ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεόφιλος Παπαδόπουλος: Κλικ στην ομορφιά που περνάει απαρατήρητη

0

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΟΥΔΑΚΗΣ

Το Ρέθυμνο, η Ελλάδα, η θάλασσα, ο απέραντος ουρανός με τα παιχνιδίσματά του και τα τόσα απείρου κάλλους φυσικά τοπία αποτελούν αναμφισβήτητα πολύ δυνατά ερεθίσματα για έναν επαγγελματία φωτογράφο ή μη να απαθανατίσει στιγμιότυπα και να δημιουργήσει. Όλα τους έχουν μια ομορφιά δεδομένη, αλλά και πολλές φορές απαρατήρητη, και αυτή την ομορφιά ο φωτογράφος που ψάχνεται επιλέγει να αναδεικνύει. Και το επαναλαμβάνουμε, είτε πρόκειται για επαγγελματία είτε όχι. Στην περίπτωση, λοιπόν, του ερασιτέχνη φωτογράφου, καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Θεόφιλου Παπαδόπουλου, η απαρατήρητη ομορφιά είναι εκείνη που διεγείρει το φωτογραφικό του φακό, κάτι που το μαρτυρούν κι από μόνα τους τα όμορφα αισθητικά αποτελέσματα που πετυχαίνει με τις λήψεις του.   

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε δυο λόγια στο «Ρ» για αυτήν του την ενασχόληση και είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε κι από κοντά. Τον έχουμε γνωρίσει βέβαια πρώτα από τις φωτογραφίες του, που πολλές φορές φιλοξενούμε στον διαδικτυακό μας τόπο www.rethemnosnews.gr και τόσο πολύ σας αρέσουν.

Πέρα από ό, τι μας είπε, αφήνουμε τις όμορφες εικόνες να μιλήσουν…

-Κε Θεόφιλε, είστε εκπαιδευτικός. Τι είναι αυτό που σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με τη φωτογραφία; Είναι το Ρέθυμνο, το περιβάλλον, οι άνθρωποι του;

-Είμαι καθηγητής πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η φωτογραφία ξεκίνησε για μένα ως ερασιτεχνική ενασχόληση το 2004. Νομίζω ότι αυτό που με έκανε να ασχοληθώ είναι απλά η ομορφιά που υπάρχει γύρω μας και πολλές φορές περνά απαρατήρητη. Τοπία, χλωρίδα, πανίδα, θάλασσα, ουρανός είναι από τα αγαπημένα μου θέματα. Το Ρέθυμνο, αλλά και όλη η χώρα μας, προσφέρει απλόχερα τέτοια θέματα για φωτογράφιση.

-Πόσο χρόνο αφιερώνετε σε αυτή σας την ενασχόληση; Είναι δύσκολη δουλειά;

Προφανώς ένας επαγγελματίας φωτογράφος θα απαντούσε ότι είναι δύσκολη δουλειά κι έχει δίκιο. Εγώ δεν νιώθω την πίεση του επαγγελματία κι έτσι η φωτογράφιση είναι για μένα μια ευχάριστη και διασκεδαστική ασχολία. Φυσικά χρειάζεται αρκετός χρόνος, πολλές λήψεις και δοκιμές για να έχεις ικανοποιητικά αποτελέσματα.

-Σκέφτεστε μήπως να εκθέσετε τις εξαιρετικές σας φωτογραφίες σε κάποιο χώρο προκειμένου να δει ο κόσμος τη δουλειά σας ή αυτό είναι κάτι που δε σας ενδιαφέρει;

-Η ατομική έκθεση δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές μου.  Συμμετέχω σε ομαδικές εκθέσεις όπως αυτήν της Φωτογραφικής Ομάδας των Καθηγητών που γίνεται φέτος για 4η χρονιά. Υπάρχει βέβαια η ηλεκτρονική παρουσίαση των φωτογραφιών μου στη διεύθυνση: www.flickr.com/photos/theo_reth.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι άνθρωποι, πέρα από την εργασία τους και τη δεδομένη πίεση της εποχής επιδίδονται σε τέτοιες ενασχολήσεις, με καλλιτεχνικά, πραγματικά, αποτελέσματα. Υπάρχει δηλαδή και αυτή η δημιουργική διέξοδος, που όχι μόνο προσφέρει ηθική ικανοποίηση και ψυχική ηρεμία, αλλά μπορεί να αποτελεί σημαντικό κομμάτι πολιτισμού που σέβεται και υπηρετεί το χαρακτήρα που έχει κληροδοτηθεί στον τόπο μας…

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ