ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρεθύμνo: Πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Σχολικού Μουσείου

0

Η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σχολικού Μουσείου στην Αμνάτο Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στις εγκαταστάσεις του Μουσείου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου. Το Συμβούλιο, το οποίο είχε οριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου στις 25 Φεβρουαρίου, απαρτίζεται από τους δημοτικούς συμβούλους Πέπη Μπιρλιράκη, Μίνωα Αλεφαντινό, Μανόλη Πατεράκη, Στέλιο Χαρκιανάκη και Στέλιο Σπανουδάκη, από τους εκπροσώπους της Αμνάτου Νίκο Κοτζαμπασάκη, Βασίλη Βαμβακά και Γιώργο Κανακάκη και από τους εκπαιδευτικούς Χάρη Στρατιδάκη, Άννα Φραγκούλη και Στέλλα Κατσανεβάκη.

Αρχικά τα μέλη ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και ενημερώθηκαν από τον αρχιτέκτονα Μάνο Τσάκωνα για την μελέτη διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου. Για την υλοποίηση της μελέτης οι δημοτικοί σύμβουλοι ενημέρωσαν ότι θα διατεθεί από την Αντιπεριφέρεια το ποσόν των 30.000 ευρώ. Στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο όρισε ως πρόεδρό του την Πέπη Μπιρλιράκη και στη έγινε παράδοση-παραλαβή από τα μέλη του εδώ και 2,5 χρόνια καταργημένου Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «Σχολικό Μουσείο Δήμου Αρκαδίου» Χάρη Στρατιδάκη και Γιώργο Κανακάκη, οι οποίοι και το λειτούργησαν όλο αυτό το διάστημα με ατομική εργασία και χρήματα. Ακολούθησε η ομόφωνη μετονομασία του Μουσείου σε «Σχολικό Μουσείο Δήμου Ρεθύμνου» και ορίστηκε ως γραμματέας και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων ο Γιώργος Κανακάκης.

Στη συνέχεια έγιναν τοποθετήσεις από όλα τα μέλη του Συμβουλίου, όπου τονίστηκε ότι το Μουσείο έχει την ιδιαιτερότητα, χωρίς να έχει αποπερατωθεί, να δέχεται επισκέπτες και να προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία μάλιστα είναι περιζήτητα στον μαθητικό πληθυσμό και στους εκπαιδευτικούς του Ρεθύμνου. Τον τελευταίο καιρό το έχουν επισκεφθεί τάξεις από τα δημοτικά σχολεία 14ο Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, Άδελε κ.λπ. και από το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ έπεται μακρά συνέχεια. Τονίστηκε επίσης ότι το Μουσείο θα πρέπει, παράλληλα με τον δημόσιο χαρακτήρα του να διατηρήσει και τον εθελοντισμό του, σε προσφορά προσωπικής εργασίας, υλικών και εκθεμάτων. Μέχρι σήμερα χορηγοί του σε εκθεσιακό υλικό έχουν σταθεί οι Αργίνη Φραγκούλη, Κώστας Μυγιάκης, Χάρης Στρατιδάκης, Αλκιβιάδης Μαυράκης, Ζαχαρίας Κασσωτάκης, Γιώργος Πολάκης, Γιώργος Καλούδης, Βιβλιοπωλείο Σαλβαράκη, Γιώργος Κανακάκης, Αντώνης Δαφέρμος, Βαγγέλης Μυγιάκης, Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάς, Πολιτιστικός Σύλλογος Πίκρη, Γιώργος Εκκεκάκης, Ευάγγ. Στεφανάκης και Ιωάννα Παπαδοπετράκη, Μιχάλης Βερνάδος και Μάρκος Βαγιωνάκης.

Ως κατακλείδα της συζήτησης υπήρξαν η δέσμευση της Πέπης Μπιρλιράκη για προώθηση των συμφερόντων του Μουσείου και την πραγματοποίηση των ηλεκτρολογικών εργασιών  και των εργασιών των συνεργείων πρασίνου, του Στέλιου Χαρκιανάκη για ορισμό από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου κωδικού χρημάτων στους προϋπολογισμούς του και εύρεσης τρόπου είσπραξης των δωρεών προς το Μουσείο, του Χάρη Στρατιδάκη για συνέχιση και διεύρυνση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με υποστήριξη από τις εκπαιδευτικούς Άννα Φραγκούλη και Στέλλα Κατσανεβάκη, του Μίνωα Αλεφαντινού και του Μανόλη Πατεράκη για προώθηση των ενεργειών νομιμοποίησης των εγκαταστάσεων, απόκτησης πυρασφάλειας και των τοπικών παραγόντων της Αμνάτου Νίκου Κοτζαμπασάκη, Βασίλη Βαμβακά και Γιώργου Κανακάκη για επίλυση του θέματος της καθαριότητας σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη, με ατομικά έξοδα κατ’ αρχήν, και την ενεργοποίηση των κατοίκων του οικισμού στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της προσπάθειας και της συνολικής υποστήριξής της.

 

(Γιώργος Κανακάκης

Γραμματέας και Υπεύθυνος Τύπου)

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ