ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Δημόσιο: Οι τέσσερις «πηγές άντλησης» για τις απολύσεις

0

Δεκατέσσερις χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2014 εκ των οποίων οι 4 χιλιάδες έως το τέλος του 2013 σύμφωνα με τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

Το σχέδιο που συμφωνήθηκε περιλαμβάνει 4 «πηγές», όπως ονομάζονται, απ’ όπου θα προέλθουν οι προς απόλυση υπάλληλοι.

Αυτές σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι οι εξής:

1. Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν είναι βιώσιμες και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές. Οι κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους. Οι υπάλληλοί ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν εκεί θα έχουν όλη την κοινωνική προστασία που προβλέπεται από την νομοθεσία και θα τους παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους.

2. Από οργανισμούς του δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους. Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν, αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους και είτε θα μετακινηθούν είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με αντιπαροχή κινήτρων.

3. Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.

4. Ένα μέρος θα προέλθει ακόμη από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα ισχύσει για κάθε αναγκαστική αποχώρηση ο κανόνας «1 νέα πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση», με προσλήψεις από τους πίνακες του ΑΣΕΠ.

Όσον αφορά τις πειθαρχικές διαδικασίες, θα επιταχυνθούν με νομοθετική παρέμβαση. Αυτή θα προβλέπει οι υπάλληλοι που πρωτοβάθμια κρίνονται απολυτέοι να έχουν τη δυνατότητα άμεσης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να εκδικάζονται γρηγορότερα οι σοβαρές περιπτώσεις και να κρίνεται ταχύτερα να ο υπάλληλος θα επιστρέψει ή όχι στην υπηρεσία του.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ