ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρεμιέρα 1η Νοεμβρίου για την πολυβραβευμένη ταινία "Η πόλη των Παιδιών"

0

Η βραβευμένη από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (με το βραβείο Fipresci) αλλά και από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών ως η καλύτερη ελληνική ταινία στο 52ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2011, η Πόλη των Παιδιών αρχίζει να προβάλλεται από την 1η Νοεμβρίου από τη Seven και τη Σπέντζος Φιλμ, ύστερα από τις συμμετοχές της σε πολλά ξένα φεστιβάλ.

Βραβευμένη και από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με τα βραβεία Σεναρίου, Α’ Γυναικείου Ρόλου και Οπτικών εφφέ, η Πόλη των Παιδιών του Γιώργου Γκικαπέππα ταξιδεύει στα διεθνή φεστιβάλ διαγωνιζόμενη ανάμεσα σε σημαντικές ξένες παραγωγές. Μόσχα, Μόντρεαλ, Πολωνία, Καζακστάν, Βομβάη, Μελβούρνη, Σίδνευ, Νέα Υόρκη, Ταλίν, Κάιρο, είναι οι μέχρι στιγμής σταθμοί της ταινίας στον κόσμο.

Η ταινία ξετυλίγει μέσα από τέσσερις περιπτώσεις εγκυμοσύνης, τη σχέση τεσσάρων ζευγαριών μέσα στην οικονομική κρίση. Τέσσερις ερωτικές ιστορίες εξελίσσονται παράλληλα με αφορμή και κοινό γνώμονα μια υπαρκτή αλλά ανεπιθύμητη ή μια επιθυμητή αλλά ανύπαρκτη εγκυμοσύνη. Η κάμερα διεισδύει μέσα απ’ τους τοίχους των διαμερισμάτων ή βρίσκεται στη μέση ενός δρόμου στο πουθενά, για να αναδείξει την κρίση μιας εποχής που νοσεί και επηρεάζει φανερά ή υπόγεια τις σχέσεις και την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Το σενάριο του Γιώργου Γκικαπέππα, (βραβευμένο από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στα πρόσφατα βραβεία 2012) αξιοποεί το ζήτημα του ερχομού της ζωής μέσα σε μια πόλη που δεν μπορεί ν’ αναπνεύσει. Μέσα στις σχεδόν συντριπτικά αληθινές ιστορίες της, οι ήρωες της ταινίας παλεύουν με τις πληγωμένες αγάπες και τα ανεκπλήρωτα όνειρα μέσα σε μια εποχή που τρελλαίνει τους ανθρώπους. Και αν η ανωριμότητα είναι το χαριτωμένο χαρακτηριστικό της παιδικής ηλικίας, στις περιπτώσεις των ενηλίκων είναι εντελώς καταστροφική. Οι ρόλοι μπερδεύονται, ο πανικός είναι πιο ισχυρός από τις αληθινές προθέσεις και το γκρίζο περιβάλλον, το αγχωτικό φόντο της κρίσης, μεταμορφώνεται σε μια άλλη μήτρα που μας περιβάλλει και θέλοντας και μη, μάς διαμορφώνει.

Τέσσερα ζευγάρια, τέσσερις ιστορίες

Μετά τη σύλληψη του άντρα της, μια νεαρή έγκυος ιρακινή μετανάστις (Κίκα Γεωργίου) μένει μόνη στο διαμέρισμά της την ημέρα του τοκετού της. Ένας έλληνας γείτονάς της στη μεσοτοιχία (Ιωσήφ Πολυζωίδης), είναι ο μόνος που θα ενδιαφερθεί και τελικά θα τη βοηθήσει να γεννήσει μέσα στο ίδιο το διαμέρισμά της περιμένοντας το ασθενοφόρο. Είναι η αληθινή ιστορία μιας αγωνιώδους γέννας που κάνει το θαύμα της ζωής να μοιάζει με θρίλερ. Ο ρόλος της ιρακινής εγκύου χάρισε στην Κίκα Γεωργίου το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου στα Βραβεία 2012 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (αλλά και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού στις Νύχτες Πρεμιέρας 2012) και στους Γιώργο και Ρούλη Αλαχούζο, το βραβείο Οπτικών Εφφέ για την εξαιρετική δουλειά τους πάνω στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό.

Η Βάσω (Μαρία Τσιμά), μητέρα ενός 16χρονου παιδιού, μένει έγκυος τη στιγμή που ο γάμος της διαλύεται. Ενώ ετοιμάζεται για έκτρωση, ο άντρας της, ο Αντώνης (Γιώργος Ζιόβας), απολύεται. Το ίδιο βράδυ, ο γιος τους (Μιχάλης Σαράντης) που έχει καταλάβει τα πάντα, παίζει χαυνωμένος war games στο playstation, κλεισμένος σε έναν ερμητικά απομονωμένο κόσμο. Το επόμενο πρωί φεύγει για σχολική εκδρομή, ο Αντώνης ετοιμάζει μια βαλίτσα κι εκείνη σε πανικό του εξομολογείται την εγκυμοσύνη της ζητώντας χρόνο. Εκείνος αρνείται και φεύγει. Η Βάσω κάνει έκτρωση αλλά την ίδια ώρα, ο γιος τους βρίσκεται στο σχολικό πούλμαν του δυστυχήματος. Έτσι, το ίδιο απόγευμα στο νοσοκομείο, οι δυο γονείς θα αντιμετωπίσουν με τον πιο άγριο και τραγικό τρόπο έναν αληθινό εφιάλτη: χάνουν δυο παιδιά την ίδια μέρα.

Ένα νεαρό ζευγάρι χάνεται με το αυτοκίνητο έξω απ’ την Αθήνα. Μέσα στον εκνευρισμό τους, η Λίζα (Ναταλία Καλημερατζή) φανερώνει την εγκυμοσύνη της. Ο Φώτης (Βασίλης Μπισμπίκης) απαιτεί έκτρωση θεωρώντας την ανεύθυνη και συγκρούονται. Στο δρόμο συναντούν έναν παράξενο τύπο (Δημήτρης Κοτζιάς) με χαλασμένο αυτοκίνητο. Παρά την άρνησή της, ο Φώτης δέχεται να τον πάρουν. Η Λίζα ξεσπάει και οι τρεις τους μένουν ακινητοποιημένοι. Ο Τάσος, αντιλαμβάνεται την αιτία της σύγκρουσής τους και επικρίνει τον Φώτη για τον τρόπο που της φέρεται και τον προκαλεί. Ο Φώτης χάνει τον έλεγχο και ο Τάσος βγάζει όπλο. Τους οδηγεί σ’ ένα ερημικό χωράφι αποφασίζοντας να σκοτώσει έναν απ’ τους δύο και ζητάει από τον Φώτη να διαλέξει. Εκείνος κλονίζεται και ο Τάσος τους παρατάει παίρνοντας το αυτοκίνητο. Βγαίνει στην εθνική κι αρχίζει να πυροβολεί αδιάκριτα. Τη μοιραία στιγμή θα βρεθεί πίσω του το τζιπ μιας γιατρού και από το αντίθετο ρεύμα το σχολικό πούλμαν της προηγούμενης ιστορίας.

Η Ντίνα (Άννα Καλαϊτζίδου) και ο Σπύρος (Λεωνίδας Κακούρης) προσπαθούν χρόνια να κάνουν παιδί με εξωσωματική. Η γιατρός τους, Μαρίνα - και σύντροφος του Σπύρου στα φοιτητικά τους χρόνια (Υρώ Λούπη) , αντιμετωπίζει και τους δύο με υπομονή. Εκείνη την ημέρα, στα γενέθλια της Ντίνας, η Μαρίνα την εξετάζει και τη βρίσκει και πάλι ανήμπορη για εξωσωματική. Το ίδιο βράδυ, η Μαρίνα προσπαθεί να την πείσει να συνεχίσει αλλά η Ντίνα αρνείται συμβουλές από μια γυναίκα που δεν έχει παιδί και αναγκάζει τη Μαρίνα σε μια άβολη εξομολόγηση: έμεινε στείρα στην τελευταία από τις εκτρώσεις που είχε κάνει με τον Σπύρο. Εκείνος χάνει τον έλεγχο και η Ντίνα βρίσκεται ανάμεσα σε μια θαμμένη σύγκρουση του πρώην ζευγαριού για την απόκτηση παιδιού και ξεσπάει. Την επομένη, η Μαρίνα θα βρεθεί στην εθνική πίσω από το αυτοκίνητο του Τάσου.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ