ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εγκαινιάστηκαν τα γραφεία του ΣΥΝΠΟΛΙΣ - «Η ενότητα των Ρεθεμνιωτών σε ένα στόχο» το μήνυμα

0

Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου ΣΥΝΠΟΛΙΣ εγκαινίασε τα γραφεία του την π. Πέμπτη παρουσία αρκετού κόσμου, που βρέθηκε στην οδό Επιμ. Μαρούλη για να ευχηθεί στο Σύλλογο καλή πορεία και να ευοδωθούν οι στόχοι που οδήγησαν στη δημιουργία του.

Ο Αγιασμός πραγματοποιήθηκε από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο, που συνοδευόταν από τους Ιερείς Σωκράτη Ξενικάκη, Δημήτριο Χριστοδουλάκη και Δημήτριο Μπεμπή, ενώ πέρα από συγγενείς, φίλους και γνωστούς των μελών του Συλλόγου, το παρών έδωσαν φορείς του τόπου και συλλόγων. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, συγκινημένος, με το πέρας του αγιασμού, ευχήθηκε στα μέλη του Συλλόγου καλή επιτυχία, υπογραμμίζοντας τη σημασία του γεγονότος ότι η όλη προσπάθεια ξεκινάει από νέους ανθρώπους, με όρεξη να προσφέρουν στο συνάνθρωπο και στον τόπο. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αφού σας συγχαρώ για το εγχείρημα σας και σας πω ότι το χαίρομαι πολύ γιατί αποτελείται από νέους ανθρώπους, που -εκεί φτάσαμε να το λέμε- κάνουν την υπέρβασή τους και ανεβαίνουν λίγο ψηλότερα από εκεί που είναι οι πολλοί, θα ήθελα μια παράκληση στο τέλος αυτής της ακολουθίας του αγιασμού που με πολύ χαρά τελέσαμε για σας. Αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα που δίνει η συνάντηση και συνένωσή σας σε ένα κοινό σκοπό να το κάνετε εμφανέστερο και καθημερινά να προάγετε την ενότητα όχι μόνο των μελών σας, αλλά και όλων των ανθρώπων αυτού εδώ του τόπου.  Γιατί πλέον είναι πολλά αυτά που χωρίζουν, αυτά που διχάζουν, αυτά που κηρύττουν μια αλλοτριωμένη σχέση μεταξύ των ανθρώπων. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να συντελέσετε κι εσείς, με το δικό σας τρόπο, στην ενότητα και όχι στο διχασμό. Αν κάτι φοβάμαι τελευταία, αν για κάτι αγωνιώ, είναι που έχω πει χιλιάδες φορές και το έχω κάνει και καθημερινή μου προσευχή, αυτό το όμορφο του λαού μας που έγινε και τραγούδι ‘‘Βοήθα Θεέ μου μη φαγωθούμε μεταξύ μας’’. Αυτό θα είναι ό, τι χειρότερο μπορεί να φέρει τούτη η ηθική και πνευματική κρίση,, που ενέσκηψε στην πατρίδα μας. Βοηθήστε κι εσείς από το δικό σας μετερίζι αποτρεπτικά».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΥΝΠΟΛΙΣ, Γιώργης Παπαδόσηφος καλωσόρισε το παραβρισκόμενο κοινό υπογραμμίζοντας το μη κερδοσκοπικό, μη κομματικό, μη κυβερνητικό χαρακτήρα του Συλλόγου και το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, που δεν είναι άλλος από την προσφορά στον τόπο και τους ανθρώπους του, στα πλαίσια πάντα του εφικτού. Ο κ. Παπαδόσηφος τόνισε  ότι ο ΣΥΝΠΟΛΙΣ είναι ένας «ανοικτός» Σύλλογος, καλώντας όλους τους Ρεθεμνιώτες να έρθουν και να συμμετέχουν στη προσπάθεια, που αν και βραχύβια σε ζωή, έχει δείξει πολλά ως τώρα, δημιουργώντας προσδοκίες για ακόμα περισσότερα πράγματα.

Στη συνέχεια, το μέλος του Συλλόγου,  η κα Μαρία Παπαδομανωλάκη παρουσίασε την επικείμενη δράση σε γυμνάσια του Ρεθύμνου, που θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, στο κομμάτι που αφορά την αποταμίευση και την καλύτερη διαχείριση του χαρτζιλικιού από τους μαθητές, μέσα στο καθεστώς κρίσης που ζούμε όλοι.

Σε ότι αφορά τους παραβρισκόμενους, μεταξύ άλλων, παρέστησαν, η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, Πέπη Μπιρλιράκη, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, Όθωνας Χριστουλάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Γιώργος Σκορδίλης, Εύα Γαλεράκη, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ρεθύμνου, Κοσμάς Περπιράκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων της Ακτοπλοϊκής Σύνδεσης Ρεθύμνου, Ξενοφών Βασίλας.

Η δραστηριότητα του ΣΥΝΠΟΛΙΣ

Ακολουθεί επιγραμματικά η δραστηριότητα του Συλλόγου, σύμφωνα και με σχετικό φυλλάδιο που διατίθετο  στα εγκαίνια:

Δεκέμβρης 2011: Συλλογή τροφίμων και Ρούχων για την Κυρία των Αγγέλων

Τα τρόφιμα και τα ρούχα που συλλέχθηκαν από μέλη του Συλλόγου παραδόθηκαν στην Κυρία των Αγγέλων (Μικρή Παναγία) την 24/12/2011, ώστε αυτά να διανεμηθούν σε άπορους συμπολίτες μας.

Απρίλης 2012: Επίσκεψη του Συλλόγου στο Γηροκομείο Μυσσιρίων

Μέλη του συλλόγου επισκέφτηκαν το ίδρυμα την Μ. Πέμπτη και δώρισαν πασχαλινά τσουρέκια, καθώς και λαμπάδες για την ημέρα της Ανάστασης στους τροφίμους.

Ιούνιος 2012: Συμμετοχή στον καθαρισμό του Ευλιγιά

Μέλη τους ΣΥΝΠΟΛΙΣ βρέθηκαν στον Ευλιγιά για να ενισχύσουν την προσπάθεια του Δήμου, των Δοκίμων της σχολής Αστυφυλάκων, των Σαμαρειτών και όλων όσων βοήθησαν προκειμένου ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου πέριξ της πόλης να είναι καθαρός εντός της επικίνδυνης θερινής  περιόδου.

Ιούνιος 2012: Ενίσχυση διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας και του κρητικού πολιτισμού

Την ευκαιρία να γνωριστούν με το μεγάλο Κρητικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη μέσα από διαδραστικούς τρόπους διδασκαλίας είχαν την ευκαιρία οι μαθητές από το πρότυπο οικολογικό δημοτικό σχολείο Αργυρούπολης. Ο Σύλλογος Ενεργών πολιτών Ρεθύμνου «ΣΥΝΠΟΛΙΣ» για τη διεκπεραίωσή της δράσης αυτής κάλεσε την κα Στέλλα Μαλλιαράκη από το Μουσείο Καζαντζάκη στο νομό μας.

Ιούνιος 2012: Υποδοχή ELLI T

Ο Σύλλογος ενεργών πολιτών Ρεθύμνου, συμμετείχε στην υποδοχή του πλοίου ELLI T. στο λιμάνι της πόλης μας.

Ιούλιος 2012: Δημιουργία καλαίσθητων ενημερωτικών πινακίδων στα μνημεία της πόλης μας

Πρόταση για τοποθέτηση επί των μνημείων αυτών ενημερωτικών διευκρινιστικών πινακίδων με τα ιστορικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το καθένα, αλλά και την χρήση που έχει σήμερα. Οι πληροφορίες αυτές θα είναι αποτυπωμένες σε καλαίσθητες πινακίδες με φόντο το μνημείο που περιγράφει σε 5 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά ,Γερμανικά, Ρώσικα).

Σεπτέμβριος 2012: Συναυλία Αλληλεγγύης από το «ΣΥΝΠΟΛΙΣ»

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου  στο κάλεσμα του συλλόγου μας. Συλλέχθηκαν περίπου 5 τόνοι τρόφιμα μακράς διαρκείας για την ενίσχυση του φιλόπτωχου ταμείου της Μητρόπολης μας.

Νοέμβριος 2012: Η εξαιρετική εργασία του Θ. Δουλουμπέκη και της Π. Παττακού στα πλαίσια του «Φαντάσου την Πόλη»

Στα πλαίσια του «Φαντάσου την Πόλη» («Imagine the city, Rethymno»), ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου ΣΥΝΠΟΛΙΣ, συμμετείχε στα σχετικά δρώμενα με μια ομιλία/παρουσίαση, που αναμφισβήτητα έκλεψε την παράσταση και συγκίνησε.

Νοέμβριος 2012: Συμμετοχή στο ραδιομαραθώνιο για την οικονομική ενίσχυση της CRETAN LINES

Ο Σύλλογος μας στα πλαίσια του εθελοντισμού συμμετείχε μαζί με το Σύνδεσμο Φίλων Ακτοπλοϊκής Σύνδεσης Ρεθύμνου στο ραδιομαραθώνιο της 19ης Νοεμβρίου, με παρουσία τους στο κιόσκι των Τεσσάρων Μαρτύρων.

Νοέμβριος 2012: Συμμετοχή και στήριξη στην εθελοντική αιμοδοσία στα γραφεία της ΙΝTERAMERICAN

O Σύλλογος μας συμμετείχε στην εθελοντική αιμοδοσία που συνδιοργάνωσαν οι εργαζόμενοι στην ΙΝTERAMERICAN, ο Σύλλογος Αιμοδοτών Χανίων Άγιος Ιωάννης και το νοσοκομείο της πόλης μας, με τη συμμετοχή και στήριξη και της καρναβαλικής ομάδας "ΦΕΥΓΑΤΟΙ".

Αρθρογραφία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012 και παρεμβάσεις με δελτία τύπου

Στις δραστηριότητες του Συλλόγου για τη χρονιά που φεύγει περιλαμβάνονται η αρθρογραφία από μέλη του Συλλόγου, με ποιο πρόσφατο το σχετικό με την εκτεταμένη διάσταση του φαινομένου της αφισορρύπανσης,  και οι παρεμβάσεις με δελτία τύπου για μείζονα θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν τον τόπο (πχ για νοσοκομείο, στρατόπεδο).

 

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ