ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τέλος στον «πόλεμο» μεταξύ τους έδωσαν Apple και HTC

0

Σε συμφωνία για την αδειοδότηση πατεντών κατέληξαν οι δυο εταιρείες

Σε μια κίνηση που εξέπληξε το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και τους καταναλωτές, η Apple και η HTC ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν να αποσύρουν το σύνολο των μηνύσεων που είχαν κατατεθεί και από τις δυο πλευρές, υπογράφοντας συμφωνία αδειοδότησης μεταξύ τους για την επόμενη δεκαετία.

Οι δυο εταιρείες βρισκόντουσαν συχνά στα δικαστήρια από το 2010, όταν η Apple μήνυσε την HTC για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονταν με το iPhone. Τα τελευταία τρία χρόνια τα δικαστήρια αποφάνθηκαν αρκετές φορές υπέρ της αμερικάνικης εταιρείας. Νωρίτερα φέτος, η Διεθνής Επιτροπή Εμπορίου είχε μάλιστα απαγορεύσει προσωρινά την πώληση δυο συσκευών της HTC, του One X και του Evo 4G LTE.

Και οι δυο εταιρείες τόνισαν ότι ο στόχος της συμφωνίας είναι η κατάργηση των δικαστικών διαμαχών και η επιστροφή στην καινοτομία.

«Η HTC εκφράζει την ικανοποίηση της για την επίλυση των διαφωνιών της με την Apple ώστε να εστιάσουμε στην καινοτομία αντί για τις διαφορές μας» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της HTC, Peter Chou. Από την άλλη ο Tim Cook είπε πως «Είμαστε ευχαριστημένοι που φτάσαμε σε συμφωνία με την HTC. Θα συνεχίσουμε να είμαστε προσηλωμένοι στην καινοτομία των προϊόντων μας».

Οι δυο εταιρείες δεν αποκάλυψαν τους όρους της συμφωνίας τους, η οποία περιλαμβάνει την χορήγηση αδειών για υπάρχοντα αλλά και μελλοντικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Εκπρόσωπος της HTC όμως δήλωσε στην Wall Street Journal πως δεν περιμένει η συμφωνία αυτή να έχει «αρνητικές επιπτώσεις» για την εταιρεία του.

Η προθυμία της Apple να συμφωνήσει με την HTC ίσως να σημαίνει πως η εταιρεία θέλει να αναθεωρήσει την στρατηγική της όσον αφορά τις δικαστικές διαμάχες. Ο ίδιος ο Tim Cook έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται τόσο για τις δικαστικές «κόντρες» όσο ο προκάτοχος του. Είχε δηλώσει μάλιστα τον Απρίλιο πως «πάντα μισούσα τις δικαστικές διαμάχες και συνεχίζω να τις μισώ. Απλά θέλουμε οι άλλοι να εφεύρουν τα δικά τους πράγματα».

Το σίγουρο είναι πως η Apple δεν αναμένεται να κάνει κάτι παρόμοιο και με την Samsung. Αντίθετα με την ΗTC, η κορεάτικη εταιρεία έχει κερδίσει σε πολύ περισσότερες δικαστικές διαμάχες την Apple ενώ κατέχει και αρκετά μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά πράγμα που καθιστά την περίπτωση συμφωνίας σχεδόν απίθανη.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ