ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Όλοι εναντίον όλων» (Του Εμμανουήλ Κ. Ακουμιανάκη)

0

Έξω όλοι. «Extra omnes». Μακριά από τη χώρα κι ακόμα πιο μακριά από την πόλη. Επίκαιρη η λατινική ρήση λόγω της αναμενόμενης εκλογής του νέου Πάπα από το κονκλάβιο των 115 καρδιναλίων του Βατικανού. «Cum clave» στα λατινικά σημαίνει αίθουσα κλεισμένη με κλειδί. Για λόγους εσωτερικής γαλήνης και πνευματικής καθαρότητας οι καρδινάλιοι ψηφίζουν κλεισμένοι σε μια αίθουσα και απαλλαγμένοι από εξωτερικές πιέσεις. Όλοι ελπίζουν ότι θα βγει σύντομα λευκός καπνός από την «Cappella Sistina», το πιο διάσημο ίσως παρεκκλήσι του κόσμου. Και εμείς κάθε φορά ελπίζουμε ότι η αλλαγή ενός ηγέτη, μπορεί να αλλάξει τις ζωές μας. Μπορεί να μην είμαστε Καθολικοί, αλλά ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και η καινούρια ηγεσία του Βατικανού θα επηρεάσει την κατάσταση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων που αφορούν τη Γηραιά Ήπειρο. Φρούδες ελπίδες, μάταιες θα σκεφτείτε. Ναι, μπορεί να είναι έτσι. Τίποτε όμως δεν τελειώνει αν δεν αρχίσει και τίποτε δεν αρχίζει χωρίς να τελειώσει. Κουτσά-στραβά την πήραμε κι αυτή τη δόση. Αυτό όμως το μαρτύριο μας προσβάλλει ως λαό και σύντομα πρέπει να τελειώσει.

Έξω όλοι λοιπόν. Κι ας μην είμαστε ποτέ μέσα. Η χώρα που έδωσε τα φώτα της στον παγκόσμιο πολιτισμό άγεται και φέρεται, σύρεται και διασύρεται, λοιδορείται και εκμαυλίζεται, παραπονιέται και υποτάσσεται, περιφρονεί τους πολίτες της και ικανοποιεί τους λαφυραγωγούς της. Πονάει και ματώνει, πέφτει και σηκώνεται, δανείζεται από τους υπηκόους της το μέλλον της και επιστρέφει έντοκα στους δανειστές το παρελθόν της. Πωλείται σε τιμή ευκαιρίας, αποζητάει οξυγόνο σε δόσεις που θα εξοφληθούν στο πολλαπλάσιο, μειώνει το εισόδημα των κατοίκων της στο μισό και αυξάνει τη δυστυχία των παιδιών της στο διπλάσιο. Αποικία της Ευρώπης, προτεκτοράτο της Αμερικής, γειτόνισσα της Ανατολής και αποδιοπομπαίος τράγος της Δύσης. Εσωτερικές συμπλεύσεις, αμέτρητες απογοητεύσεις, περίεργες συμπτώσεις, ανάρμοστες συμπεριφορές, καθημερινές αυτοκτονίες και τελευταίες εκφορές. Συνοδείες φίλων, ψεύτικα λόγια παρηγοριάς, αμέτρητοι μύθοι, πολλή λήθη, ψίχουλα επιβράβευσης, υποψίες διαπραγμάτευσης και βεβαιότητες εκμετάλλευσης. Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει, η Ελλάδα που τελικά ποτέ δεν πεθαίνει. Και προφανώς, εκείνος ο οργανισμός που  δεν πεθαίνει δεν έχει και καμιά ελπίδα να αναστηθεί.

«Omni contra omnes». Όλοι εναντίον όλων. Αυτοματοποιημένος, σύγχρονος και καλοδεχούμενος κοινωνικός κανιβαλισμός. Αυτοκράτορες, μονοκράτορες και συν-αυτοκράτορες. Παιχνίδια εξουσίας με στασιαστές, συνωμότες και σφετεριστές. Ηγέτες και ηγετίσκοι. Μοιρολάτρες της τύχης και επαναστάτες του πληκτρολογίου. Μόνιμα εγγεγραμμένοι στο απουσιολόγιο των μεγάλων αποφάσεων, δέσμιοι απίστευτων δικαιολογιών και εξοργιστικών προφάσεων. Πολίτες που κακόμαθαν και πολιτικοί που φτιάχτηκαν. Ομελέτες χωρίς αυγά και διαδηλώσεις με πολλές ντομάτες. Λόγια μεγάλα και έργα πατάτες. Όνειρα θερινής νυκτός και μεγάλες αυταπάτες. Πολιτικά παιχνίδια και τροχοί που σπάνια γυρίζουν. Πλούσιοι προπέτες και φτωχοί επαίτες. Λίγα λόγια πλέον. Τίποτε λιγότερο και πολλά επιπλέον. Χάθηκε το μέτρο και πήγε περίπατο το «δέον».

Τα σημαντικά σπάνια λέγονται και ποτέ δε γίνονται. Οιμωγές και θρήνοι. Απελπισία και ανέχεια, σιωπή και οδύνη. Αυτά για τα οποία λέγαμε: «δε γίνεται», τελικά παράγιναν και ότι ήταν «κεκτημένο δικαίωμα», που δε θα άγγιζαν ποτέ, το ρήμαξαν. Ο «λευκός καπνός» αργεί. Στον ορίζοντα τίποτε δεν φαίνεται ακόμη. Το δύσκολο έγινε πλέον αδύνατο. Λιαζόμασταν πολύ και γίναμε έρημος. Κι επιπλέον κάποιοι προσπαθούν να μας πουλήσουν άμμο. Γελούν κλωτσώντας μας κι ενώ είμαστε πεσμένοι χάμω. Τελικά σε αυτή τη χώρα δεν αποβάλλαμε ποτέ τη δουλοπρέπεια και το ραγιαδισμό μας. Μας κυβερνούν «υπηρέτες δυο αφεντάδων». Ο λαός είναι ο ένας αφέντης και ο δανειστής ο άλλος. Όμως, ο υπηρέτης που έχει  δυο αφέντες, λέει σίγουρα ψέματα σε έναν από τους δυο. Μαντέψτε σε ποιον λένε ψέματα. Εύκολο είναι. Και για εσάς κύριοι «Extra omnes» η «omni contra omnes» είναι το ερώτημα. Διαλέξτε…

 

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Κ. ΑΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ

E-mail: [email protected]

http://soixantedix.blogspot.com/

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ