ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Προτεραιότητα να ολοκληρωθεί η μελέτη του Πολυτεχνείου - Τι συμβαίνει με το ΧΥΤΑ Αμαρίου;

0

Επιτακτική η ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων

Μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την έγκριση του τελικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, γεννήθηκαν οι ελπίδες ότι θα δοθεί λύση στο θέμα των απορριμμάτων για την επόμενη εικοσαετία. Όμως, προέκυψαν και πάλι κάποιες καθυστερήσεις και οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι θα επιλυθούν τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η κ. Λένα Καργάκη, συνεργάτιδα του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκου Καλογερή που είναι υπεύθυνη για το θέμα του ΧΥΤΑ Αμαρίου, μίλησε στο «Ρ» σχετικά με το σε ποια φάση βρίσκεται το έργο και για τα προβλήματα που υπάρχουν από τους κατοίκους οι οποίοι και αντιδρούν στη δημιουργία ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). «Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση που το Πολυτεχνείο Κρήτης ερευνά τη ρύπανση γύρω από το ΧΥΤΑ Αμαρίου και ετοιμάζεται να κάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αν υπάρχει πρόβλημα. Η μελέτη γίνεται από μία ομάδα του Πολυτεχνείου και τον καθηγητή Ευάγγελο Γιδαράκο, η διάρκειά της είναι έξι μήνες και τέλος Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη λήγει η προθεσμία των έξι μηνών. Πρόκειται για μία προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει η Περιφέρεια με το Πολυτεχνείο, η οποία είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να δώσει αποτελέσματα», σημείωσε η κ. Καργάκη.

Τι θα συμβεί όταν ολοκληρωθεί η μελέτη

«Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα σχετικά με το πόσο ρυπαίνει ο σημερινός ΧΥΤΑ, οι επιστήμονες, μέσα από το επιστημονικό μέρος, θα μας δώσουν και τεχνικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δε θα μας πουν δηλαδή μόνο πόσο έχει ρυπανθεί ο χώρος, αλλά θα μας δώσουν και μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος. Μετά από αυτό θα βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης για να υπάρξει το πλαίσιο για την αποκατάσταση του χώρου. Δηλαδή, θα πρέπει να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί, να βρεθεί ο εργολάβος, να ξεκινήσει δηλαδή το νέο έργο και μετά να αποκατασταθεί το παλιό. Για να το διευκρινίσουμε, πρώτα θα αρχίσει να λειτουργεί ο νέος ΧΥΤΥ και μετά θα γίνει αποκατάσταση του παλιού κυττάρου. Θα πρέπει να μπορεί να παραλαμβάνει σκουπίδια το νέο για να μπορέσει να κλείσει το παλιό», εξήγησε στο «Ρ» η κ. Καργάκη.

Προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν

Η υπεύθυνη από την Περιφέρεια Κρήτης για το θέμα του ΧΥΤΑ Αμαρίου τόνισε πως πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη μεριά κάποιων κατοίκων για να μπορέσει να προχωρήσει το ζήτημα και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα καινούρια έργα πρέπει να τα τρέξουμε και να μην τα μπλοκάρουμε. Οι κάτοικοι είχαν μια τέτοια διάθεση προκειμένου να εκβιάσουν την κατάσταση, αλλά αυτό θα είναι εις βάρος τους. Αν δε γίνει το νέο έργο, πώς θα κλείσει το παλιό; Οι κάτοικοι θεώρησαν ως μέτρο πίεσης να προσφύγουν στο ΣτΕ, το οποίο εκδικάζεται άμεσα. Αν λοιπόν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα από εκεί, σίγουρα θα πάει πίσω όλη η ιστορία, γιατί δε θα μπορεί να γίνει το νέο έργο. Άρα, θα υπάρχει πρόβλημα και με την αποκατάσταση του παλιού κυττάρου. Το σίγουρο είναι πως αν δεν ανοίξει ο νέος χώρος, δεν μπορεί να αποκατασταθεί ο παλιός. Σίγουρα υπάρχουν τρόποι, αν υπάρχει ρύπανση, αυτή να σταματήσει. Αλλά σίγουρα δε θα μπορεί να κλείσει και να αποκατασταθεί ο σημερινός ΧΥΤΑ, δηλαδή να σταματήσει να λειτουργεί. Πρέπει να υπάρχει μια ομαλή πορεία ώστε να γίνουν όλα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, να κλείσει σωστά το θέμα και να μην έχουμε μπλοκαρίσματα, όπως συμβαίνει σε έργα σε όλη την Ελλάδα. Κάποιος δε σκέφτεται τις συνέπειες, θεωρεί ότι μπορεί να εκβιάζει με αυτόν τον τρόπο, αλλά είναι εις βάρος του. Αυτό είναι το πρόβλημα και δυστυχώς οι κάτοικοι δεν το καταλαβαίνουν».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ