ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Έρχεται η κρητική θεραπευτική κάψουλα

0

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ

 

Σε μορφή κάψουλας έρχεται το πρώτο κρητικό θεραπευτικό σκεύασμα για την καταπολέμηση της γρίπης και των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Το προϊόν που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο χειμώνα και θα παρουσιαστεί επίσημα στο Ρέθυμνο σε περίπου τέσσερις εβδομάδες, αποτελείται κυρίως από εκχυλίσματα βοτάνων, όπως φασκόμηλο, θυμάρι και δίκταμο συνδυασμένα με ελαιόλαδο.

Λίγο πριν την επίσημη παρουσίασή του βρίσκεται το κρητικό αντιικό που αναμένεται να κυκλοφορήσει με το νέο έτος. Το σκεύασμα αυτό έχει χαρακτηριστεί λαθεμένα ως η «κρητική ασπιρίνη», κάτι όμως που σύμφωνα με τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστο Λιονή δεν ισχύει, καθώς το (ανώνυμο ακόμα) κρητικό σκεύασμα δεν έχει καμία σχέση με παυσίπονο.

«Θαυματουργά» όπως αποδείχτηκε για τον ανθρώπινο οργανισμό βότανα εμπεριέχονται στη νέα κάψουλα, της οποίας οι δοσολογίες κρατούνται μυστικές από την επιστημονική ομάδα. Εμπνευστές του σκευάσματος είναι οι καθηγητές Ιατρικής Χρήστος Λιονής και Ηλίας Καστανάς και ο καθηγητής Βιολογίας Στέργιος Πυρίντσος. Στο πλευρό των εμπνευστών, για την παρασκευή της κάψουλας, βρέθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου και η γνωστή ελληνική φαρμακοβιομηχανία Galenica.

«Θα κάνουμε επίσημη ανακοίνωση πιθανά μετά από περίπου ένα μήνα» ανέφερε ο κ. Λιονής, τονίζοντας ότι έχει ολοκληρωθεί η κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, από την οποία αναμένονται τα αποτελέσματα. «Αυτό που μπορώ να πω από τώρα είναι ότι οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές, δηλαδή τα αποτελέσματα είναι αντίστοιχα με αυτά που περιμέναμε. Η πλήρης όμως ανάλυσή τους, που θα μας δώσει την υψηλή βεβαιότητα για την αξία του προϊόντος, θα είναι ολοκληρωμένη σε περίπου δύο εβδομάδες».

Το προϊόν που θα κυκλοφορήσει ως συμπλήρωμα διατροφής και δεν θα χρειαστεί την έγκριση του ΕΟΦ, έχει κατοχυρωθεί με παγκόσμια πατέντα και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και θα μπει στην αγορά ως η φυσική λύση για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, της κοινής γρίπης και των λοιμώξεων του αναπνευστικού. «Χρειάζεται μια απλή γνωστοποίηση στον ΕΟΦ και όχι έγκριση, καθώς θα κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής από το νέο έτος, κάτι που είναι απλά διαδικαστικό» είπε.

Η επίσημη ανακοίνωση που έχει αποφασιστεί ότι θα γίνει στο Ρέθυμνο θα σηματοδοτήσει και την κυκλοφορία του προϊόντος σαν συμπλήρωμα τον επόμενο χρόνο.

Πάνω από 20 χρόνια ερευνών

«Η έρευνα βασίζεται σε πολλά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί πριν από πολλά χρόνια» ανέφερε ο κ. Λιονής και συνέχισε: «Έχουμε δεδομένα 20 ετών, ανθρωπολογικά, συνεντεύξεις ασθενών, φανταστείτε ότι αυτά έχουν ξεκινήσει από την περίοδο που ήμουν στο Κέντρο Υγείας στο Σπήλι, δηλαδή από 1990 -1991. Τότε είχαμε τα πρώτα δεδομένα, τις πρώτες ενδείξεις, τις πρώτες συζητήσεις, για την αξία των αρωματικών βοτάνων, υπό μορφή αφεψημάτων στην Κρήτη. Από κει και πέρα είχαμε μια πρώτη δημοσίευση το 1999 στο βρετανικό περιοδικό Λάνσετ για την αξία τους σαν αντιοξειδωτικά. Εκεί δημοσιεύσαμε για την αντιοξειδωτική τους δράση με βάση εργαστηριακές μεθόδους που είχαμε ακολουθήσει, δράση η οποία είναι ακόμη καλύτερη κι από το πράσινο τσάι. Η εργαστηριακή διερεύνηση της αντιικής τους δράσης, δηλαδή πέρα από την αντιοξειδωτική, σε ποιο βαθμό μπορούν να βοηθήσουν το κοινό κρυολόγημα τη γρίπη και άλλα, έγινε στο εργαστήριο τα τελευταία τρία χρόνια».

Το ανώνυμο ακόμα σκεύασμα πιθανά να περιέχει το όνομα της Κρήτης καθώς όπως ο ίδιος ο κ. Λιονής επεσήμανε: «Η λέξη Κρήτη θα θέλαμε να είναι μέσα στο όνομα του προϊόντος, καθώς τόσο οι έρευνες έγιναν στην Κρήτη, όσο και οι πρώτες ύλες, λάδι και αρωματικά φυτά, είναι από την Κρήτη». Το όνομα πάντως που θα προτείνει ο κ. Λιονής, καθώς πιστεύει ότι αντιπροσωπεύει το προϊόν, είναι το «κρητικόν ίαμα».

Δεν είναι παυσίπονο

«Δεν είναι αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό, αυτό που μελετήσαμε τώρα δρα σαν αντιικό, για την επιδημία της γρίπης και των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Έχει τη δυνατότητα δηλαδή, να μειώνει τα συμπτώματα και να βραχύνει το χρόνο της ασθένειας από τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και δεν έχει καμία σχέση με παυσίπονο», είπε ο κ. Λιονής τονίζοντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν. «Εμάς δε μας ενδιαφέρει το εμπορικό κομμάτι, εμείς έχουμε ελάχιστη ή σχεδόν καθόλου συμμετοχή στο εμπόριο, αυτά τα παίρνουν οι εταιρίες που ασχολούνται. Εμάς μας ενδιαφέρει κυρίως το επιστημονικό μέρος» συμπλήρωσε.

Θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία

«Αν όλα πάνε καλά και προχωρήσει, θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία» είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Π.Κ.,«αφού περίπου 2,5 τόνοι αρωματικά βότανα θα πρέπει να καλλιεργηθούν άμεσα. Κάτι που σημαίνει ότι ανοίγουν δρόμοι για τους αγρότες που θα το ψάξουν και πιθανόν και κάποιοι να αλλάξουν και τις καλλιέργειες τους. Είναι κάτι που θα φέρει χρήματα στο νησί».

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ