ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στο επίκεντρο των υποκλοπών η Κρήτη-Ο ρόλος του κόμβου υποθαλάσσιων καλωδίων

0

Στο επίκεντρο των τηλεπικοινωνιακών υποκλοπών από τα υποθαλάσσια καλώδια, φαίνεται πως μπαίνει η Κρήτη και ειδικά ο τηλεπικοινωνιακός κόμβος των Χανίων, όπου «βγαίνουν στην στεριά» υποθαλάσσια καλώδια από την Κύπρο.

Συγκεκριμένα η εκπομπή του Alpha «360 μοίρες» και η Σοφία Παπαϊωάννου με μια διεθνή αποκλειστικότητα αποκαλύπτουν τις μαζικές υποκλοπές ψηφιακών δεδομένων και τηλεπικοινωνιών μέσα από υποθαλάσσια καλώδια σε Ελλάδα και Κύπρο. Βρετανικές και Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες -σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν από τα έγγραφα Σνόουντεν- υποκλέπτουν τηλεφωνικές συνομιλίες κινητών ή σταθερών τηλεφώνων, e-mail και ψηφιακά δεδομένα, ότι δηλαδή περνά μέσα από δεκάδες υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, που διασχίζουν όλο τον κόσμο.

Ένα τέτοιο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα μέσω κομβικού σταθμού που βρίσκεται δυτικά της πόλης των Χανίων, στην περιοχή του Κλαδισού.

Τα υποθαλάσσια αυτά καλώδια οπτικών ινών, που συνδέουν την Κύπρο με την Κρήτη και με τον κόμβο που υπάρχει στο Λαγονήσι της Αττικής, «βγαίνουν στην ξηρά» στην περιοχή της Νέας Χώρας κοντά στις εκβολές του Κλαδισού.

Σύμφωνα με την έρευνα της Σοφίας Παπαϊωάννου στην εκπομπή του Alpha “360 μοίρες” "η Κύπρος ως κόμβος δεδομένων μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων και η μυστική βάση των Βρετανών στον Άγιο Νικόλαο, αποτελούν σημεία στρατηγικά για τον τρόπο και τις μεθόδους υποκλοπής.

Οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών με τα αρχικά GCHQ, όπως αποκαλύπτεται στην εκπομπή, παρακολουθούν 14 τουλάχιστον υποθαλάσσια καλώδια. Η Κύπρος και η θέση της προσφέρουν γεωστρατηγικά πολλά πλεονεκτήματα, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς έχει θέση-«κλειδί» για την κατασκοπεία στα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών.

Είναι συνολικά οκτώ υποθαλάσσια καλώδια, τα οποία διακλαδώνονται στην Μεγαλόνησο και συνδέουν περισσότερες από 50 χώρες σε τέσσερις ηπείρους.

Η τοποθεσία Γεροσκήπου κοντά στην Πάφο, αλλά και τα Χανιά της Κρήτης είναι δύο απ’ τα σημεία, που μπαίνουν στο στόχαστρο της έρευνας της εκπομπής, καθώς όπως λένε οι ειδικοί, τα καλύτερα σημεία υποκλοπής είναι εκεί, όπου ένα υποθαλάσσιο καλώδιο αναδύεται στην ξηρά."

Η εκπομπή μεταδίδεται το βράδυ της Τρίτης στις 23:45

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ