ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Διεύθυνση Δασών Ν. Ρεθύμνου: Αυξημένη η παράνομη υλοτομία στο νομό μας

0

Αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια παρατηρείται η παράνομη υλοτομία στο νομό Ρεθύμνου, σύμφωνα με την κα Καργιολάκη Χαρίκλεια, Διευθύντρια Διεύθυνσης Δασών Ν. Ρεθύμνου, κάτι που αναμφισβήτητα έχει να κάνει και με την «αναγκαστική» τάση της εποχής και την υπερκατανάλωση ξυλείας, αλλά και την αντίστοιχη ασυνειδησία κάποιων να κόβουν και σε πολλές περιπτώσεις να εμπορεύονται «απαγορευμένα»  δασικά δέντρα.

Συγκεκριμένα, η Διευθύντρια της υπηρεσίας επεσήμανε στο «Ρ»: «Σε σχέση με την παράνομη υλοτομία δασικών δέντρων ουσιαστικά η Διεύθυνση Δασών Ν. Ρεθύμνου εκτελεί ένα πρόγραμμα ελέγχων με απογευματινές βάρδιες. Άνθρωποι μας βγαίνουν εκτός έδρας και ελέγχονται αυτοκίνητα για παράνομη κοπή ξύλων στην ύπαιθρο. Οποιαδήποτε υλοτομία γίνεται στην ύπαιθρο ελέγχεται αν είναι νόμιμη ή όχι. Από κι εκεί κι έπειτα, φέτος ήταν μια χρονιά που είχαμε μια αύξηση των φαινομένων  παράνομης υλοτομίας, το οποίο αντικατοπτρίζεται στον αριθμό των μηνύσεων που έχουν γίνει, δηλαδή είναι πολλές πιο πολλές σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Κάποιες έχουν μεταφερθεί και σε αυτόφωρη διαδικασία και δικαστήριο που αυτόματα βάζει κάποιες ποινές. Πχ σε μια περιοχή των Αρμένων βρήκαμε 22 τόνους ξύλα κομμένα παράνομα (δρύες, λιγότερα πλατάνια). Καμία υλοτομία δασικού δέντρου δε γίνεται αν δεν υπάρχει σχετική αδειοδότηση από εμάς. Σαν δασική υπηρεσία, ωστόσο, κοπή ελιάς δεν ελέγχουμε».

Να διευκρινίσουμε ότι οι μηνύσεις που προανέφερε η κα Καργιολάκη είναι αποτέλεσμα των ελέγχων της δασικής υπηρεσίας, εφόσον διαπιστωθούν οι παράνομες πράξεις από αυτούς. Στην ερώτησή μας αν θεωρείται αρκετός ο ελεγκτικός μηχανισμός που διαθέτει η υπηρεσία, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο έργο της, η κα Καργιολάκη επεσήμανε ότι είναι αφελές το να λέει κάποιος ότι θα ήταν εφικτό να ελέγχεται ολόκληρος ο νομός Ρεθύμνου και η ενδοχώρα του με τα μέσα που υπάρχουν τώρα, προσθέτοντας: «Σκεφτείτε ότι ο καθένας στο κάθε χωριό μπορεί να κόβει ένα πεύκο, ένα πρινάρι, να παρανομεί τέλος πάντων. Σαφώς έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας».

Τέλος, αναφερόμενοι στο φαινόμενο της αυξημένης υλοτομίας -όπου ενέχεται και η παράνομη- γενικότερα λόγω των οικονομικών συνθηκών και τη χρήση περισσότερο της καύσης ξύλων για τη θέρμανση πολιτών στην ενδοχώρα και όχι μόνο, και στο αν έχει υπάρξει «ελαστική» η υπηρεσία σε περιπτώσεις παρανομίας, η Διευθύντρια της υπηρεσίας τόνισε: «Ελαστικοί δεν είμαστε με οτιδήποτε παράνομο, αλλά την ίδια στιγμή για πρώτη φορά η υπηρεσία πέρυσι επέτρεψε με ειδική δασική αστυνομική διάταξη, το να πάρουν πολίτες πεσμένα κατακείμενα δέντρα από συγκεκριμένη περιοχή των Ανωγείων. Μας έγινε ένα αίτημα μετά από χιονοπτώσεις από τις οποίες υπήρξαν πεσμένα ξύλα σε μια περιοχή, ώστε πολίτες να τα πάρουν για δική τους χρήση. Σε περιοχές που χαρακτηρίζονται δασικές ακόμα και τα πεσμένα πάντως χρειάζονται άδεια για να τα πάρει κάποιος».

ΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΟΥΔΑΚΗΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ