ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: «Φαντάσου την πόλη»

0

    Τα εγκαίνια της αρχιτεκτονικής έκθεσης με θέμα «Φαντάσου την πόλη: Ρέθυμνο 2012» πραγματοποιήθηκαν την π. Δευτέρα το βράδυ στην αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου με παρουσία άνω των 200 ατόμων μεταξύ των οποίων του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων και εκπροσώπων των τοπικών φορέων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 45 αρχιτεκτονικές, εικαστικές και πολεοδομικές προτάσεις, οι οποίες σχετίζονται με το Μητροπολιτικό Δήμο Ρεθύμνου. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζει το όραμα των επαγγελματιών και των σπουδαστών για μια πόλη που έχει αντίληψη της ιστορίας της και είναι σε αρμονία με το φυσικό περίγυρο. Οι ενότητες της έκθεσης είναι έξι στις οποίες περιλαμβάνονται διπλωματικές εργασίες και αρχιτεκτονικές μελέτες και μακέτες που έχουν σχέση με το δημόσιο χώρο και τα κτίρια της πόλης και είναι οι εξής: η Παλιά Πόλη, το όριο με τη θάλασσα και την παραλία, το πάρκινγκ στους Τέσσερις Μάρτυρες και το Δημοτικό Κήπο, τα ρέματα, ο άξονας στη Λεωφόρο Κουντουριώτη και ο Μητροπολιτικός Δήμος Ρεθύμνου.

Σχετικά με την έκθεση παραχώρησε δήλωση στην εφημερίδα μας η κ. Χρυσοκώνα Μαύρου που είναι μέλος των imagineers, εθελοντικής ομάδας που διοργανώνει το «Φαντάσου την πόλη: Ρέθυμνο 2012». «Αρμοδιότητά μου είναι ο γενικός συντονισμός και η επιμέλεια της έκθεσης που συγκεντρώνει μελέτες για το δημόσιο χώρο και τα δημόσια κτίρια του Ρεθύμνου. Απεικονίζει τι έχουν φανταστεί οι φορείς, η τεχνική υπηρεσία του δήμου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι φοιτητές την τελευταία δεκαετία μέχρι σήμερα. Ξεκινήσαμε την αναζήτησή μας από την τεχνική υπηρεσία, συνεχίσαμε στις αρχιτεκτονικές σχολές ανά την Ελλάδα και καταλήξαμε σε ανοιχτό κάλεσμα σε αρχιτέκτονες, εικαστικούς και πολίτες να μας δώσουν προτάσεις για το δημόσιο χώρο. Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη και έτσι συγκεντρώσαμε 45 μελέτες και προτάσεις. Και η προσέγγιση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και είμαστε ικανοποιημένοι γι’ αυτό, καθώς δεν είναι μία έκθεση τέχνης, αλλά αρχιτεκτονική και δεν ξέραμε τι απήχηση θα είχε στον κόσμο. Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερα χαρούμενους είναι το γεγονός ότι την Τρίτη επισκέφθηκε την έκθεση μία τάξη σχολείου και έτσι τα παιδιά πήραν βλέποντας τις μακέτες μία ιδέα για το σχεδιασμό του δημοσίου χώρου. Προσκαλούμε τους πολίτες να επισκεφθούν την έκθεση και τις διαλέξεις που θα γίνουν το σαββατοκύριακο στην αίθουσα της Περιηγητικής. Επιπλέον, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο, την Περιφέρεια, την 28η εφορία αρχαιοτήτων, τους χορηγούς, το τμήμα του ΤΕΕ της δυτικής Κρήτης, το σύλλογο των αρχιτεκτόνων και γενικότερα όλους όσους μας στήριξαν για να πραγματοποιήσουμε αυτή την έκθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ.Μαύρου.

 

Ιερωνυμάκη Μαρία

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ