό θύμισε ξανά ότι είμαστε όλοι πολίτες του κόσμου, αλλά και το πόσο σημαντική είναι η παιδεία των πολιτών ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση μιας ελπιδοφόρας διαδικασίας/πόλης.

Εξάλλου, ο κ. Δουλουμπέκης έφερε στο κλείσιμο της ομιλίας του το παράδειγμα γονιών σε σχολείο της Αττικής, όπου πήραν στα χέρια τους τη «μικρή» τους πόλη, το σχολείο των παιδιών τους. Κι όταν κλήθηκαν να το διαμορφώσουν με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, «πριν βιαστείτε να χαρείτε», όπως επεσήμανε και στο παραβρισκόμενο κοινό ο κ. Δουλουμπέκης, οι γονείς αυτοί αρνήθηκαν με 95% πλειοψηφία την εκπαίδευση στο συγκρότημα τους δύο παιδιών Ρομά.

«Απαραίτητη προϋπόθεση, για να είμαστε ικανοί να διαμορφώσουμε την πόλη μας και τον κόσμο μας, είναι να εξασφαλίσουμε πρώτα παιδεία για όλους», ήταν το σχόλιο του αντιπροέδρου του ΣΥΝΠΟΛΙΣ, με το οποίο έκλεισε την άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση για την πόλη μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ