ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκδήλωση στη Σχολή Χωροφυλακής: Μαθήματα τοπικής ιστορίας από μαθητές της ΣΤ΄ του 5ου Δημοτικού

0

Μαθήματα τοπικής ιστορίας παρέδωσαν οι μαθητές της ΣΤ΄ του 5ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την π. Τετάρτη στη Σχολή Χωροφυλακής. Οι μικροί αυτοί Ρεθεμνιώτες μαζί με τους δασκάλους τους, Νίκο Δερεδάκη και Γιώργο Αντωνίου παρουσίασαν μία εξαιρετική εργασία για την ιστορικότητα του μέρους, στα πλαίσια των δράσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, εντυπωσιάζοντας τους παραβρισκόμενους, που με ιδιαίτερη προσήλωση παρακολούθησαν το «μάθημα».

Η εργασία αποτελούνταν από δύο σκέλη. Το πρώτο είχε να κάνει με την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη έως την Ένωση της με την Ελλάδα -μία, θα λέγαμε, συνολική  ανασκόπηση της ιστορίας της Κρήτης τη συγκεκριμένη περίοδο-,  ενώ το δεύτερο είχε να κάνει με το Ρώσικο ή Τσάρειο Νοσοκομείο στο χώρο της Σχολής. Σκοπός του προγράμματος, όπως αναφερόταν στην παρουσίαση, ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές το ιστορικό κτήριο, που βρίσκεται στην περιφέρεια του σχολείου τους και είναι άρρηκτα δεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης του Ρεθύμνου, καθώς και τις λειτουργίες και χρήσεις που κατά καιρούς επιτέλεσε και γνώρισε. Στόχοι δε, του προγράμματος ήταν οι μικροί μαθητές να εμβαθύνουν στον ιστορικό χρόνο και να αντιληφθούν τα ιστορικά γεγονότα, από την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους, μέχρι και την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Επίσης, να κατανοήσουν την ανάγκη ανέγερσης ενός σύγχρονου Νοσοκομείου στα τέλη του 19ου αιώνα στο Ρέθυμνο και να αντιληφθούν τη σκοπιμότητα ανέγερσης του συγκεκριμένου κτηρίου από τις ρώσικες δυνάμεις κατοχής. Επιπλέον, να γνωρίσουν τη λειτουργία του κτηρίου στο πέρασμα του χρόνου, καθώς και τη συμβολή της Σχολής Αστυνομίας στην ιστορική Μάχη της Κρήτης και τέλος, να αντιληφθούν την ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας της Σχολής Αστυνομίας στο Ρέθυμνο, καθώς και τη διασύνδεσή της με την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους και της σχετικής αναζήτησης γύρω από το όλο ζήτημα, οι μαθητές επισκέφθηκαν το κτήριο-μνημείο της Σχολής και ξεναγήθηκαν σε αυτό από τον απόστρατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ, Στέλιο Δαμβακεράκη, ενώ την τάξη τους επισκέφθηκε ο δικηγόρος και ιστορικός ερευνητής, Χάρης Παπαδάκης, ο γνωστός σε όλους «Νταραμανελίτης», παρουσιάζοντας στους μαθητές το Ρώσικο Νοσοκομείο. Επίσης, με επίσκεψή του στην τάξη ο Αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής, Ανδρέας Δασκαλάκης εξήγησε στους μαθητές την ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας, καθώς και το κοινωνικό πρόσωπο της Σχολής Αστυνομίας στην πόλη μας.

Σε ό, τι αφορά τους χαιρετισμούς, που προηγήθηκαν, τη Μητρόπολη μας εκπροσώπησε ο Πατέρας Νικόλαος Νικηφόρος, ο οποίος ανέφερε:«Σήμερα αναζεσταίνεται εδώ η Σχολή, πραγματικά με παιδαγωγούς που οδηγούν τα παιδιά ψηλά, όχι με μια ξερή μόνο γνώση, αλλά με πάρα πολλά και ποικίλα θέματα και ένα από αυτά είναι η ιστορία μας κι ένα παραπάνω η τοπική μας ιστορία. Χαίρομαι που βλέπω κι αρκετούς γονείς, γιατί μόνο τα παιδιά και μόνο οι διδάσκαλοι, αν δεν είναι όλη η οικογένεια μαζί, πρόοδος δε γίνεται». Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ευγένιος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη για την εορτή του Οικουμενικού Πατριάρχη και δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση.

Από την πλευρά του Δήμου, το παρών έδωσε ο Αντιδήμαρχος παιδείας, Γιώργος Γεωργαλής, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια των μικρών παιδιών, επισημαίνοντας πως ζήτησε από τον κ. Στάθη Κοντογιάννη, διευθυντή της πρωτοβάθμιας τις εργασίες των μαθητών για τη διεξαγωγή μαθημάτων τοπικής ιστορίας σε ενήλικους /μαθητές. «Από του χρόνου θα ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα δια βίου μάθησης των ενηλίκων και θα κάνουμε προγράμματα τοπικής ιστορίας, και το πρώτο βιβλίο (βλ. παρακάτω) που θα πρέπει να τους διδάξουμε είναι το δικό σας», ανέφερε σχετικά.

Ο κ. Κοντογιάννης με τη σειρά του έδωσε τα συγχαρητήριά του τονίζοντας τη σημασία που είχε η ανακάλυψη της γνώσης της Σχολής μέσα από τις ιστορικές πηγές  για τα παιδιά και της συμβολής που είχε αυτή έως την τελική ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

Επίσης, ο σχολικός σύμβουλος Μιχάλης Κολιοραδάκης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις σχετικά με την ένωση της Κρήτης «μάθαμε πράγματα που δεν ξέραμε», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Μέσα από αυτήν την προσπάθεια οι μικροί μαθητές κι εμείς μάθαμε τοπική ιστορία» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ευχαρίστησε τους δασκάλους, Νίκο Δερεδάκη και Γιώργο Αντωνίου και τους μαθητές της ΣΤ΄ δημοτικού για την όλη επιτυχή προσπάθεια τους, που συνοδεύτηκε από την έκδοση του εγχειριδίου «Αστυνομική Σχολή Ρεθύμνου: Από την Κρητική Πολιτεία και την Ένωση στο σήμερα». Απένειμε επίσης τιμητικό έπαινο στο διευθυντή του σχολείου για τη συμμετοχή ων μαθητών στο διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού της 6ης Ιουνίου, αν και το σχολείο δε βγήκε πρώτο.

«Ήταν μια πρόκληση και για τους δυο μας, που τη μεταδώσαμε στους μαθητές», ήταν το σχόλιο του κ. Δερεδάκη για την δουλειά που επετεύχθη. Ερέθισμα για την ενασχόληση με το ζήτημα ήταν η «Αλογόμυγα του Σωκράτη», όπως είπε, που είχε ο συνάδελφος του Γιώργος Αντωνίου, ο οποίος δεν κατάγεται από εδώ, αλλά νιώθει τόσα χρόνια εδώ Ρεθεμνιώτης, για το γεγονός ότι δεν εορτάζεται απελευθέρωση και ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Τέλος, ο κ. Αντωνίου πριν αρχίσει να παρουσιάζει την εκδήλωση θέλησε να υπογραμμίσει ότι για μια τέτοια προσπάθεια χρειάζονται βοηθοί. «Για μένα βοηθοί ήταν τα παιδιά και οι γονείς τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας έτσι την ευγνωμοσύνη του για το έργο που επιτελέστηκε.

ΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΟΥΔΑΚΗΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ